„Jakmile získáme stavební povolení, začneme přistavovat halu ve Snovídkách. Myslím, že během čtrnácti dní by se tady mělo začít něco dít. Záleží však také na počasí, pokud bude škaredě, vyroste nová hala až na jaře," potvrdil obuvník, který získal několik certifikátů.

V továrně má dokonce několik lidí najít zaměstnání. „Zatím počítáme se čtyřmi až pěti novými místy, postupně je ovšem budeme navyšovat. Stále víc lidí má problémy s nohama, takže práce budeme mít určitě pořád dost," doplnil Hanák.

Klienti i noví kupující se tak můžou těšit na rozšíření o nové kousky sportovní obuvi. „Máme teď dva nové patenty a chystáme novinky jak pro dospělé, tak i děti," prozradil snovídecký švec.

Nejvíc lidí bez práce

Protože je Bučovicko regionem, kde je nejvyšší nezaměstnanost z celého okresu, vítá zprávu o možném vzniku nových pracovních příležitostí také úřad práce. „S podnikem spolupracujeme dlouhodobě. V minulosti jsme ho už několikrát podpořili, a pokud se jeho záměr ukáže jako reálný a požádá nás, pomůžeme mu znovu," konstatoval ředitel Úřadu práce ve Vyškově Jan Marek.

Jestli jsou na pracovním úřadu zaregistrovaní nějací ševci, Marek konkrétně nevěděl. „Není však problém nechat uchazeče rekvalifikovat tak, abychom vyhověli požadavkům trhu práce," řekl.

A vybírat mezi zájemci o zaměstnání si pracovníci úřadu mohou poměrně jednoduše. Lidí bez práce totiž na Vyškovsku přibývá a s nadcházejícím ročním obdobím bude podle Marka trend pokračovat. Nyní je v evidenci úřadu osm procent obyvatel Vyškovska. „V září ještě přišli absolventi, kteří si vybírali své poslední prázdniny. Zanedlouho budou končit sezonní práce, takže opět očekáváme mírný nárůst," dodal ředitel.

Fritzmeier? Dvacet let

Naopak stabilitou se může pochlubit vyškovská pobočka firmy Fritzmeier, která vyrábí části pro zemědělské nebo stavební stroje. Letos si totiž připomíná dvacet let přítomnosti na českém trhu. „V prostorách naší společnosti se v pátek uskuteční oslava, zvaní jsou zaměstnanci i obchodní partneři. Nabídneme prohlídku závodu s výkladem. Dvacet let stability nás pochopitelně těší," zdůraznil vedoucí personálního a mzdového oddělení firmy Aleš Dobrovolný.

Prohlídka pro veřejnost se uskuteční o den později. „V sobotu v době od deváté do dvanácté hodiny polední pořádáme den otevřených dveří. Zájemci se dostanou na jednotlivá pracoviště i do běžně nepřístupných prostor," zval Dobrovolný. Firma ve Vyškově nabízí práci momentálně pěti set padesáti lidem.

Možný vznik nových pracovních míst Hanákovy firmy těší zase přímo ve Snovídkách. Získat totiž práci v okolí je podle lidí složité. „Lidé z obce musí hledat práci směrem na Brno, protože do Vyškova nejezdí takřka žádné spoje. Pokud v dílně vzniknou nová místa a budou pro místní, bude to skvělé," potvrdila třeba Eva Šmardová.

Snovídecký obuvník se proslavil několika patenty, které získaly řadu ocenění. Mezi jeho vynálezy patří třeba zdravotní boty s vysokým podpatkem pro ženy.