„Tenkrát jsme byli tři společníci – tři jednatelé. Každý z nás si musel vyřídit úvěr, protože tehdy se společnost s ručením omezeným zakládala složením vkladu ve výši 200 tisíc korun. Pak jsme dovezli první zboží z Německa z firmy Begerow, dnes Eaton,“ vzpomíná na začátky jeden ze spoluzakladatelů firmy Petr Fiala.

„Zatímco jeden kolega zastával práci fakturantky, telefonistky a asistentky a druhý komunikoval se zahraničím, já jsem dělal obchodníka, skladníka i šoféra. Každý z nás toho měl na bedrech hodně. I po dvaceti letech se dokážeme domluvit,“ těší Fialu.

Interiér vinotéky působí velmi útulně
Češi mají nejraději polosuchá vína s příběhem, říká majitelka vinotéky

Postupem času firma začala vedle výrobků firmy Begerow prodávat i korky a kapsle ze Sardinie z firmy Peppino Molinas, později přibyly přípravky na výrobu vína z firmy Lallemand. Zhruba po deseti letech fungování skladu v Hustopečích, kde firma začínala, přišel zásadní krok.

„Rozhodli jsme se, že postavíme nové prostory ve Velkých Bílovicích. Do nich jsme přestěhovali sklad z Hustopečí a přijali jsme prvního zaměstnance. Postupně jsme v Bílovicích zřídili prodejnu a zaměstnali prodavačky. Pak přišla na řadu akreditovaná laboratoř a do ní jsme přijali další pracovníky. Přibyli i skladníci. Dnes máme tři skladovací haly,“ zestručnil historii společník Fiala.

Právě třetí hala slouží ke skladování vína pro nový e-shop firmy s názvem www.vinozoom.cz. „Nový e-shop je nejnovější milník naší společnosti,“ zamýšlí se jednatel.

Ojedinělé produkty 

A jaká je současnost firmy Lipera?

„Mimo běžný sortiment máme i produkty, které v rámci ČR nabízíme jako jediní prodejci. Spolupracujeme s top firmami v oblasti vinařských potřeb. Například s firmou Lallemand, největším producentem vinařských kvasinek na světě či společností Chr. Hansen, vyrábějící originální produkt pro jablečno-mléčnou fermentaci,“ říká Fiala. Novinkou firmy je prodej barikových sudů z Chile.

Vinařka Lucie Šimonová ukazuje sklenici s vínem vyrobeným technologií kvevri, 26. červen 2022, Rájec, Rychnovsko
Mám ráda dobrodružství. Výroba vína v kvevri je výzva, říká vystudovaná vinařka

Nejnověji využívanou službou, kterou u firmy Lipera vinaři využívají, je mobilní plnicí linka. „Přijedeme k vinaři s naším kamionem, který má kontejner na pístech, aby jej bylo možno přímo na místě usadit. Vinaři jsme schopni pomocí této linky nalahvovat i celoroční produkci vína. Linku jsme aktuálně doplnili i o etiketovací zařízení. Obrovský zájem je i o službu plnicí izobarické linky pro výrobu frizzante s možností plnění do lahví a jako jediní na trhu i do plechovek. Naše služba pro zákazníka je tím kompletní,“ zdůrazňuje spolumajitel firmy Lipera Petr Fiala.