VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chytré recepty podle STOB

21.12.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv

Treska na česneku a rajčatech

Energie: 750 KJ/jedna porce

Ingredience: 400g tresčího filé (1 balíček), 2 lžíce citronové šťávy, 4 stroužky česneku, 1 středně velkou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 350 g oloupaných pevnějších rajčat, nakrájených na kostičky, 3 lžíce sekaných bylinek (např. petrželka a bazalka), sůl, trochu cukru

Postup: Filé pokapeme citronem a necháme 15 minut odležet. Mezitím necháme na oleji podusit česnek a cibuli nakrájené na jemné kostičky. Přidáme rajčata a bylinky. Ochutíme solí a cukrem. Filé vložíme do zapékací mísy a zalijeme připravenou omáčkou. Připravujeme v předehřáté troubě asi 25-30 minut.

Příloha: vařené brambory

Gratinovaná rajčata se špenátem - místo chlebíčků

Energie: 1410 KJ/jedna porce

Ingredience: rajčata, listový špenát sůl, pepř, muškátový oříšek, 3 g oleje, vejce, bílek, sýr parmezán, strouhaný sýr dvacetiprocentní, brambory

Postup: Rajčatům seřízneme vršky a vyndáme dužinu. Špenát blanšírujeme ve slané vodě, ochutíme muškátovým oříškem a pepřem a smícháme s olejem. Vnitřek rajčat osolíme a opepříme. Naplníme špenátem, vařenými vejci a strouhaným sýrem. Ušleháme tuhý sníh z bílků s troškou soli a vmícháme parmezán. Hmotu naneseme na okraj rajčat a zapékáme asi 10 minut při 200 stupních. Můžeme podávat samostatně nebo jako hlavní jídlo s brambory.

Mušličky s tvarohem

Energie: 940KJ/porce

Ingredience: 200 g hladké mouky, 200 g másla, 1 vejce, 2 lžíce vody

Náplň: 100 g měkkého jemného tvarohu 50 g vlašských ořechů nekalorické sladidlo

Postup: Z mouky, másla, vejce a vody vypracujeme těsto, dáme na půl hodiny do lednice. Strouhané ořechy a tvaroh rozmícháme a osladíme. Těsto vyválíme na pomoučněném vále, vykrájíme asi 12 koleček, naplníme, v polovině přeložíme jako mušličku, prsty zpevníme okraje a dozlatova upečeme.

Kuřecí roládky se zeleninovou nádivkou

Energie: 1180 KJ / jedna porce

Ingredience: 4 řízky kuřecích prsíček po cca 170 g, 200 g zeleninové směsi (mrkev, hrášek, kukuřice, pórek), 2 tvrdší housky, 500 ml vývaru (i z kostky), 2 lžíce VAJAHITU, 1 cibule, půl lžíce hladké mouky, 10 g rostlinného tuku, po 1/2 svazečku zelené petrželky a pažitky, 300 ml 10stupňového piva, mletý kmín a pepř, sůl.

Postup: Housky pokrájíme, namočíme do části vývaru. Přimícháme Vajahit, posekané natě a osmahnutou zeleninu. Okořeníme a osolíme. Maso naklepeme, mírně osolíme a rozdělíme připravenou nádivku. Stočíme do závitků a převážeme nití. Zlehka vložíme do zapékací misky. Cibuli pokrájíme na kostičky. Vše přelijeme pivem i zbylým vývarem a pečeme při teplotě 200 stupnů asi čtyřicet minut. Šťávu zahustíme troškou mouky.

Příloha: vařené brambory

 

Mrkvové kuličky - vánoční cukroví

Energie: 96 KJ / jeden kus

Ingredience: 120 g piškotů, 30 g medu, 300 g jablek, 300 g mrkve, 20 g vanilkového cukru, 50 g kokosu na obalení

Postup: Nastrouhané jablko, mrkev a rozdrcené piškoty spojíme medem, děláme kouličky a obalíme v kokosu a cukru.

