Pěstitelé obilí naříkají, že je velké sucho, ale vinaři jsou klidní. Vinné révě totiž současná vedra moc nevadí.

„Trochu zapršet by ale mohlo. Ale zase je pravda, že když je takhle sucho, choroby nemají tolik příležitostí napadnout vinice,“ uvedl vinař Petr Martinčák z Novosedel na Břeclavsku. Podle něj se zatím nedá říct, jaký bude pro víno rok.

S jeho názorem souhlasí i ředitel Vinařského fondu České republiky Jaroslav Machovec. „To by bylo jako věštění z křišťálové koule. Teď má vinná réva předstih zhruba dva týdny, ale jak to bude dál, to vám neřekne žádný vinař,“ uvedl.

Milovníkům vína se současné počasí zamlouvá a doufají, že se nezmění. „Bylo by to dobré hlavně pro červené víno, tomu sucho nevadí tolik jako bílému. Ale všechno to závisí na podzimu. Když bude celé léto slunečno a pak až do sklizně pršet, myslím, že úroda nebude stát za nic,“ řekl milovník vína kameraman Michal Chládek z Rajhradu u Brna.

Pěstitel vína Martinčák je ale názoru, že i kdyby se počasí změnilo, neznamenalo by to pro vinaře pohromu. „Už tu byl podobný rok, kdy bylo v červnu chladno a dlouho pršelo. Myslím, že to bylo asi před pěti lety a nebyl žádný větší problém,“ řekl Martinčák.

Kromě počasí dělá pěstitelům každoročně starosti ještě jedna věc. Hejna špačků. Ta jsou schopna během krátké doby spořádat třeba i celou úrodu hroznů. „Ale je pravda, že poslední obrovské hejno jsem viděl zhruba před devíti lety. Vypadá to, že se někam stáhla,“ konstatoval Martinčák. Je toho názoru, že když přiletí menší hejno a má možnost nakrmit se v kukuřici nebo v lánu slunečnic, raději zvolí tuhle možnost.

Moravská vína jsou schopna úspěšně konkurovat i dobrým zahraničním značkám. „Já dávám přednost moravským, bílým, suchým, méně aromatickým vínům, jako je Ryzlink rýnský nebo Rulandské bílé. Ale může být i Müller-Thurgau, i když ten je přece jen mírně aromatický,“ uvedl ředitel Machovec.

Spotřeba vína je ale v republice poměrně malá. Před čtrnácti lety to bylo průměrně dvanáct litrů na člověka ročně, nyní je to jen o pět litrů víc. Přitom v okolních zemích se spotřeba pohybuje od pětadvaceti do dvaatřiceti litrů.

„Tolik asi nevypiji. Ale těším se na letošní červené víno Cabernet Moravia. A když bude dobré, třeba ten průměr trochu zvednu,“ zasmál se kameraman Chládek.

Moravská vína pijí i prezidenti na brněnském summitu. Vinař Petr Martinčák by jim doporučil nějaké ze slámových vín. „Nejspíš Ryzlink vlašský slámový z roku 2004. Ten je dobrý k takovému klidnému posezení,“ podotkl.