„Střídal jsem v noci. Přijel jsem na neznámé místo. Les byl všude stejný. Naštěstí se vyznám v porostní mapě, takže jsem se vždy rychle zorientoval. Měl jsem nicméně na starost úsek, který byl v zadní části, takže jednotky, které mířily ke mně, se vždy zastavily cestou u nějakých hořících ohnisek. Dopravit techniku na všechna místa, kde hořelo, byl tak docela problém," vzpomíná Ficek.

Strach z doutnajících kořenů, skrytých ohnisek i poryvů větru trápil hasiče i po několika dnech od vypuknutí požáru. Úsilí stovek mužů, kteří spotřebovali na dvaadvacet tisíc krychlových metrů vody, skončilo po týdnu. Dvoudenní reakce na ničivý požár dnes vrcholí. Je sobota dopoledne a taktické cvičení ve Vojenském újezdu Březina nedaleko Vyškova zaměstnává na čtyři stovky hasičů ze čtyřiačtyřiceti jednotek.

Taktické cvičení hasičů z Jihomoravského a Olomouckého kraje ve Vojenském újezdu Březina u Vyškova.Dorazil už i jeden z vrcholných představitelů krajských hasičů. Někde se zatoulal. „Kynologa naštěstí povolávat nemusíme," vtipkuje jeden z jeho kolegů.

Ze zadumaných výrazů mužů v tmavě modrém je však evidentní, že si dnešním cvičením nechtějí jen udělat čárku v diáři. Ve vojenském prostoru hodlají zjistit, zda se rok po ničivém požáru někam posunuli. S tak rozsáhlým řáděním živlu v těžko dostupném lesním porostu se mnozí z nich nikdy nesetkali.

Kam se šíří?

Jednou z novinek je možnost nasazení bezpilotního letadla. To zatím nejvíc zajímá několik much vyhřívajících se na jeho trupu. Jen ale do chvíle, než mladé chytré hlavy z Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně letoun představí. „Operátor má na hlavě speciální brýle, které přenáší informace do pohybové hlavice a ta opakuje pohyb jeho hlavy. Kamera v letadle se tak natáčí stejně jako hlava operátora. Letoun zefektivní a usnadní orientaci, dokáže vytvářet aktuální fotomapy," vysvětluje za fakultu Petr Dvořák.

Do vzduchu tak na monitorování požáru nemusí policejní vrtulník. „Tam jsou totiž náklady samozřejmě někde úplně jinde," připomíná mluvčí krajských hasičů Pavla Pražáková.

To už u dalšího stanoviště někteří z civilistů zvedají hlavy s dychtivým přáním spatřit vojenský prostor jinak než z úrovně země. Praskání z vysílačky jednoho z hasičů totiž upozorňuje, že dvojice vrtulníků s bambi vaky zavěšenými pod nimi bude nabírat vodu. Rotující vrtule rozcuchává nejednu z přihlížejících.

Naplnění vaku vodou trvá pár desítek vteřin. Vrtulník se rychle zvedá, aby ji mohl na nedaleký fiktivní požár vypustit. „Nemůžeme samozřejmě rozdělat skutečný požár, takže je simulovaný pomocí dýmovnic," upozorňuje mluvčí Pražáková.

Doplňuje, že hasiči vytvořili zásobování dvanácti proudů vodou. Zřídili kyvadlovou přepravu vody cisternami i její dálkovou dopravu hadicemi na vzdálenost dvanácti set metrů.

Taktické cvičení hasičů z Jihomoravského a Olomouckého kraje ve Vojenském újezdu Březina u Vyškova.Vyšle zprávu

Dnešní cvičení má tak hlavně vyzkoušet poznatky, které hasiči při loňském požáru nasbírali. A posunout boj s ohněm zase o trochu dál – monitorovací novinkou. „Za poslední tři roky hořelo v Bzenecké Doubravě dvaatřicetkrát. Vyjednáváme s Lesy České republiky o tom, abychom takzvanou Moravskou Saharu začali monitorovat. Šlo by o pilotní projekt v rámci celé České republiky," představuje náměstek ředitele jihomoravských hasičů Petr Oháňka.

Se systémem se hasiči inspirovali u západních sousedů. „Jednalo by se o stožáry osazené kamerou, která vyhodnotí až na vzdálenost třiceti kilometrů mraky kouře a vyšlou signál na operační středisko. Systém počet požárů v Německu nesnížil, ale desetitisícinásobně snížil plochu zasaženou ohněm," doplňuje vedoucí oddělení krajského Integrovaného záchranného systému Václav Kovář.

Taktické cvičení hasičů z Jihomoravského a Olomouckého kraje ve Vojenském újezdu Březina u Vyškova.