Žena dodala, že někteří zákazníci se zpočátku sice tvářili udiveně, ale časem se jim nekuřácké prostředí zalíbilo. „Navíc máme před restaurací stůl s popelníkem, a pokud prší, klidně trochu pustíme dolů markýzu, ať nejsou na dešti. Kromě místních k nám míří i hosté z Anglie, Německa nebo Nizozemí. Pro ty je zcela přirozené, že se v restauracích nekouří," podotkla Blumensteinová s tím, že na rozdíl od klasických cigaret respektují alespoň elektronické.

Krok podniku oceňuje Vyškovan Petr Musílek. Sám je kuřák. „Sice mi chybí možnost zapálit si u piva, ale nikdo nám nebrání jít si zakouřit ven. Navíc restaurace lidé navštěvují hlavně kvůli jídlu a k tomu cigarety nepatří. Doma v kuchyni si zapálí málokdo," zmínil.

Dát si cigaretu, ani tu elektronickou, naopak nemůžou hosté v restauraci a hotelu Allvet u Vyškova. Opatření funguje od začátku, co podnik otevřel, tedy několik let. Jedině v létě si můžou zakouřit před restaurací, kde mají k dispozici stoly s popelníky. „Jednak se tak snažíme chránit zdraví zaměstnanců a hostů nekuřáků, mimo to si myslíme, že kuřáci mají venku dost prostoru. Není nutné, aby dýmem obtěžovali ostatní," je přesvědčený provozní restaurace Libor Zollmann.

Tři roky pak platí zákaz kouření v hotelu s restaurací U Zlaté rybky v Tučapech. Jak poukázal jeho vedoucí Petr Machálek, podnik je zaměřený primárně na wellness. „Navíc myslíme hlavně na rodiny s malými dětmi. Máme pro ně řadu vyžití," řekl Machálek.

Právě takový přístup se líbí třeba Taťáně Plchové, která jezdí do tučapského hotelu s rodinou. „Oceňuji, že nás, děti ani nikoho z přítomných neobtěžuje zápach kouře, když se tam rozhodneme zajet na jídlo," chválila Plchová. Podle provozního mají stejný názor i kuřáci. „Když k nám třeba přijdou na polední menu, jsou rádi, že zpátky do práce neodcházejí nasáklí kouřem," zmínil s tím, že ani u nich nerespektují elektronické cigarety.