Hned ale pochopili proč: Krejsa se totiž rozhodl nejdřív pilně cvičit doma. Takže když se prvně ukázal, všechny písně už zvládal dokonale. Alespoň tak popisuje jeho příchod kronika na webu vyškovské metalové kapely Warning Vision, kterou pokračuje seriál Vyškovského deníku Rovnost Baví nás z pódia.

A bylo nás pět. To se dalo říct, když se Krejsa k ostatním loni v červenci připojil. „Kapela vznikla v roce 2011, ale od té doby prošla několika změnami v sestavě. Když loni Luděk Struhař nahradil na postu bubeníka Milana Veleckého a posléze jsem se s klávesami připojil i já, náš ansámbl se ustálil. Všichni se ale známe z dřívějšího působení v jiných kapelách," říká Krejsa.

Jedním ze zakladatelů je kapelník a kytarista Jan Jiříček alias Hanz. Jako autor stojí i za většinou písní a textů. A také za názvem. „S vymýšlením jména byl na začátku docela problém. Měli jsme snad dvacet nebo třicet návrhů. Některé z nich byly opravdu dobré. Jenže pak jsme vždycky zjistili, že už se tak jmenuje nějaká jiná skupina. Nakonec jsme skončili u Warning Vision, tedy Varovné vize. Myslím, že to je pro kapelu našeho zaměření příhodný název," vzpomíná s úsměvem kapelník.

U zrodu skupiny s ním tehdy stál také dosavadní člen Dušan Bilik, který hraje na baskytaru. Mikrofon si pak od začátku loňského roku vzalo na starosti hrdlo Miloše „Cukera" Hořínka.

Třebaže mají sídlo ve Vyškově, častěji je Warning Vision slyšet na koncertech a v klubech spíš v jiných regionech. A to nejen v tuzemsku, ale třeba i v Polsku.

Často u motorkářů

Může za to do značné míry určitá roztroušenost členů skupiny: zpěvák je z Brna, bubeník bydlí ve Zlíně a baskytarista pochází až z Jeseníků. „Každý má někde své známosti, což nám pomáhá. Třeba díky těm Milošovým jsme se dostali na hodně motosrazů, například na jeden z největších na Moravě v Mikulčicích. To můžeme považovat za velký úspěch," říká kapelník Jiříček.

Ten podle svých slov zasvětil hudbě celý život. „Někdo za sebou nechá postavené domy, já už mám zase nahraných asi dvacet cédéček. Hudba je prostě neoddělitelná součást mého života. Jednu dobu jsem se jí také živil, ale problém byl v tom, že co jsem tvořil, muselo být komerční, a to mě tolik nebavilo," zmiňuje Jiříček.

Kdo chce podle něj dělat umění, ten zpravidla neosloví široké masy. „A tak si ani nemůže opravdu vydělat na živobytí. Takže dnes raději hraju art rock, který mě baví, i když je mi jasné, že profese z toho nebude. Ale jinak vyučuji na soukromé hudební škole, takže hudba mě provází pořád," přemítá kapelník.

Ovšem celá pětice o sobě může bezpochyby tvrdit, že jsou zkušenými rockovými hudebníky. Secondend, The Fingers, Ella, Cobra, Credo, Sára, Salieri, Vivian, Premier, Wayn, Sára, Třetí míza, Lament… To je jen hrubý nástřel všech více či méně úspěšných kapel, v nichž tihle muzikanti dřív působili.

Některé z nich přitom mají k charakteristice hudebního stylu Warning Vision docela daleko. To je třeba příklad před dvěma lety zaniklé folkové kapely Lament, ve které hrával Krejsa.

Ta sice přehrávala i písně Kabátů nebo Horkýže Slíže, stejně tak ale od ní lidé mohli slyšet hity bratří Nedvědů nebo Michala Tučného. „Pro mě ale současný hard rock na pomezí s trash metalem není nic nového. Tahle muzika mě vždycky bavila a dostal jsem se i k jejímu hraní. Jakožto klávesák nejsem příliš vyhraněný, dokážu se přizpůsobit," usmívá se Krejsa.

Uskupení má na kontě zatím jedno promo CD. Už ale pracuje na regulérním albu. Materiál by byl. „V repertoáru máme třináct vlastních písní. Na vystoupeních je ale prokládáme známějšími převzatými songy, to publikum vždy trochu ožije. Osvědčená metoda je asi tak po čtyřech vlastních písních nasadit něco třeba od Deep Purple nebo Europe," míní Krejsa.

Svůj osobní projev však vkládají jak do vlastních písní, tak i do coverů. Podle Jiříčka je právě to nejdůležitější. „V žánru metalu už bylo vlastně všechno zahrané a vymyšlené. Skoro ani nejde, aby muzikant neopakoval něco už stvořeného. Jediné, co může, je dát do své tvorby vlastní výraz, osobní vklad. To je velmi důležité a právě o to nám jde," uzavírá kytarista.

říkají o nichO zkušenostech muzikantů z Warning Vision nemůže být pochyb. A zdůrazňuje to třeba i kytarista vyškovské skupiny Fall A Prey Ondřej Longa. „Chlapi toho mají hodně za sebou a jde to na jejich tvorbě poznat. Hrají zajímavý, pěkný a v určitém smyslu moderní metal. Jejich devízou jsou hlavně dobré texty v češtině. Jednoduše řečeno, dobře jim to šlape," chválí Longa.