S projektem přišel Manner už před několika lety, brzdil ho však nedostatek peněz. Náklady se totiž pohybují kolem 1,2 milionu korun. „Teď se nám ale podařilo získat dotaci, takže z našich zdrojů zaplatíme jen polovinu. Dotace je rozdělená na dvě části, jedna je určená na podporu chovu ovcí a druhá přímo na vybavení sýrárny," upřesnil Jiří Novotný z Manneru.

Dotaci se mu podařilo získat díky místní akční skupině Společná cesta, která v regionu působí. „Dotaci na projekt pod názvem Vybavení pro chov ovcí a sýrárnu získal žadatel Jiří Novotný z Programu rozvoje venkova. Dotace je ve výši 550 tisíc korun, osmdesát procent je hrazených z evropských fondů a dvacet procent z národních zdrojů," upřesnila manažerka místní akční skupiny Ludmila Kolářová.

Než lidé poprvé ochutnají bohdalický sýr, je teď už otázkou jen několika měsíců. „Během dubna a května budeme dělat výběrové řízení na dodavatele technologie. Momentálně projektant dokončuje vyřizování potřebných dokumentů, je potřeba vyřídit například změnu využití bývalé vojenské kuchyně, kde sýrárna vznikne," vysvětlil Novotný.

Zhruba od druhé poloviny června by se tak podle něj mohlo najet na zkušební provoz. „Je to také doba, kdy začíná odstav jehňat, což je ideální. Postupně bychom tak mohli zařazovat do zkušebního provozu větší a větší počet ovcí, takže pokud bude dobrá sezona, už v létě bude sýr v prodeji," předpokládá Novotný.

Velmi ale záleží na počasí. „Loni byla sezona velmi špatná, protože bylo extrémní sucho a ovce měly mléko právě tak jen pro jehňata. Letos to zatím vypadá dobře, vláhy bude možná až moc, takže by snad neměl nastat žádný problém," dodal Novotný, podle kterého by kromě sýru měla výrobna dodávat také tvaroh nebo bryndzu.

V následujících letech chce společnost navázat na sýrárnu ještě stavbou moštárny se sušárnou ovoce, pálenice a minipivovaru, pokud budou přát podmínky. „Rádi bychom to završili i nějakou agroturistikou, aby to všechno komplexně fungovalo," doplnil Novotný. Společnost momentálně zaměstnává také tvorba naučné stezky s replikami soch z Velikonočního ostrova.

Sýrárna by měla být druhou takovou výrobnou v okrese. Ta první dlouho fungovala ve Švábenicích, teď se dává po krachu znovu dohromady. „Vypadá to, že bychom do měsíce měli spustit výrobu, už skoro všechno strojní zařízení a technologii. Rádi bychom obnovili výrobu našich tradičních produktů," podotkl bývalý jednatel sýrárny Jan Sedlařík, který bude u nového majitele podniku pracovat jako mlékař.

Švábenická sýrárna vyráběla mimo jiné vyhlášený speciální plísňový Maršovský sýr. Byla vyhlášená i silně slaným sýrem balkánského typu Akawi. V roce 2004 však podnik propustil pětadvacet lidí a následně kvůli problémům s penězi přestal v posledních letech sýry úplně vyrábět. Nový majitel provoz koupil v roce 2011.