Španělská polévka Gaspacho

Energie: 650KJ / 1 porce

Ingredience: 1 střední nahrubo pokrájená zelená paprika, 8 oloupaných středních rajčat zbavených semínek nahrubo pokrájených, 1 velká oloupaná a nahrubo pokrájená salátová okurka, 1 nahrubo nakrájená velká cibule, 100 g bílé veky bez kůrky, 3 lžíce tmavého vinného octa, 1-2 stroužky prolisovaného česneku, 850 ml vody, 3 lžíce olivového oleje nejlépe panenského, sůl, pepř, 2 lžičky rajčatového protlaku.

Na ozdobu: kostičky z malé cibule, kousek okurky se slupkou, oloupaná rajčat bez semen

Postup: Ve velké míse smícháme zeleninu a veku. Přidáme ocet, vodu, česnek, sůl a pepř. Vše rozmixujeme mixérem dohladka. Potom ručně zašleháme olej. Kvůli barvě můžeme přidat pár lžiček rajčatového protlaku. Na talíři ozdobíme zeleninovými kostičkami.

Brokolicovo-bramborová kaše

Energie: 400 KJ / 1 porce

Ingredience: 3 velké brambory, 350g (1 sáček) mražených brokolicových růžiček, 1-2 stroužky česneku, nízkotučné mléko, sůl, pepř.

Postup: Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a vaříme v osolené vodě. K téměř uvařeným bramborám přidáme růžičky brokolice a vaříme do jejich změknutí. Částečně slijeme a ve zbytku vody rozšťoucháme brambory s brokolicí. Přilijeme trochu mléka, přidáme česnek a vyšleháme na krém. Osolíme a opepříme. Na talíř můžeme kaši servírovat pomocí ozdobného sáčku na krémy. Vhodné jako příloha ke grilovaným rybím filetům.

Rychlé Tiramisu

Energie: 1100KJ / 1 porce

Ingredience: 1 kelímek (250 g) sýru Ricotta, 1 Stabilka (instantní krém ke šlehání), 100 g piškotů, 100 ml kávy, 2 kávové lžičky rumu, 1 balíček vanilkového cukru, kakao na posypání.

Postup: Uvaříme silnou kávu, přidáme lžičku rumu a dáme vychladit. Sýr ricotta dáme do misky a přisypeme vanilkový cukr. Přidáme lžičku rumu a promícháme. Ušleháme Stabilku a lehce vmícháme k ostatnímu. Piškoty rychle namáčíme do kávy. Do nádoby skládáme vždy vrstvu piškotů a vrstvu krému. Navrch posypeme kakaem.

