Dnes jim patří další díl seriálu Baví nás z pódia. „Od samého začátku jsme se chtěli tancem především bavit. Tak vlastně vznikl i náš název. N-Yoj! je zkomolenina anglického slova enjoy, které v překladu znamená užívat si. Chtěli jsme se ale odlišit, proto to zkomolení," vysvětluje jedna ze zakladatelek a vedoucí skupiny Eva Kellner Fialová.

Skupina se zaměřuje na street dance, tedy pouliční tanec, který zahrnuje třeba hip hop, breakdance i electric boogie. „Je lepší zabývat se menším množstvím stylů, pilovat je a být v nich dobrý," tvrdí.

Například jednoho z aktivních členů skupiny Jorge Martineze Pucheho nejvíc baví house a funk. „Jsou mi nejbližší a dobře se mi tancují," říká mladík.

N-Yoj! tvoří pestrá plejáda tanečníků. Tančí v něm děti od tří let, nechybí ani třicetiletí dospělí. „Jsme rozdělení na několik kategorií: miniděti, děti, juniory a dospěláky. Vítáme i nové zájemce. Co se týká náborů, ty jsou v podstatě neustále. Stačí se přijít podívat na některý z našich tréninků, jejichž rozpis lidé najdou na našem webu. Případně můžou kontaktovat přímo mě," říká Fialová. Dodává, že na výběr mají hned z několika lokalit. Kromě Vyškova má totiž N-Yoj! působiště i v Bučovicích a Slavkově u Brna.

Právě slavkovská odnož je tou nejmladší, tanečníci v ní trénují čtvrtým rokem. Zaměření slavkovských skupin je především nezávodní.

Nápaditá forma

To v Bučovicích figurují dvě hlavní skupiny. Jedna zaměřená na soutěže velkých formací a druhá, která funguje jako přípravka. Stejně je tomu i ve Vyškově, kde kromě stálých lektorů působí i externisté jako například Wahe nebo Sanchez. A ti přinášejí svěží vítr při vymýšlení choreografií. „Na začátku roku si vždy řekneme, jakou skupinu si kdo vezme na starost. Co se pak týká choreografie, padne několik témat. Ty musíme pečlivě vybrat, nechceme, aby se opakovala," popisuje Fialová. Například Puche se ke skupině dostal díky zvědavosti. „Street dance jsem do té doby znal jen z filmů, tak jsem to chtěl vyzkoušet. Zaujal mě a začal hodně bavit. Láska k tanci mě tak u N-Yoj! drží už pět let," tvrdí Puche.

Zároveň uznává, že ne vždy je to procházka růžovým sadem. „Trénujeme dvakrát týdně a před soutěží jsou tréninky opravdu hodně náročné. Ale když seriál soutěží skončí, máme trochu pohov," přibližuje patnáctiletý hoch.

Ostatně ten budou mít už za chvíli všichni členové. N-Yoj! totiž čeká prázdninová přestávka. „V neděli jsme měli závěrečnou show a v sobotu nás můžou lidé vidět ještě na Avon pochodu proti rakovině prsu v Pustiměři. Červnem tréninky a vystoupení končí a nastávají zasloužené prázdniny. Na ty pak připravujeme každý rok týdenní taneční soustředění," přibližuje Fialová.

Nejen tam vzniká řada vtipných historek, na které tanečníci rádi vzpomínají. „Většinou jde o trapasy. Máme i pár nepublikovatelných příběhů," zůstává tajemný Puche.

Nadcházející sezonu skupina zahájí 7. září. Může začít zase pilně trénovat na závody, kde poměrně pravidelně obsazuje první příčky. „Jezdíme na dva nejdůležitější seriály soutěží v republice, a to Taneční skupiny roku a Czech Dance Organization. Oba nabízí soutěž kraje, poté Moravy a ve finále mistrovství republiky. Na to se naše skupiny dostaly i letos. Navíc jsme se díky výbornému umístění dostali i na mistrovství Evropy," vyzdvihuje Fialová.

Přestože tvrdí, že každé umístění je obrovským úspěchem, za největší považuje titul Mistrů České republiky v street show formacích z roku 2010, titul Mistra republiky v electric boogie v kategorii sólového tančení žen s následnou nominací na mistrovství Evropy a světa a nejčerstvěji finále Mistrovství Evropy malých skupin v kategorii děti v Holandsku.

Soutěže si užívá i Puche. „Mám už jich za sebou hodně, ale žádná pro mě nebyla lepší než druhá. Jednoduše všechny byly super," usmívá se.

říkají o nich
Tanečníci N-Yoj! fungují pod záštitou vyškovského domu dětí a mládeže. „Jsou moc šikovní, kvalitně reprezentují nejen nás, ale i celý Vyškov. Patří za to velký dík trenérům. Zúčastňují se různých soutěží a zpravidla se umísťují do čtvrtého místa," pochválila skupinu zástupkyně ředitelky domu dětí Jaroslava Kováčová. Sama se zúčastnila i nedělního závěrečného vystoupení skupiny. „Bylo to opravdu krásné. Jsou talentovaní," dodala Kováčová.