Na své zdravotní stélky a sandály na podpatku má patenty a spolupracuje s různými ústavy, kde zkoumá vliv svých výrobků na zdraví nohou účastníků projektu. Také proto mu patří další díl pravidelného seriálu Vyškovského deníku Rovnosti Osobnost Vyškovska.

Jak dlouho se zabýváte studiem lidských chodidel a výrobou zdravotní obuvi?

Od roku 2000. Do té doby jsme měli obchod, kde jsme prodávali boty různých značek, ale ne přímo zdravotní. Když jsem je lidem nabízel, všímal jsem si vad jejich nohou a říkal si, že je potřeba s tím něco udělat.

Vynalezl jste tedy speciální stélku. V čem spočívá její jedinečnost?

Když člověk chodí naboso, noha se pohybuje naprosto přirozeně. Naše stélka vytváří pro chodidlo stejné podmínky jako například chůze po trávě. Má jamku pod palcovým kloubem a prohloubenou část v oblasti paty, což zajišťuje přirozený pohyb.

Patentovat jste si nechal i zdravotní dámské boty na podpatku. Není to tak trošku protimluv? Většina lidí je přesvědčená, že boty na podpatku jsou pro nohy tím největším zlem…

Pokud v botě zajistíte přirozené prostředí pro pohyb chodidla, zborcení klenby, o kterém se tak často v souvislosti s podpatky hovoří, nehrozí. Samozřejmě nejlepší je nosit boty bez nich, jedině to může zajistit chodidla bez deformace.

Vzít si ale občas boty na nižším podpatku nemůže být přece na škodu.

Je jedno, jestli si žena vezme pěticentimetrový nebo deseticentimetrový podpatek, v tomto případě velikost nehraje roli.

Když jdete po ulici, sledujete, jaké nohy lidé mají?

Nedá se nevšímat si toho. Někdy si tak v duchu říkám, když vidím třeba nějakou paní s několika vadami na chodidlech, že by o sebe měla začít víc pečovat, že si to její nohy zaslouží. Deformace pak mají negativní vliv na stavbu celého těla a můžou podporovat i nemoci.

Můžete být konkrétnější?

Člověk se špatně tvarovanou klenbou má zpravidla křivou páteř, problémy s klouby, může mít i migrény. Zdraví nohou má vliv i na charakter a vnímavost.

To jste vypozoroval dlouholetým bádáním?

Dělali jsme například pokus na prvňácích z jedné základní školy. Jedna třída dostala naše boty, druhá nosila svoje. Před koncem prvního pololetí děti, které měly zdravotní obuv, dokázaly bez problémů přečíst předložený text. Žáci z druhé třídy jen slabikovali.

Dělal jste už boty pro mnoho lidí s různýma nohama. Převažovali se zdravými nebo nemocnými chodidly?

V dnešní době má většina lidí špatné nohy. Kladívkové prsty, propadlou klenbu, vbočené palce nebo kotníky. Málokdo je má docela v pořádku.

Možná je zbytečné se ptát, ale jak jste na tom vy?

Ani já nemám nohy zdravé. Od té doby, co jsem začal nosit své výrobky, se však jejich stav zlepšil.

Vypadá to, že v dnešní době má potíže s nohama snad každý. Potkal jste vůbec někdy někoho, kdo by neměl problémy?

Před časem k nám přijela pětaosmdesátiletá stařenka. Ptal jsem se jí, co dělala její matka. Prý celé dny pracovala a hodně chodila naboso. Když jsem potom uviděl její nohy, byl jsem hodně potěšený. Měla je zřejmě po své matce. Krásně vytvarovanou klenbu, rovné palce, prsty bez vady. Nohy neměla ani trochu křivé.

To myslím nemají ani modelky.

Ale mají. A jak! Většina modelek nemá pěkné nohy. Mnohé z nich vůbec nejsou hodné obdivu.

Práce vám zřejmě zabírá hodně času. Dostanete se vůbec někdy ven z dílny?

Abych řekl pravdu, mým největším koníčkem je moje práce, která mi ani nedovolí věnovat se něčemu jinému. Dřív jsme měli vinohrad, takže jsem jezdil tam. Ale teď už by na to nebyl čas.

Máte tedy rád víno?

Alkohol právě paradoxně vůbec nepiji. Většinou jsem jen pojídal hrozny a domů si odnesl jen pár lahví vína, abych měl co nabízet návštěvám.