„Co přesně bude novinka obnášet, ještě nikdo neví. Ale jisté je, že bude znamenat další administrativní zátěž. A to i takovou, že se možná někteří rozhodnou s podnikáním skončit, což samozřejmě nelze brát jako pozitivní dopad," upozornil například majitel sklenářství ve vyškovském obchodním domě Kojál Zbyněk Pořízek. Jiné sklenářství než jeho ve Vyškově neexistuje. „Pokud bych se tedy čistě teoreticky také rozhodl skončit, v okresním městě žádný sklenář nezbude," dodal majitel.

Další věcí je nákladnost nového systému. „Registrační pokladnu podle mě člověk nepořídí do nějakých pěti tisíc korun, jak někteří říkají. Bude to víc. Na jednu stranu chápu, že stát si chce pohlídat, aby na daních dostával tolik, kolik má. Na druhou by ale takový počin měl být dobře promyšlený, aby pokud možno nepřinesl nežádoucí účinky jako úbytek podnikatelů. Kdyby registrační pokladny fungovaly už v době, kdy jsem rozjížděl svůj podnik, asi bych si to rozmyslel," naznačil majitel jedné z vyškovských vinoték Tomáš Balát.

Poukázal ještě na jeden nedostatek: a totiž, že elektronická evidence tržeb je závislá na internetu. „Co v případě, když internet nepojede, nebo když podnikatel bude v místě, kde se nelze připojit? My například jezdíme na farmářské trhy, kde prodáváme víno. A tam nejenže často není možnost připojit se k internetu, kolikrát tam není dovedená ani elektřina. Nezdá se mi, že by někdo řešil, co se bude dít v takovém případě," podotkl Balát.

Ministerstvo financí, které návrh zákona předkládá do poslanecké sněmovny, na námitky reaguje například tím, že novinka dolehne hlavně na nepoctivé podnikatele, kteří nepřiznávají daň z přidané hodnoty v plné výši. Takže zatímco systém má v následujících pěti a půl letech vyjít asi na miliardu korun, deset miliard ročně má ušetřit. Novinka se dotkne asi tří set tisíc majitelů restaurací a obchodů. Elektronická evidence tržeb funguje už dva roky například v Chorvatsku.

Člen dozorčí rady okresní hospodářské komory Antonín Holubář má ovšem za to, že opatření bude mít pozitivní efekt. V některých ohledech je v podstatě zajedno s očekáváním ministerstva. „Registrační pokladny můžou být efektivním způsobem, jakým se zabrání nepoctivým podnikatelům v tom, aby nepřiznávali daň. Je to ovšem pouze můj osobní názor. U podnikatelů, kteří jsou pod komorou, se mínění různí. Elektronickou evidenci tržeb povětšinou vítají větší podnikatelé, zatímco restaurace a hotely proti ní protestují. Malých živnostníků se ovšem týkat nebude," připomněl Holubář.

Podle některých majitelů pohostinství podniky podvádějí, protože jinak než šizením na dani v dnešní době nemůžou přežít. „Do hospod chodí stále méně a méně lidí. Pokud hostinský vytočí za jeden večer bečku, může se považovat za šťastného. Dejme tomu, že pivo prodává za čtyřiadvacet korun a kupuje za čtrnáct, což znamená, že za jeden večer marže činí tisíc korun. Když se vezme v úvahu, že je třeba platit personál, energie a tak dále, je to žalostně málo. A ještě méně to je, když se musí odvádět daň. Proto i my daň tu a tam nepřiznáme jako mnozí. Jinak bychom mohli zavřít," svěřil se majitel jednoho z vesnických pohostinství na Vyškovsku, který si z pochopitelných důvodů nepřál zveřejnit jméno.