Pivovar chce firma slavnostně otevřít začátkem příštího roku. A Slavkované se na něj těší. „Osobně mám pivo velmi rád a jsem zvědavý, jakého typu se dočkáme. Uvítal bych nějaké nefiltrované, ale musíme se nechat překvapit. Na otevření pivovaru se rád přijdu podívat," řekl například Slavkovan Tomáš Hrnčíř.

Jako první však na řadu přijde pálenice. „Minulý týden o ní jednali zastupitelé. Vzali na vědomí spuštění pálenice do zkušebního provozu," podotkl slavkovský starosta Ivan Charvát.

Také jednatel společnosti Destila Jiří Hořava sdělil, že pálenice je připravená na zahájení. „Včera jsme tu měli celníky, kteří zaplombovali přístroje. Od pondělí zahájíme provoz. V pálenici máme dva surovinové kotle, jeden na tři sta a druhý na sto padesát litrů. Třísetlitrový kotel máme jako třetí pálenice v republice plně automatizovaný," vyjmenoval Hořava.

Také práce na pivovaru se už chýlí ke konci. „Zbývá na něm ještě dodělat venkovní fasádu a další drobné úpravy. Část technologií, které jsou k výrobě piva potřeba, už máme navezenou. V listopadu budeme chystat varnu v interiéru restaurace, která bude součástí pivovaru. Oficiální otevření plánujeme na začátek příštího roku," přiblížil jednatel.

Původně měla přitom firma v plánu postavit jen pivnici. „Vyrábíme zařízení pro pěstitelské pálenice a minipivovary. Nový pivovar a pálenice mají sloužit k prezentaci společnosti, aby klienti viděli naše výrobky v praxi, a proto jsme se nakonec rozhodli, že uděláme klasickou restauraci včetně kuchyně. Ta bude sloužit přibližně padesáti hostům, v letním období ji rozšíříme o zahradní terasu s kapacitou dalších třiceti míst," zmínil Hořava.

Zatím se pivo bude rozvážet jen v sudech. „O lahvování zatím neuvažujeme, vyloučit ho však nemůžu. Pivo budeme samozřejmě čepovat u nás, budeme se ale snažit většinu produkce distribuovat i do dalších restaurací v kraji," vysvětlil Hořava.

V nabídce minipivovaru má být jedenáctistupňové, dvanáctistupňové a třináctistupňové pivo a jeden speciál. „Maximální roční kapacita pivovaru bude čtyři tisíce hektolitrů, ovšem v roce 2013 počítáme přibližně s poloviční produkcí, než se situace ustálí. Vše závisí na poptávce, a to jak u nás ve Slavkově, tak i v okolních obcích a městech. Samozřejmě doufáme, že zájem ze strany okolí bude," podotkl jednatel.

Náklady na stavbu a zařízení pálenice a pivovaru se pohybují v desítkách milionů korun. „Výstavba obou budov spolkla přibližně dvacet milionů korun, palírenské a pivovarnické vybavení spolu s ostatními náklady asi dalších patnáct milionů korun," vypočítal Hořava.

Na výsledku se bude částečně podílet i radnice. „Výstavba pálenice a pivovaru s restaurací v ulici U Mlýna je sice soukromá investice firmy, Destila se na nás ale obrátila kvůli případné kultivaci prostoru před jejich areálem, který patří městu," upozornil slavkovský starosta Charvát.

Přímo před areálem firmy se totiž nachází funkční točna. „Protože je to bývalá průmyslová část města, chce společnost nechat zpracovat studii, aby lokalita působila reprezentativněji," vysvětlil starosta.

Prostor točny navíc využívají další dvě firmy. „Po vypracování studie, která bude muset splňovat požadavky dopravního odboru a bude zahrnovat odhad ceny spolu s vizualizací místa, se chceme společně se všemi firmami dohodnout na tom, jakou měrou se budou na projektu podílet. Peníze na obnovu této části města zahrneme do rozpočtu na příští rok," řekl starosta.

Dalším pozitivem podle něj je fakt, že město přijde o nevyužitý areál. „Budoucí pivovar bereme jako další turistickou atrakci ve městě, navíc je to aktivita jedné z místních firem, a to vždy vítáme. Dřív byl na daném místě starý mlýn s náhonem, od jeho zrušení se areál dlouhodobě nevyužíval. Dříve tu chtěli místní podnikatelé pořádat velké diskotéky, ale to by mohlo přinášet problémy se sousedy a nejen to. Jsem proto rád, že tu místo toho vznikne něco tak regionálního, jako je pivovar," dodal Charvát.