21.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 18 000 Kč Pracovníci ostrahy, strážní Ostraha prodejen. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadavky: vzdělání nerozhoduje, příjemné vystupování, spolehlivost, zodpovědnost, zdravotní způsobilost, praxe výhodou nikoli podmínkou, certifikát strážného zajistí zaměstnavatel, Popis práce: PP na dobu neurčitou, vhodné i pro OZP, 12ti hodinové směny, Kontakt: Liebertzová Pavla, tel.: 606 333 112, Po-Pá 8-18 hod, e-mail: nabor.ostrava@bohemiaplus.cz, nechodit na pracoviště osobně!. Pracoviště: Bohemia marten plus s.r.o. bučovice, Nádražní, č.p. 248, 685 01 Bučovice. Informace: Pavla Liebertzová, +420 606 333 112. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka masa a uzenin. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání vyučení, zdravotní průkaz, praxe v prodeji masa výhodou, profesionální přístup k zákazníkům, komunikační schopnosti, POPIS PRÁCE: PP na dobu neurčitou, ZAMĚSTNAVATEL NABÍZÍ: stravenky, mimořádné odměny 2x ročně na Vánoce a dovolenou, KONTAKT: Stančík Vladimír, tel.: 777 713 739, 7-15:30 hod, e-mail: stancik.v@makovec.cz nebo osobně na adrese pracoviště 7-17 hod. Pracoviště: Makovec a.s. rousínov - rousínovec, Slavkovská, č.p. 1205, 683 01 Rousínov u Vyškova. Informace: Vladimír Stančík, +420 777 713 739. Zdravotnictví - Zdravotnictví Chirurg 31 750 Kč Lékaři v chirurgických oborech Lékař/ka na chirurgické oddělení. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 31750 kč, mzda max. 55040 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání VŠ, lékař s atestací v oboru, v přípravě, s kmenem, SZ, odborná způsobilost k výkonu zdrav. povolání lékaře v ČR (u občanů ze zahraničí nostrifikace diplomů a osvědčení z MZ ČR), zdravotní způsobilost a trestní bezúhonnost dle zák. č. 95/2004 Sb., popř. ze státu kde uchazeč posledních 6 měsíců pobýval, licence pro výkon lékaře ČLK, POPIS PRÁCE: PP na dobu neurčitou, nástup možný ihned, ZAMĚSTNAVATEL NABÍZÍ: platové podmínky dle odborné způsobilosti a délky praxe, výhodné odměny za ÚPS, možnost dalšího vzdělávání bez kvalifikační dohody, akreditované pracoviště pro postgraduální studium oboru chirurgie, 5 týdnů dovolené, příspěvek FKSP na stravování, KONTAKT: Pojezná Marie MUDr., tel.: 517 315 104, 7-15:30 hod, e-mail: pojezna@nemvy.cz. Pracoviště: Nemocnice vyškov, příspěvková organizace, Purkyňova, č.p. 235, 682 01 Vyškov 1. Informace: Marie Pojezná, +420 517 315 104. Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 17 000 Kč Mechanici a opraváři nákladních automobilů Mechanici a opraváři nákladních automobilů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: vzdělání vyučení, ŘP sk. B, Kontakt: Michal Skokan, tel: 603 449 055, 8-17 hod, e-mail: michal.skokan@mikami.cz. Pracoviště: Mikami s.r.o., Rudé armády, č.p. 1193, 683 01 Rousínov u Vyškova. Informace: Milan Skokan, +420 603 483 773.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V posledním utkání první poloviny divize E prohráli futsalisté Pro-STATICu Blansko (žluté dresy) s Amorem Vyškov 4:11. Foto: Tomáš Srnský
10

Blanenští futsalisté nevyužili šanci srovnat krok s lídrem z Klobouček

Nejlepší svačinu roku připravila osmnáctiletá studentka Integrované střední školy ve Slavkově u Brna na Vyškovsku Aneta Vyhnánková.

Vsadila na špenát. S panini Pepka námořníka ovládla soutěž o nejlepší svačinu

Hokejisté Březiny promarnili šanci porazit favorita z Hodonína

Vyškov - Velkou sportovní bitvu svedli hokejisté Sokola Březiny na domácím ledě s SHKM Hodonín. Jenže sami propásli šanci na bodový zisk.

Čtyři dny v malé místnosti, bez telefonů nebo internetu. Vyzkouší si let na Mars

Vyškov – Víc než sto hodin jsou zavření v malé místnosti. Musí se umět vypořádat s náročnými situacemi i sami se sebou. Unikátní evropský projekt Expedice Mars se vrací na vyškovskou hvězdárnu. Na té se simulovaný let na rudou planetu bude konat už popáté. Jako na jediné hvězdárně v republice.

Rozpočet Vyškova: víc utratí než získá. Největší investice? 30 milionů na bazén

Vyškov – Přes 470 milionů korun. S takovými výdaji počítá pro příští rok plánovaný rozpočet Vyškova. Zahrnuje například rekonstrukci venkovního bazénu v aquaparku. Vyjde zhruba na třicet milionů a je tak jednou z největších připravovaných investic.

Exploze jako záměr, čerti pod parou a Strach mezi anděly: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 7. až 9. prosince 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT