Velký propad ve sklizni je znát u pšenice. „Například v našem okrese přitom zaujímá asi polovinu zemědělské plochy,“ upozornil předseda hodonínské okresní agrární komory Petr Chaloupka.

Pekaři připouštějí, že neúroda bude znamenat zdražovaní. „Cena pšenice vzrostla ze čtyř na pět tisíc za tunu. Hned podražila mouka. Musí jít nahoru cena pečiva,“ vysvětlil předseda Společenstva mlynářů a pekařů Jaroslav Chochole.

Podle Lubora Laciny z ústavu financí Mendelovy univerzity mohou bránit zvyšování cen velkoobchody a maloobchody. „Mohou si snížit marži. Neplatí to ale pro pekárny, které už nyní vyrábějí s poměrně nízkými maržemi. Nezbude jim nic jiného, než navýšit prodejní ceny velkoobchodům a řetězcům,“ poznamenal.

Náročnou záchrannou akci absolvovali v neděli brzy odpoledne jihomoravští záchranáři. Na Babím lomu se totiž v těžce přístupném terénu zřítil muž z téměř desetimetrové výšky.
Spadl z deseti metrů. Se záchranou muže ve skalách Babího lomu pomáhali turisté

Snižovat ceny omezením vlastních marží majitelé obchodních řetězců nechtějí. „Stejně jako ostatní řetězce reagujeme na aktuální vývoj ceny surovin,“ uvedla mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl.

10
procent může být zdražení pečiva na jižní Moravě.

Majitel zmiňovaného boleradického pekařství Martin Křižák upozornil, že zdražení mouky není jediný důvod pro zvýšení cen pečiva. „Daleko více trápí majitele pekáren nedocenění zaměstnanců v pekárnách, kteří si zaslouží výrazně vyšší mzdu. Pokud lidé dostanou kvalitní výrobek, věřím, že u nás budou pořád nakupovat i za vyšší cenu,“ prohlásil Křižák.

Ještě v září podraží pečivo společnost Zemspol ze Sloupu na Blanensku. Podle Miloslava Mikuláška z firemní pekárny zdraží veškeré pečivo o pět až deset procent. „O deset až dvacet procent mají totiž zdražit elektřina s plynem. Mlýny zdraží mouku, stoupají i mzdové náklady zaměstnanců,“ upřesnil.

Největší akce letošního roku na brněnském hradě Špilberk se nesla v prvorepublikovém duchu.
Šaty až na zem, nepohodlný korzet. Špilberk zaplavila prvorepubliková móda

Třeba Martin Fořtík z Blanska je ochotný si připlatit, pokud dostane kvalitní pečivo. „Otázka je, o kolik zdraží. Mám hranici, od které bych se už rozmýšlel, co si koupím,“ řekl.

Pekaři plánují se zdražováním ještě pokračovat. „Deset procent je teprve začátek,“ vzkázal Křižák.

Ještě jednou před koncem roku podraží pečivo i Zemspol. „Už by to ale mělo být jen v řádech jednotek procent,“ doplnil Mikulášek.

Kontroverzní průvodce To je Brno. Ilustrační foto.
Noví průvodci: město pohledem dětí, kontroverzní To je Brno se dočká pokračování