VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve sbírce má i Rettigovou. Kuchařky si Plesz vozí také z cest

Mikulov /CO SOUSED, TO SBĚRATEL/– Proč ve středověku kuchaři rádi vařili pudingy a jaké suroviny nakupovala na trhu legendární Magdalena Dobromila Rettigová? Odpovědi na tyto otázky dobře zná Jitka Plesz z Mikulova na Břeclavsku. Její zálibě věnuje Deník Rovnost další díl seriálu Co soused, to sběratel.

5.5.2018
SDÍLEJ:

Mikulovanka Jitka Plesz sbírá už od mládí různé recepty a kuchařky. Má doma i tu od Magdaleny Dobromily Rettigové.Foto: Deník / Michal Hrabal

Nadšená milovnice vaření i umění shromáždila tisícovku knih a desetitisíce receptů. „Začala jsem je sbírat asi od čtrnácti let, některé mi dala ještě maminka. Cíleně je sháním asi od dvaceti, v té době začaly vycházet různé časopisy. Mám několik svazků s vystříhanými recepty,“ říká.

POMOC KAMARÁDŮ

Záliba Plesz je už hodně známá, a tak jí přibývají přírůstky do sbírky. „Hodně receptů a knih jsem získala od kamarádů a známých,“ přiznává žena, která střídavě žije také ve Vídni.

Zaměřuje se především na českou kuchyni, mezi její nejoblíbenější pokrmy patří pudingy. „Pochází už ze třináctého století a jsou vlastně zpracované ze zbytků. Když tehdy kuchaři připravovali pečínku, druhý den ji panstvu nemohli nabídnout ohřátou, a tak ji zpracovali do pudingů. Několik je sladkých, ale převážně jde o zeleninu s masem či rybou. Existují na ně různé formy,“ upřesňuje žena, která letos oslaví sedmdesáté narozeniny. Některé formy na pudingy získala ve starožitnictvích.

Její zálibu oceňuje třeba Zlata Maděřičová z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. „Vařila nám například studené pudingy a byly to opravdu delikatesy. Stravování je součást tradic a naší kultury. Co bylo v daném místě v minulosti na jídelníčku, mělo význam i pro zdraví člověka. Naši předci věděli, proč jedí přes zimu kysané zelí s množstvím vitamínů nebo křen,“ myslí si Maděřičová.

Podle starých receptů vznikly ještě nedávno pokrmy, které Plesz nabízela návštěvníkům mikulovské Eat Art Gallery, kde spojovala výstavy s jídlem. Na podzim ji po devíti letech provozu prodala. „Jsem budovatel, ne udržovatel. Své zálibě se chci věnovat bez stresu,“ vysvětluje malířka, restaurátorka i kunsthistorička.

Přestože má i přetištěné recepty z různých barokních kuchařek, nejvíc si Plesz cení vlastnictví kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Její vídeňské vydání je psané v češtině. „Asi byla podobného ražení jako já. Úsporná kuchařka a ráda kombinovala ingredience. Kuchařka je obsáhlá. Zabývá se i tím, jak čistit hrnce,“ poodhaluje Plesz.

Starší recepty většinou nejsou konkrétní. „Jsou tam suroviny i popis, jak jídlo komu chutnalo. Důležité jsou účtenky z tehdejší doby, které prozrazují, co všechno nakoupili,“ popisuje dobové dokumenty Plesz.

Kromě českých kuchařek a receptů se zajímá také o zahraniční gastronomii. Má doma recepty egyptské, marocké, turecké, španělské, italské či skandinávské kuchyně. „Z cest se takřka vždycky vracím s kuchařkou a nějakou formou,“ prozrazuje sběratelka. A mírně haní britskou kuchyni. „Protože měli kolonie, hodně receptů přebrali odtamtud,“ připomíná.

CIZÍ SPECIALITY

Na zahraniční kuchyni je zaměřený také každoroční Festival národů Podyjí, který Plesz spolupořádá vždy v červenci. Návštěvníci ochutnávají třeba jídla z Nizozemska i Řecka. Zavítala tam třeba Jitka Sobotková z Mikulova. „Jitka Plesz dokázala vždy uvařit nějakou výbornou specialitu, jako například vídeňský telecí řízek,“ vzpomíná Sobotková.

Nyní Plesz pracuje na memoárové kuchařce. „Budou tam příběhy z mého života. Například, co jsme jedli u dědečka na Vánoce. Část knihy budou recepty,“ uvádí sběratelka.

Kdo je Jitka Plesz?
Věk: 69 let
Bydliště: Mikulov, Vídeň
Čím je zajímavá: Sbírá české i zahraniční recepty a kuchařky. Celkem má ve své sbírce asi tisícovku knih a desetitisíce receptů. Má doma i Domácí kuchařku od Magdaleny Dobromily Rettigové i kuchařky z ciziny.
Nová výzva: Nyní pracuje na memoárové kuchařce. Budou v ní příběhy z jejího života. Druhou část publikace budou tvořit recepty.

