Podobný případ letos řešili i vyškovští policisté. „Žena prací prostředky sousedovi koupila,“ informovala policejní mluvčí Alice Musilová. Letos na Vyškovsku vyšetřovatelé řešili tři případy, kdy podvodníci starší lidi okradli. Na Břeclavsku jich bylo podle policejní mluvčí Kamily Haraštové osm.

Spousta jihomoravských obcí se snaží chránit obyvatele tím, že podomní prodej zakázaly. Stát nyní hodlá ještě zpřísnit podmínky tam, kde podomní obchodníci stále ještě nabízet své zboží smí. „Smlouvu lidé uzavřou až dodatečně poštou. Vše si tak v klidu a pečlivě prostudují,“ informovala mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Resort zvažuje i úpravu uzavírání smluv po telefonu. Lidé totiž často netuší, že smlouvu uzavírají už ústně. „Smlouva na základě telefonní nabídky by platila až poté, co ji spotřebitel dostane v písemné podobě a podepíše,“ přiblížila Filipová.

Nalezené kostry habánů u Přibic
V Přibicích zkoumají čtyři sta let staré kostry. Patří patrně habánům

Změny vítá Sdružení obrany spotřebitelů. „Zákazníka telefonát mnohdy překvapí a v roztržitosti smlouvu uzavře. Pokud novelu schválí, tak si spotřebitelé smlouvu důkladně prostudují a pak se rozhodnou,“ sdělil odborný právní poradce Petr Gloc. Dodal, že operátoři při rozhovoru často vynechají podstatné informace, aby smlouvu snáz uzavřeli.

Uzavírání smluv po telefonu překvapilo i Libuši Vybíralovou. „Člověk čeká, že mu přijde nějaká smlouva a ono už to dávno platí,“ divila se. Novela ji tedy těší. „Staří lidé si aspoň vše v klidu rozmyslí nebo se poradí se svými dětmi,“ pochvaluje si žena. Telefonáty od lidí nabízejících přepis energií raději hned pokládá.

Nepouštět se do hovoru s neznámými radí starším i policejní mluvčí Musilová. „Lidé by hlavně neměli pouštět cizí lidi do bytu. Podvodníci je totiž zabaví a okradou. Častá finta je vracení přeplatku za energie,“ upřesnila Musilová.

Zákaz podomního prodeje platí například ve Slavkově u Brna. „Je to nástroj, jak nevpouštět nekalé živly do města. Žádná vyhláška ovšem neovlivní, jestli si starší lidé pustí někoho do bytu. Pokud je však okradou, tak na zloděje můžeme díky papíru a zákazu podomního prodeje poslat strážníky,“ uvedl starosta města Michal Boudný. Chytit podvodníky pomáhá Slavkovským i kamerový systém.

I přes veškeré rady v médiích a policistů se počet okradených důchodců nesnižuje. „Problém se pouze přelil z předváděcích akcí k podomnímu prodeji. Šmejdi používají různé triky, třeba se vydávají za stávající dodavatele,“ sdělil Gloc.

MARTINA MORESOVÁ

Výstava dobového tisku ze srpna 1968 v Moravské zemské knihovně
Lidé si na výstavě přečtou noviny ze srpna roku 1968