K místu neštěstí vyjelo podle mluvčího krajských hasičů Jaroslava Haida sedm hasičských jednotek: profesionálové z Vyškova, Slavkova a Pozořic spolu s dobrovolníky z Habrovan, Rousínova, Drnovic a Slavkova. Při likvidaci požáru zasahovaly čtyři z nich, ostatní zůstaly v záloze.

„Jako první byla u požáru jednotka z Habrovan. Z okna obývacího pokoje v prvním patře domu šlehaly plameny. Devětatřicetiletá žena a její třináctiletá dcera a sedmnáctiletý syn před žárem a kouřem unikli. V ložnici vedle obývacího pokoje v prvním patře však zůstal nejstarší, devatenáctiletý syn. Do silně zakouřeného prostředí ohroženého žárem hasiči pronikli v dýchacích přístrojích a bezvládného mladíka vynesli do bezpečí,“ popsal Haid.

Chlapci venku poskytli první pomoc a po nasazení masky kyslíkového přístroje ho předali zdravotníkům. „Na místo nejprve vyjela rychlá lékařská pomoc z Vyškova a později i tým s lékařkou ze Slavkova a rychlá zdravotnická pomoc z Vyškova. Záchranná služba na místě ošetřila celkem čtyři osoby.

Čtyřicetiletá žena, šestnáctiletý chlapec a třináctiletá dívka se nadýchali splodin hoření a po ošetření je záchráři transportovali do nemocnice ve Vyškově,“ informovala mluvčí krajských záchranářů Barbora Zuchová.

Doplnila, že devatenáctiletý mladík utrpěl popáleniny na těle a nadýchal se splodin hoření. „Zasahující lékař muže ošetřil a zajistil životní funkce. Po ošetření začal transport na Urgentní příjem nemocnice ve Vyškově. Mladík skončil na specializovaném pracovišti Fakultní nemocnice v Brně,“ dodala Zuchová.

Celková škoda podle předběžného odhadu hasičů dosáhla sta tisíc korun, zásah hasičů uchránil majetek v hodnotě nejméně pěti set tisíc korun.

Přesná příčina vzniku požáru zatím není známá. Vše nasvědčuje tomu, že v obývacím pokoji začalo hořet od krbových kamen. Obec se snaží postižené rodině pomoci. „Přespali u sousedů, nyní jim sháníme náhradní bydlení v Ústavu sociální péče. Pak se uvidí, co dál,“ řekl habrovanský starosta Radoslav Dvořáček.