Autor: Michal Hrabal

5.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 12 200 Kč

Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování dělník/dělnice ve zdravotnické výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 50. Poznámka: Co Vás na pracovní pozici očekává:, ruční balení zdravotnických komponentů do operačních setů, obsluha balících strojů, , , Co by Vám nemělo chybět:, manuální zručnost, pečlivost, odpovědnost, , , Co Vám můžeme nabídnout: , zázemí prosperující mezinárodní společnosti, pracovní poměr na dobu neurčitou , čisté pracovní prostředí, dvousměnný provoz, možnost zkráceného úvazku, nástup možný ihned nebo dohodou, 3 dny dovolené navíc, dotované stravování, firemní akce a benefity, kooperativní prémie, příplatky nad zákonnou výši, věrnostní odměny. Pracoviště: Lohmann & rauscher, s.r.o., Bučovická, č.p. 256, 684 01 Slavkov u Brna. Informace: Marta Löfflerová, +420 544 425 632.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební instalatéři 20 000 Kč

Stavební instalatéři Instalatér. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání vyučení v oboru, ŘP sk. B výhodou, POPIS PRÁCE: PP na dobu neurčitou, vhodné i pro absolventy, práce po stavbách v rámci okresu, nástup možný ihned, KONTAKT: Homola Jan, tel.: 731 174 310, e-mail: homolasro@seznam.cz. Pracoviště: Jan homola, s.r.o., 683 01 Rousínov u Vyškova. Informace: Jan Homola, +420 731 174 310.

Výroba - Výroba Strojírenští technici kontroly kvality, 18 000 Kč

Technici kontroly kvality, laboranti v ostatních průmyslových oborech Pracovník/ce technické kontroly. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: vyučení nebo SŠ vzdělání ve strojírenském oboru, znalost měření, orientace ve výkresové dokumentaci, POPIS PRÁCE: PP na dobu neurčitou, KONTAKT: Kachlíková Miloslava, tel.: 517 314 133, e-mail: pso@antreg.cz. Pracoviště: Antreg,a.s., Tovární, č.p. 810, 682 01 Vyškov 1. Informace: Veronika Omastová, +420 517 314 133.

Výroba - Ostatní lakýrníci a natěrači (kromě stavebních) 15 000 Kč

Ostatní lakýrníci a natěrači (kromě stavebních) Lakýrník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání nižší střední odborné, vztah k práci, zájem o řemeslo, POPIS PRÁCE: PP na dobu neurčitou, nástup možný ihned, lakování výrobků ze dřeva, MDF, foliované povrchy, okna, dveře, zárubně, nábytek, ZAMĚSTNAVATEL NABÍZÍ: příspěvek na dopravu, výdělek dle kvality a množství vykonané práce, příjemný kolektiv, pracovní doba dle dohody, KONTAKT: Fiala Lubomír, tel.: 608 039 244, e-mail: fiala@mixpol.cz, osobní schůzku nutno domluvit předem. Pracoviště: Sabholz s.r.o - pracoviště holubice, 683 51 Holubice. Informace: Lubomír Fiala, +420 608 039 244.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Festival národů Podyjí nabídl nášvěvníkům na dvacet stánků se specialitami z různých evropských kuchyní.
22

Gurmánské speciality z 20 zemí: krétský guláš na cibulkách? Strifado z králíka

MFK Vyškov. Ilustrační foto.

Fotbalisté Vyškova opět prohráli jedním gólem. Tentokrát v tropické Kroměříži

Král obhájil vítězství. Za 20 minut snědl úctyhodných 114 meruňkových knedlíků

Miroslav /REPORTÁŽ/ - V Miroslavi je nezvykle živo a proudí zde stovky návštěvníků z blízka i daleka. Všichni se přijeli podívat na dvacátý devátý ročník Miroslavského meruňkobraní s Jarmarkem u Floriána, který se odehrává v historické části města.

Vyškovská 12: Steinerovi a Pospíšilové stačilo k vítězství tréninkové tempo

Vyškov – Poosmadvacáté a na nové trati už poosmé se běžela Vyškovská dvanáctka. Dva nejcennější vavříny putují do Drnovic.

Na jižní Moravě vznikne několik filmů. Filmaři rádi točí na zámcích a v přírodě

Jižní Morava /ANKETA, FOTOGALERIE/ - Hned několik filmů a seriál letos vzniklo v kulisách jihomoravských míst, další ještě tvůrci natočí. Do kraje je lákají i dotace.

Děti projdou kosmickým výcvikem. Zjistí, kolik by vážily na Venuši

Brno – Projít se po Marsu, vstoupit do kokpitu vesmírného raketoplánu nebo se točit v gyroskopu. Na tyto zážitky se mohou těšit lidé, kteří do konce srpna navštíví výstavu Cosmos Discovery na brněnském výstavišti.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT