Tentokrát bude ještě pro mladší děti, asi tak od čtyř let. „Jde o jednoduché říkanky o zvířatech, venkově a přírodě. Je i malou pobídkou, aby se již malé děti dívaly kolem sebe a poznávaly přírodu i svět zvířátek žijících na naší vesnici,“ představuje svou práci autor.

Snaží se najít ta správná slova a zajímavý děj, který by děti ke čtení a poznávání přitáhnul. „Jak poznáme vlaštovičku? Má po flíčku v každém líčku, a kormidlo s vidličkou. Nezaměň ji s jiřičkou!“ recituje jednu z mnoha říkanek, které nová knížka obsahuje.

Vyjít by měla listopadu. Vydá ji nakladatelství základní školy v Březové na Uherskohradišťsku. Obrázky do knihy kreslily děti z Březové. „Ředitel školy mě oslovil, protože mě znal z rozhlasových pořadů, kde jsem o svých knihách dvakrát hovořil. Je jasné, že se budu snažit zajistit také distribuci na Vyškovsko,“ slibuje autor.

Slavnostní křest se uskuteční v Březové. Následovat bude křest vyškovský, a to v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově.

Železného práce vedení březovské školy zaujala natolik, že před Vánoci uskuteční ještě jednu akci. Žáci zahrají divadelní hru, kterou Železný napsal. „Budou ji hrát větší děti pro menší. Myšlenkou hry je ostrý protest zvířat proti člověku kvůli tomu, jak se chová k nim, k lesu a přírodě vůbec. Celá hra je rýmovaná,“ představuje svou práci Železný.

Soudcem je například moudrá sova a jediným viníkem člověk. I zvířata se chovají podle vlastností, které jsou jim přisuzované. Zajíc si stěžuje bázlivě, tchoř se tváří jako neohrožený světák, divoké prase s bojovou náladou a sojka, to je všudypřítomná drbna. „Ve hře jsou i dvě písničky, na které jsem psal text,“ dodává autor z Drnovic.

Malinko ho mrzí, že premiéra se neodehraje v Drnovicích. Původně ji totiž psal pro drnovickou Osvětovou besedu. Proto se i děj odehrává v prostředí Budonic, lesa nad Drnovicemi.

Jenže drnovické nastudování nějak vázlo, a tak je Železný rád, že jeho práce nepřišla vniveč, a odehraje se v Březové.

Ředitel březovské školy dal také spisovateli naději, že by jejich nakladatelství mohlo znovu vydat i jeho prvotinu nazvanou Dívej se kolem. „Poprvé ji vydala Nadace Tři brány ve spolupráci s knihovnou. Tehdy jsme se logicky snažili, aby byla co nejlevnější. Tentokrát by už mohla vyjít v tvrdých deskách a s mnoha ilustracemi,“ těší se autor.

Jako jeho prvotinu, tak stejně i druhou osmdesátistránkovou knížku s názvem Pěkně podle abecedy, ilustroval ředitel umělecké školy z Rousínova Pavel Malý. Vyšla u pražského nakladatelství v pevné vazbě a na křídovém papíře. Ke každému písmenku abecedy v ní napsal vtipnou říkanku, v níž se příslušné písmeno mnohokrát opakuje.

A pod básničkou jsou i další slova, v nichž děti literu najdou a tím si ji procvičí. „Knížka usnadní práci předškolákům, prvňáčkům a jejich učitelkám. Snad pobaví každého, komu se dostane do ruky. Díky ní si děti lépe zapamatují písmenka z abecedy. Věřím, že je přínosem i pro děti s logopedickými problémy a rozhýbe jim jazýčky,“ je přesvědčený Železný.

Podrobněji své práce navíc představuje na internetové adrese www.volny.cz/zdenek.zelezny.

Za velký osobní úspěch považuje autor skutečnost, že se jeho Abeceda vydala i do světa. „Dostala se už do Austrálie, Ameriky, Chile, Anglie, Irska i na Gibraltar, kde moc lidí není, ale moje kniha tam je. Vím to hlavně od babiček, které mi občas píší, že by se rády se svými vnoučaty domluvily hezky česky,“ usmívá se Železný.