„Je to poděkování těm, co se nestraní jakéhosi sociálního kontaktu těm, co rádi žijí, co si jdou odpočinout od pracovního shonu nebo zjistit, co je v okolí nového. Pivo je zážitek, je za ním spousta práce a emocí a rmoutí nás pohled do poloprázdných hospod,“ sdělil Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru.

MŠ Opatovice a Rychtářov. Podle plánu města tady přibydou dvě třídy pro čtyřiačtyřicet dětí.
Téměř sto nových míst ve školce: Vyškov se chystá na nové rodiny. Víme jak

PIVOVAR SLAVKOV U BRNA

* Provoz od roku 2012.
* Na místě bývalého městského pivovaru.
* Nabízí spodně kvašená piva.
* Vyrábí tady ale piva i podle zahraničních stylů.
* Součástí provozu je i vlastní restaurace.

Zmíněné akce se zúčastní na třicet provozů, které Slavkovský pivovar zásobuje svým pivem. „V daných provozech by zákazníci měli dostat na uvítanou Slavkovskou desítku a výčepák jim ji zkrátka nenaúčtuje,“ dodal Vlček.

Pivovar funguje ve Slavkově od roku 2012, provozuje i vlastní restauraci. „Navštívili jsme s kamarády. Byla to pro nás sice trochu zajížďka, ale určitě se vyplatila. Obsluha nám doporučila pár místních specialit, které jsme si v kombinaci se zdejšími originálními pivy opravdu vychutnali a odjížděli jsme s dobrým pocitem,“ hodnotil zážitek třeba Pavel Rada.

Seznam míst, kde zájemci první pivo zdarma dostanou, a podrobnosti, budou k nalezení na oficiálním webu pivovaru. „Podobné akce jsou mezi minipivovary na jihu Moravy unikátní. Obecně ale platí, že pivovary s hostinskými jsou spojené nádoby,“ komentoval Filip Vrána, který pivovary v kraji dlouhodobě sleduje.

Minipivovary na jihu Moravy obecně podle něj největší krizi zpravidla ustály. „Zvládli jsme to, ale bylo to nejnáročnější období, které jsme zatím v podnikání zažili. Podnik jede dál, posílený a úspěšnější než dřív,“ komentovala například Jana Pavlišová za pivovar Genius Loci, který najdou zájemci na Palackého náměstí v Lomnici na Brněnsku.​

Do budoucna je spíše optimistka. „Než bychom ale lákali nové zákazníky, se snažíme neztratit ty stávající a rozvíjet s nimi obchodní vztahy plné vzájemné důvěry. Myslím, že se nám to ve velké míře daří a díky tomu pomalu ale jistě stále přirozeně rosteme. Věříme, že je to tím, že dobrý produkt se prodává sám,“ uzavřela Pavlišová.

Velbloudi ve vyškovském zooparku.
Zooparku ve Vyškově se vrátili návštěvníci, mohou se těšit na chodník do Afriky

Především jako restaurační pivovar pak působí třeba podnik Řemeslný Minipivovar DUBŇÁK v Dubňanech na Hodonínsku. „Znamená to, že na nás tak, jako na celý gastrosektor, dopadala vládní omezení vždy jako na první. V letních měsících jsme sice měli, zejména díky turismu, velice dobré období, v žádném případě to však nebylo dostačující k pokrytí ztrát z období lockdownu,“ prozradil za provozovatele Marek Hoch.

Výhled do budoucna je podle něj stále nejistý. „My však pevně věříme, že to díky našim zákazníkům všechno ustojíme,“ dodal s přesvědčením Hoch. Situaci monitoruje také Jan Šuráň, který působí jako prezident Českomoravského svazu minipivovarů a v Praze dokonce vlastní svůj podnik Pivovarský dům. „Každý pivovar se snaží navrátit své zákazníky k normálnímu životu. Tedy i k běžné konzumaci piva,“ dodal Šuráň.