Voda z Moravského krasu. To je letošní trumf sládků malého pivovaru Ohrada ve Vískách na Blanensku. Stala se základem pro jejich letošní letní speciál – jedenáctistupňové pivo typu Ale.

Sládci se pro svrchně kvašené pivo, které nazvali Krasák, rozhodli využít lokální suroviny. „Voda, kterou jsme použili, je ze Štajgrovy jeskyně v Moravském krasu. Slad odebíráme z okolí Jevíčka. Do žateckého chmelu jsme přimíchali moravský chmel z tršické oblasti," vyjmenoval jednatel jediného minipivovaru na Blanensku Michal Kamba. Záměrem je prodávat nový nápoj hlavně v okolí Moravského krasu. Od toho se odvíjí i název piva.

Počet malých pivovarů stále roste. V nerovném souboji s velkými výrobci sází často na americký chmel a právě pivní speciály.

Na Vyškovsku fungují čtyři malí výrobci piva. V Topolanech, Bohdalicích, Viničných Šumicích a Slavkově u Brna. Naproti tomu Pivovar Vyškov, jediný větší výrobce v okrese, letos pozastavil výrobu a doprodává zásoby.

V šumickém pivovaru Vildenberg plánují na léto dva speciály. „U nás je to tradičně Vildenberský Ejlík, což je svrchně kvašená třináctka, a Měďák Austerlitz. To je polotmavý ležák,“ uvedl majitel Viledenbergu Aleš Šmerda. Jak zmínil, s poptávkou jsou nadmíru spokojení.

V Topolanech vaří pivo od roku 2013. Většinu dávají do podniků v Brně a dokonce i do Vídně. „Vyrábíme hlavně ležáky. Občas také nějaké speciály a sezonní piva, ale máme velmi malou kapacitu. Letos proto žádné speciály nechystáme. Na příští sezónu ale plánujeme rozšířit prostory, aby bylo možné vařit netradiční piva častěji. Teď jsme rádi, že stíháme pokrývat stávající poptávku,“ sdělil sládek Topolanského pivovaru Lišák Jan Michalík.

Za zájmem o piva z malých pivovarů vidí poptávku lidí po lokálních surovinách a produktech. Velké pivovary si podle něj oblibu těch malých uvědomují a snaží se na ni reagovat. Proto vyrábí vlastní nefiltrovaná či svrchně kvašená piva. „Velkoproducenti sice vyrobí takové pivo, ale výsledek tomu pak většinou příliš neodpovídá. Musí uspokojit co nejširší skupinu konzumentů a pivní speciál pak ztratí osobitou chuť,“ myslí si Michalík.

Reakci z Pivovaru Černá Hora na Blanensku se navzdory příslibu vyjádření nepodařilo v úterý Deníku Rovnost získat.

Sládek z topolanského Lišáka je přesvědčený, že minipivovary postupně začínají být konkurencí pro ty velké. „Jsou malí výrobci, ze kterých za pár let vyrostly střední pivovary. Znám jeden ve Frýdku-Místku, jmenuje se Pivovar Koníček. Ten už dnes v Severomoravském kraji konkuruje Radegastu,“ konstatoval Michalík.

V současnosti existuje v České republice zhruba čtyři sta minipivovarů. Na Jižní Moravě jich momentálně funguje sedmačtyřicet.

ADAM KUBÍK