Po covidu opět nadějné vyhlídky. Kempy, penziony, hostely i hotely vzali turisté během letošního jara a léta útokem. Vyplývá to z dat zveřejněných Českým statistickým úřadem.

Nový mikulčický starosta Josef Dvořáček starší.
Mikulčická starostka Otáhalová rezignovala, obec povede Josef Dvořáček

CESTOVNÍ RUCH V KRAJI

* počet hostů za 2. čtvrtletí roku 2021: 190 896
* počet hostů za 2. čtvrtletí roku 2020: 132 503
* počet hostů za 2. čtvrtletí roku 2019: 584 584
* poměr cizinců ubytovaných za stejné období v roce 2021: 14 procent
* z nich nejvíce Slováků: 7 400
* poměr cizinců ubytovaných za stejné období v roce 2019: 35 procent
* porovnání se zbytek republiky: druhé místo ihned za Prahou
* počet nocí strávených v ubytovacích zařízeních za stejné období: 422 000

Podle nich v druhém čtvrtletí roku 2021 v ubytovacích zařízeních na jihu Moravy nocovalo téměř dvě stě tisíc hostů. „Oproti loňskému druhému čtvrtletí, kdy se kvůli covidu ubytovací služby omezovaly, se v kraji ubytovalo o více než čtyřiačtyřicet procent lidí více. Na tomto nárůstu se podílí návštěvnost především v měsíci červnu, kdy zařízení navštívilo téměř 150 tisíc hostů,“ nastínila Veronika Dohnálková z Krajské správy Českého statistického úřadu.

Trend narůstajícího počtu nocležníků potvrzují i provozovatelé. „Z covidu se pomalu vzpamatováváme. Letos jsme přes prázdniny v podstatě téměř pořád plní. Sem tam se volný pokoj najde, ale jinak máme obsazeno. Je to určitě lepší než minulé léto, ale ani o něm se nedá říci, že by bylo špatné,“ uvedl provozní ředitel Hotel Premium Znojmo Aleš Přepechal.

Podle ekonoma Petre Pelce jde nárůst vůči stejnému období v předchozím roce na vrub zejména bezpečnosti cestování. „V roce 2020 tady z covidu panovaly ještě značné obavy, byl velkou neznámou a všichni se jej chtěli zbavit, tak zůstávali doma. Teď se situace v řadě ohledů posunula jinam. Mnohem více lidí také místo do zahraničí cestuje po republice. Je to bezpečnější a také méně náročné na papírování,“ vysvětlil Pelc.

Jeho slova dokládá i statistika. Počet ubytovaných cizinců v kraji se oproti druhému čtvrtletí roku 2019 propadl o dvě třetiny ze zhruba 150 tisíc na necelých třicet tisíc hostů. „Poměr Čechů a zahraničních návštěvníků je rozhodně jiný než v předchozích letech. Obecně se nám v posledních měsících daří dobře. Srovnatelně s roky předchozími,“ informoval vedoucí provozu hotelu Zámeček Mikulov v Mikulově na Břeclavsku Michal Hubáček.

S-centrum v Hodoníně měsíc po tornádu.
Obnova S-centra po tornádu bude stát přes půl miliardy. Práce potrvají tři roky

Krásám České republiky dává letos například Eliška Gruberová. „Dnešní doba mi přijde jako vhodná chvíle pro prozkoumání naší země. Vždyť tady máme spoustu pěkných míst. Není třeba se za každou cenu hrnout k moři,“ svěřila se.

V ubytovacích zařízeních v Jihomoravském kraji za druhé čtvrtletí roku 2021 strávili hosté 422 tisíc nocí. Mezi zahraniční klientelou bylo nejvíce hostů ze Slovenska. V mezikrajském srovnání kraj vykázal druhý nejvyšší počet ubytovaných nocležníků. Prvenství si připsala Praha. Domácích hostů se ale na jihu Moravy ubytovalo nejvíce.