Žákyně vyškovské školy Nádražní 5 chodí do třídy s rozšířenou výukou hudební výchovy. Pokud se někdo podívá na její dosavadní vysvědčení, nenajde jinou známku než jedničku. „Ve škole mě asi nejvíc baví tělocvik a výtvarná výchova. Mám ráda míčové hry, především vybíjenou, jinak jsem myslím dobrá ve šplhu a v bězích na delší tratě. Druhým rokem hraji basketbal v kroužku, který je organizovaný naší školou. Jinak ráda a pravidelně sleduji mezinárodní utkání, kde míváme zastoupení. Nedávno jsem tak třeba v televizi fandila a pořádně držela palce našemu tenisovému daviscupovému týmu," svěřuje se Vyškovanka, které patří další díl seriálu Mladé talenty.

Své výtvarné nadání nezapře ani mimo školní lavice. „Pořád musím něco tvořit, celý náš byt je vyzdobený spoustou obrázků nebo keramických výrobků," prozrazuje dívka.

Míšinou velkou zálibou je pak především zpěv, kterému se věnuje už pět let v dětském sboru Motýlek. Sbor má přibližně čtyřicet členů a tvoří ho děti od čtvrté do deváté třídy základní školy. „Náš repertoár je rozsáhlý, zahrnuje skladby latinské i lidové, zároveň však nabízí i ty současné. S Motýlkem jsme se na soustředění už několikrát podívali do Itálie a dokonce jsme tam měli i vystoupení. Loni jsme před Vánoci zpívali na koncertě Petra Koláře v Janáčkově divadle v Brně a letos jsme na vyškovském Zpívejfestu vystupovali třeba se sbory z Maďarska, Slovinska a Bulharska. Jinak se účastníme mnoha soutěží pěveckých sborů a do konce roku máme naplánované ještě nějaké vánoční koncerty a vystoupení ve Vyškově," jmenuje Míša.

Její další vášní je přírodovědný kroužek, ve kterém se spolu s ostatními spolužáky vydává na různé výpravy do přírody nebo mineralogické burzy. „Například v Kojatíně jsme ve vypuštěném rybníku hledali ametysty, které jsou oblíbeným materiálem pro výrobu různých ozdob, a další den, v jiných místech, zase turmalíny, takže ten, kdo poctivě hledal, odnesl si z výpravy za minerály spoustu hezkých kamínků pro radost," přibližuje s nadšením.

Volný čas přesto dvanáctiletá Vyškovanka nevěnuje odpočinku. „Ráda se podílím na akcích pořádaných vyškovským zooparkem. Většinou jde o sekání pro děti. Baví mě lanová centra, horolezectví, lyžování, plavání a ráda poznávám nová místa u nás v České republice, ale i mimo ni," svěřuje se dvanáctiletá Michaela.

Na jaře do Anglie

Jeden z cestovatelských snů se jí navíc splní už příští rok. „V květnu se totiž chystáme se školou na šestidenní výlet do Anglie. Máme naplánovanou návštěvu spousty zajímavých a zároveň pro Anglii typických míst. Ubytovaní budeme v anglických rodinách nejspíš po tříčlenných skupinkách. Ze všech památek, které máme v plánu navštívit, se nejvíc těším na prohlídku akvária a Londýnské oko, což je něco jako ruské kolo," vysvětluje žákyně sedmé třídy, která už netrpělivě vyhlíží vánoční prázdniny.

Vzpomínat u vánočního stromku může i třeba na říjnovou účast ve známé televizní soutěži Věříš si. Míša totiž za podpory celé třídy, maminky a mladší sestry navštívila brněnské televizní studio. „Nejprve nás vzala paní produkční do maskérny, kde nás spolu s ostatními soutěžícími přepudrovali, abychom se neleskli do kamer. Potom každý z nás dostal tričko s logem soutěže, mně přidělili zelené," vzpomíná Michaela.

Soutěž se skládá celkem ze čtyř disciplín a účastní se jí čtyři soutěžící, kteří jsou žáky pátých až sedmých tříd. První disciplínou byla takzvaná Zahřívačka, potom následuje Triatlon, Tři z devíti a nakonec Virtuální hra. „Před samotným natáčením jsem se nejvíc těšila na triatlon, který se mi ale bohužel příliš nevydařil. Nakonec jsem byla nejúspěšnější ve znalostní disciplíně Tři z devíti, jen mě trochu mrzí, že jsem si nevsadila víc bodů právě na tuto disciplínu," poznamenává talentovaná dívka.

Nakonec si ze soutěže odnesla třetí místo. „Už jenom to, že mě do soutěže vylosovali, je úspěch," uznává mladá Vyškovanka.

VERONIKA KÝROVÁ