VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaří pro vegany i masožrouty. Kořením šetří, aby vynikla chuť jídla

Brno, Vyškov - Rodačka z Vyškova Adéla Šafaříková měla vždy kladný vztah k jídlu. Hlavní pohnutka k založení vlastní restaurace byl fakt, že většina jídel v jiných podnicích pro ni byla příliš těžká. Restauraci Má hostina zaměřenou na paleo stravu a vegany si s přáteli otevřeli v Brně teprve před pár měsíci, už teď ale sklízí úspěchy jak u milovníků zeleniny, tak masožroutů.

15.7.2017
SDÍLEJ:

Třadvacetiletá Adéla Šafaříková z Vyškova v Brně založila restauraci, kde se vaří paleo a vegan strava.Foto: Deník / Marie Mrázová

K vlastnímu podnikání ji dohnaly zkušenosti z práce v pohostinství. „Jednou jsem se dostala do situace, kdy už jsem jako obsluha neměla lidem co z jídelníčku doporučit. S přáteli jsme zkoušeli jiné práce, ale pak jsme se rozhodli, že si otevřeme něco svého,“ vypráví mladá žena.

K vaření se dostala teprve před dvěma lety, když začala vypomáhat v kuchyni. „Strašně mě to chytlo a zjistila jsem, že mi to jde samo,“ dodává. Na jídlo si vždy vyhradí čas, chce vidět, co její strava obsahuje, a vychutná si ho.

Vaření paleo a vegan stravy je podle ní hrozně jednoduché. „Snažíme se do jídel dávat co nejméně koření, aby lidé skutečně cítili chuť jídla. Je to strašně jednoduché a chutné. Třeba taková pečená řepa v alobalu je výborná,“ tvrdí.

Občas má zákazníky, kteří si připadají nedojedení, pokud nemají těžký pocit v žaludku. „S těmi ale nic nenaděláme, musí na to přijít sami,“ krčí rameny.

Maso shání vždy čerstvé u řezníka. „Vaříme také bez laktózy, cukru a lepku. Olej používáme pouze olivový a kokosový. Veganská jídla máme kvůli tomu, že jsou obecně dobrá a lehká. Paleo strava je zase co nejčerstvější a nejčistší, vůbec není syrová,“ vysvětluje.

Sama občas sklouzne i k fastfoodu. „Jím úplně zdravě, ale taky se mi stane, že si ve dvě ráno dám smažák,“ směje se kuchařka. Vegetariánka ani veganka není.



A dodává, jak vzniklo jméno Má hostina. „Nechtěli jsme klasické názvy jako třeba U Pavla. Nejdřív nás napadl koncept, že porce se bude skládat z několika druhů jídel a každý si nabere a udělá svoji hostinu,“ objasňuje Šafaříková.

MARIE MRÁZOVÁ

Autor: Redakce

15.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Řemeslné obory jsou na dně. Mladí lidé nemají o jejich studium zájem

Ve Skalici nad Svitavou srazil vlak na přejezdu chodce. Doprava na železnici stojí.
AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO

Ve Skalici srazil vlak chodce. Doprava na železnici stojí

Epidemie třetího tisíciletí. Lidí s cukrovkou přibývá, v Brně je vyšetří zdarma

Jižní Morava /ANKETA/ – Jedna z největších epidemií třetího tisíciletí. Tak říkají cukrovce současní lékaři. Pacientů, kteří touto nemocí trpí, na jižní Moravě přibývá. Zda netrpí diabetem, si mohou lidé nyní ověřit na vybraných pracovištích v Brně. Na nemoc se zaměřuje program Zdraví národa.

Opravy rozbitého průtahu přes Ivanovice začnou na jaře. Vyjdou na třicet milionů

Ivanovice na Hané - Už nevěřím tomu, že průtah v dohledné době opraví, kroutí hlavou Jiří Bartošík. Přes Ivanovice na Hané na Vyškovsku jezdí denně. Silnice I/47, která vede přes město, je podle něj hodně zničená. „Loni se říkalo, že opravy začnou v letošním roce, ale stále se nic neděje. Jen sem tam někdo zalátá ty největší díry a jede se dál,“ kritizuje Bartošík.

Vážanská skládka: o podjatosti slavkovských úředníků rozhodne kraj

Vážany nad Litavou – Anonymy, podezření na podjatost, soud. Bývalá motokrosová dráha ve Vážanech nad Litavou proti sobě už před řadou let postavila vedení obce a spolek SVS Delta Racing Team. Ten do lokality naváží suť a místní dráhu nenazvou jinak než skládka. Tuny materiálu se sesouvají na cizí pozemky a ohrožují i blízký poldr.

Hašek je zpátky ve Sněmovně. Jako asistent poslance Běhounka

Brno - Za tisíc korun měsíčně a vstupní kartu do Poslanecké sněmovny bude bývalý jihomoravský hejtman a poslanec Michal Hašek radit současnému poslanci za sociální demokracii a hejtmanovi Vysočiny Jiřímu Běhounkovi. Stal se jeho asistentem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT