Předchozí
1 z 7
Další

Každá vyšívačka praporů má svůj styl, říká manažerka výroby

Vlastním praporem či alespoň znakem se pyšní téměř každá obec. Mnohé z nich vznikají pod rukama vyšívaček z brněnské firmy Alerion. Na každý steh přitom už čtvrtým rokem dohlíží Tereza Kučerová. „Sama jsem s jehlou a nití nebezpečná sobě i lidem ve svém okolí. Nejspíš i proto vyšívačky obdivuji. Baví mě ten někdy zdánlivě nekonečný výrobní proces, kdy sledujete pod rukama den za dnem steh vedle stehu, které se postupně mění v umělecké dílo,“ říká mladá žena.

1Zdroj: Deník / Pavla Hloušková

Na vznik praporů obcí i třeba sborů dobrovolných hasičů dohlíží od prvopočátků. „Jsem výrobní manažerka, takže mou největší zodpovědností je mít hotový prapor, vlajku či znak do daného termínu. Naši zákazníci mají totiž dlouho dopředu naplánované oslavy, na kterých probíhá slavnostní žehnání praporu a stává se tedy středem pozornosti. Prapor tam musí být za každou cenu. Ještě se nestalo, aby na místě nebyl a nesmí se to ani stát,“ usmívá se.

2Zdroj: Alerion

Někdy však podle jejích slov zažívá právě kvůli termínům i dobrodružné chvilky. „Když jsem začínala, dostala jsem za úkol o víkendu odvézt prapor, protože jej vyšívačky dokončovaly na poslední chvíli. Tenkrát jsem ale omylem dojela do úplně jiné vesnice se stejným názvem. Byla jsem ale asi hodinu a půl od té, kde jsem měla být. Kvůli mě se představení praporu přesouvalo. Tohle už zažít nechci, ale prapor na místě byl a vždycky bude,“ popisuje.

3Zdroj: Alerion

Na každém z praporů pracuje pouze jedna vyšívačka. „Každá z nich má totiž vlastní styl,“ vysvětluje Kučerová. Výroba každého z nich proto může trvat i několik měsíců. Z Brna potom hotová umělecká díla míří do všech koutů České republiky, Slovenska, Rakouska i třeba Anglie nebo Ameriky.

4Zdroj: Alerion

Nejzajímavější zakázka z poslední doby ale podle výrobní manažerky zamířila na jih Moravy. „Restaurovali jsme původní, více než sto let starý, prapor pro Sbor dobrovolných hasičů Velké Němčice. Současně jsme pro ně vyrobili i nový prapor, jeho přesnou repliku. Je neobvyklý díky tomu, že na něm není svatý Florián, který se na hasičských praporech vyskytuje nejčastěji, ale je tam hlavní národní patron, svatý Václav,“ říká.

5Zdroj: Alerion

Kučerová na práci oceňuje také dlouhou tradici metody, pomocí které vyšívačky na praporech pracují. „Má velmi dlouhou tradici, s níž začaly jeptišky v notterdamském klášteře. Tuto metodu potom vyučovaly a předávaly ji dalším vyšívačkám. Dnes už tento učební obor zanikl. Proto jsme se rozhodli spustit vlastní školící program,“ popisuje. Přesto podle ní není jednoduché vybrat správné kandidátky. „Musí být výjimečné, mít velkou dávku kreativity a zručnosti. Jsou to takové vyvolené,“ usmívá se.

6Zdroj: Alerion

Ačkoliv je pro manažerku její práce koníčkem, odpočívá i při procházkách se svým psem. „Nabírám tak pozitivní energii, kterou potřebuji pro svou práci i osobní život. A když je venku zrovna pod psa, baví mě bytový design, různé ruční práce,“ říká.

7Zdroj: Alerion