VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční speciály: ve Slavkově vyzkouší pivo, které chutnalo carevně

Vyškovsko – Vznikl v době vlády carevny Kateřiny Veliké, která si jeho chuť oblíbila natolik, že si ho nechala dovážet do Ruska. Hodí se ke kaviáru nebo mořským plodům, ale také grilovaným a uzeným pokrmům. Nyní ho budou mít možnost ochutnat i lidé z Vyškovska. Slavkovský pivovar tento druh zlatavého moku upravil a už na přelomu podzimu a zimy představí Slavkovský Russian Imperial Stout 16% veřejnosti.

8.11.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Vít Černý

Půjde o pivo tmavé, až sametově černé barvy. „V jeho vůni lze odhalit pražený sladový a řadu jiných ovocných tónů. Jde o volnou adaptaci slavkovského pivovaru na daný pivní styl. Jsou v něm zastoupené pražené tóny, ovocné estery a chmelová hořkost. Doznívání může působit jako sušší, pro někoho naopak sladké a hřející díky své alkoholové síle," popsal obchodní zástupce pivovaru Zdeněk Vlček.

Na začátku prosince se pak milovníci piva můžou těšit na další speciál, kterému se podle něj u nás zatím moc pivovarů nevěnovalo. „Jedná se o podkategorii Old Aleu a na britských ostrovech je označováno jako Winter Warmer. Je to poměrně opomíjené pivo, které nejen svým charakterem evokuje zimní období," přiblížil s tím, že do konce roku se můžou pivaři těšit ještě na jeden speciál. Medový. „Ten uvedeme na trh ve druhé polovině prosince," upřesnil obchodní zástupce.

Vánoční speciál už připravuje také majitel pivovaru v Topolanech Jan Michalík. Půjde o pivo z nakuřovaného ječného sladu z Německa. „Získá po něm uzenou chuť. Nejde o úplnou novinku, už jsem tento speciál vyráběl. Jelikož se setkal s velkým ohlasem zákazníků, rozhodl jsem se do jeho výroby pustit znovu. Jde o třináctistupňové spodně kvašené pivo," přiblížil Michalík.

BRNO A VÍDEŇ

Zákazníci z Vyškovska však můžou mít trochu problém speciál sehnat. K dostání bude pouze v pivovaru. „Přestože provozuji lokální minipivovar, dodávám pivo jen do Brna a Vídně," vysvětlil Michalík.

Na kolik korun pivo vyjde, zatím neví. „Teprve ho budu naceňovat. K mání pak bude zhruba od začátku prosince, momentálně zraje," lákal.

3speciály uvede na trh do konce roku slavkovský pivovar: Slavkovský Russian Imperial Stout 16%, Slavkovský Winter Warmer 16% a Medový ležák 12%.

Vánoční překvapení naopak nečeká Vyškovany. Pivovar Vyškov si například předloni pro zákazníky připravil patnáctistupňový Adventní polotmavý speciál. Měl v sobě i kus exotiky. Letos mají pivaři smůlu. Dočkají se ovšem na jaře.

Ředitel pivovaru Roman Kotolan zatím zůstává tajemný. „Půjde o tradičnější pivo. Neuvaříme ho formou speciálu, vznikne na bázi tradičního ležáku, akorát bude něčím ozvláštněné. Čím, zatím neprozradím," prohlásil Kotolan.

Autor: Michal Kočí, Redakce

8.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předseda ČOV Jiří Kejval.
102

Předseda ČOV Kejval: Ledecká? Ona bude letos královnou olympiády

Videosouhrn Deníku – 17.–18. února 2018

Jizerská 50, chodci vs. řidiči, výcvik topičů a zpěvavé dračky: videa víkendu

Procházku vyškovským zooparkem provoněl čerstvě upečený chléb

Vyškov /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Z čeho se dělá chléb? „Z mouky, vajíček,“ odpovídá jeden z chlapců, který se co nevidět pustí do pečení, na otázku pracovnice vyškovského zooparku Marcely Kopřivové. Ta v sobotu provází akcí Upeč třeba chleba…, která se odehrává v kuchyni tamního Hanáckého statku. Skupinku dětí, kterou má právě na starosti, překvapivě tvoří samí hoši.

Další medaile! Bronz pro Erbanovou, vybojovala ho ve sprintu na 500 metrů

Na nejkratší rychlobruslařské trati, sprintu na 500 metrů, vybojovala česká jezdkyně Karolína Erbanová bronzovou medaili! Lepší byla pouze zlatá Japonka Nao Kodairaová a stříbrná Korejka I Sang-Hwa.

Výhra ve skupině! Češi si poradili i se Švýcary

/FOTOGALERIE/ Ani ve třetím olympijském zápase nenašli hokejisté České republiky přemožitele a po úspěších nad Koreou a Kanadou v neděli ráno našeho času porazili Švýcarsko 4:1. Tím si zajistili vítězství ve skupině a přímý postup do čtvrtfinále.

AKTUALIZOVÁNO

Zkamenělá sůl? Pro lesní zvěř pochoutka, nebezpečné můžou být kaštany

Blanensko – Je zima a krajinu zasypal sníh. Leckoho napadne, jestli zvěř v lese nestrádá hladem. Na to, čím srnám nebo divokým prasatům přilepšit, by se ale měli lidé raději zeptat odborníků.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT