West se prohlásil za kandidáta na post v Bílém domě 4. července a následně uvedl, že do listopadových voleb jde s cílem zvítězit, mnozí ale jeho kroky berou spíše jako snahu přitáhnout pozornost. Popová hvězda zatím požadavky pro zařazení svého jména na hlasovací lístky splnila jen v jednom z padesátky amerických států, a to v Oklahomě. V některých státech včetně Floridy, New Yorku či Texasu už lhůta pro registraci kandidátů vypršela.

Americký prezident Donald Trump (vlevo) s rapperem Kanyem Westem v Oválné pracovně Bílého domu
Raper Kanye West vzbudil poprask. Kandiduji na prezidenta USA, oznámil

"Mítink v Charlestonu příliš nevyjasnil, zda je jeho kandidatura myšlena upřímně," hodnotí BBC. Akce konaná v sále pro svatební hostiny byla označována jako setkání určené jen pro přihlášené hosty, Westova kampaň ale na svém webu neměla žádný registrační systém.

Raper se ve svém politickém vystoupení dotkl řady témat a mimo jiné se svěřil, že jeho rodiče před jeho narozením zvažovali možnost potratu. "Nebyl by žádný Kanye West, protože můj táta byl moc zaneprázdněný," řekl. Dodal však, že přerušení těhotenství by podle něj mělo v USA zůstat legální, a navrhl finanční podporu pro sociálně slabší matky, která by mohla počet potratů omezit. "Každý, kdo má dítě, dostane milion dolarů," uvedl jako příklad.

Nesouhlasné pokřiky

West v jednu chvíli sklidil nesouhlasné pokřiky z publika, když kritizoval jednu z nejvýraznějších černošských osobností amerických dějin Harriet Tubmanovou. "Ve skutečnosti nikdy otroky neosvobodila, jenom docílila, že šli pracovat pro jiné bílé lidi," řekl. Tubmanová ve svých 27 letech v roce 1849 uprchla z otroctví na americkém jihu a dopomohla pak k útěku stovkám dalších otroků. Později se zasazovala o volební právo žen.

Americký prezident Donald Trump
Budeme chránit americký způsob života, uvedl Trump. Protesty pokračují

"Opravdu mě zajímalo, co se bude dít, ale po té dnešní akci se veškerý zájem proměnil v obavy," řekl BBC o Westově projevu expert na afroamerická studia z Marylandské univerzity Jason Nichols. Prý v jeho vystupování viděl náznaky psychických problémů, o nichž se zpěvák ve své tvorbě i v médiích opakovaně zmiňuje. "Vyjadřoval se o něco koherentněji než v některých předešlých momentech…, ale opravdu se domnívám, že na tom momentálně není dobře. Řekl pár skutečně bizarních věcí," mínil Nichols.