Hygienici na jižní Moravě se v letošní letní sezoně zaměří při kontrolách zařízení společného stravování také na vinařské sklípky na Hodonínsku, Břeclavsku a Znojemsku. Sklípky jejich majitelé a provozovatelé stále častěji otevírají nejen v době vinobraní a různých oslav spojených s koštem vína, ale také jako běžné restaurace.

Pracovníci hygienických stanic dělají v létě již tradičně namátkové kontroly sezonních stravovacích zařízení. Kontrolují zdravotní bezpečnost podávaných pokrmů i jednotlivé provozy. Kontrola se zaměřuje hlavně na epidemiologicky závažné komodity potravin a pokrmů - například zmrzliny, lahůdky, saláty, různé šťávy nebo grilované masné výrobky.

Kromě sklípků je největší množství sezonních občerstvení, bister a cukráren v okolí nádrží Nové Mlýny na Břeclavsku, u Vranovské přehrady na Znojemsku a také u nádrže Lučina na Hodonínsku.