Na bučovickém gymnáziu začal Antonín Souček, rodák z Červeného Újezdu poblíž Písku, vyučovat až ve svých sedmadvaceti letech. O rok později, v roce 1916, se stal řádným profesorem. „Z almanachů naší školy je možné vyčíst, že jeho aprobací byla němčina a čeština,“ prozradil profesor bučovického gymnázia Jan Růžička. Podle něj byl třídním profesorem maturitních ročníků 1930 a 1934.

UČIL SLAVNÉHO PIANISTU

Podle údajů Brněnské internetové encyklopedie se mezi jeho bučovické žáky řadil i Rudolf Firkušný, světoznámý klavírista, pozdější student hudebního skladatele Leoše Janáčka. „V roce 1939 požádal o předčasné penzionování dosavadní ředitel gymnázia Karel Suchan, a tak Součka ustanovili správcem školy,“ objasnil Růžička. Nezanedbatelný byl především jeho podíl na výuce tělovýchovy. Jako starosta bučovického Sokola často cvičil žáky a ve škole byl podle dostupných pramenů velmi oblíbený.

Přestože nacisté dva roky po ustanovení Protektorátu Sokol rozpustili a veškeré jeho akce potlačili, členové i nadále představovali úhlavní nepřátele nacistické říše. Sokolové vytvářeli ilegální organizace a zapojovali se do odbojové činnosti. Podle ředitele bučovického gymnázia Jiřího Vlčka se stal Souček nepohodlným pro okupační režim právě kvůli jeho působení v Sokolu. „Doplatil hlavně na to, že byl jeho čelním představitelem,“ přisvědčil Vlček. I podle Růžičky je tato spojitost velmi pravděpodobná.

Po atentátu na Heydricha se situace po celé zemi vyostřila. Právě v této době si gestapo odvedlo i bučovického ředitele. „Zatkli ho osmého ledna 1941 přímo v ředitelně gymnázia. Věznili ho v brněnských Kounicových kolejích,“ sdělil profesor Růžička. Jak dodal, nacistický stanný soud Součka odsoudil k trestu smrti a k zabavení majetku v době druhé heydrichiády, čtrnáctého července 1942. V té době již šestačtyřicetiletého ředitele obvinili z narušování veřejného pořádku a bezpečnosti a z příprav velezrady.

PŘIPRAVENÝ ROZSUDEK

Ze záznamů brněnského Moravského zemského archivu vyplývá, že rozsudek byl napsaný na připraveném předtištěném formuláři, do kterého se následně pouze vpisovaly nacionále odsouzeného. Fiktivní soudní přelíčení vedli tři důstojníci jednotek SS. Ihned po vynesení rozsudku Součka zastřelili spolu s dalšími patnácti lidmi v Kounicových kolejích. Tělo poté převezli do tamního krematoria.

Brzy po válce Bučovičtí postavili před gymnázium pomníček, který připomíná oběti druhé světové války. Jméno popraveného Antonína Součka stojí na prvním místě. Zmínili ho také na pamětní desce umístěné na budově tamní sokolovny. Kromě toho obyvatelé Bučovic na jeho počest pořádají každoroční sportovní memoriál a v roce 2015 mu udělili statut čestného občana města.

Kdo byl Antonín Souček ● Narodil se 7. listopadu 1888 v Červeném Újezdu (okres Písek), popraven byl 14. června 1942 v Brně v Kounicových kolejích
● Vystudoval na učitelském ústavu v Čáslavi, v roce 1915 začal učit na bučovickém gymnáziu, o rok později se stal profesorem
● Jako starosta bučovického Sokola se stal nepohodlným pro nacistický režim, v roce 1942 jej gestapo zatklo a odsoudilo k trestu smrti zastřelením

ADÉLA JELÍNKOVÁ