Předchozí
1 z 8
Další

Už dvacet let připravuje Libor Malovaný cukrovou vatu pro návštěvníky hodonínské zoologické zahrady.Zdroj: archiv L. Malovaného

Děti mají nejraději růžovou, jejíž chuť připomíná maliny a jahody. „Cukrová vata mě vždy fascinovala. Už jako dítě jsem se zaujetím sledoval, jak se vyrábí a prodává při Hornickém dni v Dubňanech,“ říká Libor Malovaný.

Libor Malovaný připravuje cukrovou vatu v Hodoníně v zoologické zahradě i na koupališti. Navíc prodává i perníky.Zdroj: archiv L. Malovaného

Jak připomíná, jeho první nesmělé seznamování s podnikáním začalo v roce 1992. Zlom přišel o pět let později. „Tehdy jsem založil úklidovou službu a vstoupil jsem na trh s výrazně nižšími cenami za úklid domácností než konkurence,“ vzpomíná živnostník, který loni v listopadu oslavil kulatou padesátku. Právě v roce svých třicátin si udělal radost. Z USA si pořídil první profesionální stroj na výrobu cukrové vaty. Následující rok se mu naskytla možnost prodávat cukrovou vatu návštěvníkům hodonínské zoologické zahrady.

Už dvacet let připravuje Libor Malovaný cukrovou vatu pro návštěvníky hodonínské zoologické zahrady.Zdroj: archiv L. Malovaného

Hosté si na ní mohli pochutnávat dvacet sezon. Co bude dál, je ale nejisté. A nejen kvůli opatřením proti rozšiřování nového typu koronaviru, kdy je zahrada pro veřejnost uzavřená. „Ale také z důvodu budování nového dětského hřiště, na jehož pozemku jsou v současné době umístěné mé dva prodejní stánky,“ podotýká Malovaný. Ten totiž postupně prodej cukrové vaty rozšířil o nabídku lázeňských oplatek, jakožto propagaci lázeňského města Hodonín. A o ně měli hosté také zájem.

Libor Malovaný připravuje cukrovou vatu v Hodoníně v zoologické zahradě i na koupališti. Navíc prodává i perníky.Zdroj: archiv L. Malovaného

Jak ale Malovaný upozorňuje, cukrová vata má v hodonínské zoo tradici již od otevření v 70. letech minulého století. „Ve druhém stánku prodávám zdobené perníčky s tématikou zvířat a tradičních srdcí od nejmenších až po největší. Čerstvé perníky dovážím z Holíče každý týden a tím zaručuji jejich čerstvost a měkkost,“ říká rodák z Dubňan, který už dlouhá léta žije v Hodoníně.

Libor Malovaný připravuje cukrovou vatu v Hodoníně v zoologické zahradě i na koupališti. Navíc prodává i perníky.Zdroj: archiv L. Malovaného

Postupem času opustil podnikání v úklidových službách a plně se věnuje sladkostem v zoologické zahradě a od roku 2011 i na koupališti v Hodoníně. „Minulý rok jsem zkusil na koupališti prodávat míchané mléčné koktejly Shmoo, od výrobce z Anglie. U návštěvníků koupaliště se setkaly s pozitivní odezvou. V České republice jde o nový výrobek a sít prodejců zatím není dostatečně rozšířená,“ přibližuje situaci na trhu Malovaný.

Libor Malovaný připravuje cukrovou vatu v Hodoníně v zoologické zahradě i na koupališti.Zdroj: archiv L. Malovaného

Časem do prodeje zasvětil celou rodinu a také schopné brigádníky. „Všem patří velký dík. Nikdy mi nešlo o velké podnikání typu cukrárny či kavárny, jsem spokojen s tím, co mám. Dělá mi radost, když se zákazníci vrací, někdy i v jeden den opakovaně, nebo pochválí mé služby. Za ta dlouhá léta mám celou řadu věrných zákazníků, z nichž mnohé znám i jmény,“ usmívá se statný muž.

Libor Malovaný připravuje cukrovou vatu v Hodoníně v zoologické zahradě i na koupališti.Zdroj: archiv L. Malovaného

Výroba chutné cukrové vaty podle něj záleží na vhodném použití kvalitního hrubého krystalového cukru a originálních příchutí od výrobce z USA určených pro daný typ stroje. „Velkou roli hraje vlhkost vzduchu. Ta může celé úsilí zhatit,“ podotýká Malovaný.

Už dvacet let připravuje Libor Malovaný cukrovou vatu pro návštěvníky hodonínské zoologické zahrady.Zdroj: archiv L. Malovaného

Nejžádanější barvou je u něj růžová, která má příchuti jahody, maliny a višně. „Následuje modrá ostružina a borůvka, oranžová pomeranč, žlutá citronová. Zajímavé barvy a chuti je sytě zelená kiwi,“ dodává Malovaný, který je velkým příznivcem hodonínského hokeje. Na domácích zápasech Drtičů tak nemůže chybět. „Když jsem měl více času, tak jsem jezdíval i na utkání venku,“ doplňuje.