Předchozí
1 z 7
Další

Mikulášská štola v Hoře Svaté Kateřiny vydávala stříbro a měď

Mikulášská štola v Hoře Svaté KateřinyMikulášská štola v Hoře Svaté KateřinyZdroj: Deník/Martin Vokurka

Mikulášská štola v Hoře Svaté Kateřiny je bývalá krušnohorská štola na stříbro a měď z 16. století. Leží u potoka Svídnice ve spodní části městečka v okrese Most pár desítek metrů od Německa. Dobrodruzi tu hledali zmizelou Jantarovou komnatu.

Důl je od dubna do října přístupný veřejnosti - pátek od 11 do 16 hodin, víkendy a svátky od 9 do 17 hodin, vstupné: dospělí 50 Kč, děti 20 Kč, vhodná je nepromokavá obuv a teplejší oblečení.

Infocentrum u štoly nabízí turistické známky a suvenýry. Zatelefonovat tam můžete na číslo 737 622 107.

Upírku z Levína prý nezastavily ani tři olšové kůly

Městečko Levín na Litoměřicku má řada lidí spojené s keramikou a hrnčířstvím, kterým byl proslulý už v dávných dobách. Malebné místo situované ve východní části Českého středohoří nedaleko vrchu Sedlo proslavil také film Páni kluci, který se tam v sedmdesátých letech natáčel. Málokdo ale ví, že starobylé sídlo je opředeno také tajemnou a hrůznou pověstí o upírce, která má mít na svědomí několik lidských životů.

Příběh o ní do své kroniky ve 14. století sepsal středověký vzdělanec a církevní hodnostář Neplach. Podle jeho vyprávění měla v Levíně zemřít žena hrnčíře Dorota Ducháčová přezdívaná Brodka. Krátce po svém pohřbu však začala vstávat z hrobu a dávit lidi.

Vesničané pak podle kroniky její tělo probili třemi olšovými kůly, ale ani to nepomohlo a upírka dál z hrobu vstávala a hubila místní obyvatele. Až na radu starých žen její tělo spálili na hranici podpálené šindelem ze střechy kostela. Od té doby se už prý neobjevila.

Bývalá továrna v Kamenickém Šenově čeká na nový začátek

Eliáška v Kamenickém Šenově byla v minulosti jedním z nejrespektovanějších výrobců luxusních svítidel pro paláce, kostely a slavnostní sály. V současné době secesní perla stále chátrá a čeká na nový začátek.

Firmu založil založil Elias Palme už roku 1849. Provoz zahájila 1. listopadu 1905 a ty nejluxusnější zde vyrobené lustry osvětlovaly například milánskou operu La Scala nebo operní dům Teatro dell’Opera v Římě.

Minimálně od konce 60. let minulého století začala budova chátrat a dnes určitě patří k nejznámějším ruinám, kdysi nádherných, velkolepých průmyslových staveb v zemi. Stropy se propadají, stěny hroutí, hrozbou jsou různé dráty, plechy, prostory zasypávají odpady všeho druhu. A „Eliáška“ stále čeká na nový začátek.

Kostnici v Letařovicích ukrývá malý domek, otvírají ji jen výjimečně

Unikátní kostnice na hřbitově kostela sv. Jakuba Staršího v Letařovicích na Liberecku se otevírá pouze výjimečně, dvakrát do roka, o procesí Božího těla nebo o svatojakubské pouti.

Nevšední oltář z lidských lebek a kostí je ukrytý v malém domku na hřbitově. Ostatky se dostaly do kostnice někdy po třicetileté válce. Řeholnice tehdy nechaly provést sanaci letařovického hřbitova, aby mohla být zřízena nová hrobová místa. A ostatky, které byly vykopány ze země, putovaly do nově vystavené kostnice. Do oltáře však byly sestaveny až někdy po roce 1770.

Kittelovsko je obestřeno aurou doktora Fausta z Jizerských hor

Takzvané Kittelovsko najdou zájemci o lehké tajemno v katastru obce Pěnčín na Jablonecku. Areál je trošku stranou od silnice, takže je schovaný, stačí se ale orientovat podle kostela, který byl postaven za přispění zakladatele tohoto tajemného místa, doktorem Janem Josefem Antonínem Kittelem v 18. století.

Letní deník - logo 2022Zdroj: DeníkAreál dlouhá desetiletí chátral, teď se už do něj ale vrátil život a tak trochu ze své tajemnosti ztratil. Ale stále se tu dá objevit, zvláště ve dnech, kdy není zdejší kraj turisticky exponovaný.

Gró areálu tvoří takzvaný Burk, neboli Kittelův dům. V obřím dřevěném stavení bývalo za působení Kittela vyhlášené sanatorium. Dům ve 20. století tak zchátral, že hrozilo jeho zřícení. Dům se zvláště v 90. letech minulého století stal lákadlem milovníků záhad.

Tajné chodby, místnosti i sklepení. Zámek v Krásném Dvoře je také tajemný

Zámek v Krásném Dvoře je nejen krásný, ale také tajemný. „Tajných dveří a místností máme na zámku hned několik. Některými dokonce procházejí návštěvníci při prohlídkách,“ zve kastelánka Michaela Hofmanová. Ukrývá památka na Podbořansku poklad? Pod zámkem jsou totiž také rozlehlá sklepení, opředená mnoha příběhy. V části býval kdysi také kryt, část je dodnes nepřístupná.

Tragédie na Měděnci se stala námětem filmu Filipa Renče

K ponuře tajemným místům Chomutovska patří Měděnec, kde v polovině osmdesátých let vyhořel ústav sociální péče. O život tehdy přišlo 26 chovanek.

Tragická událost se později stala námětem filmu Filipa Renče „Requiem pro panenku“, v místě ji připomíná malý pomníček na památku obětem. Pohled na dominantu Měděnce – kapli na vrchu Mědník, znají také pamětníci, kteří sledovali seriál ze 70. let „30 případů majora Zemana“ - ideologický projekt Československé televize, oslavující aparát Veřejné bezpečnosti.