KDY: 12. října, od 14.00
KDE: Drysice, u Obecního úřadu
ZA KOLIK: vstupné je zdarma

V sobotu od dvou hodin odpoledne se bude konat dýňobraní společně s řemeslným jarmarkem u obecního úřadu v Drysicích. Návštěvníci se můžou těšit na ukázky výroby bednáře, kamenosochaře, odlívání cínu a ukázku předení na kolovrátku. Celou akci bude hudebně doprovázet kapela Markovanka.

Kromě ukázky meditační hudby na trubku lidé uvidí na vlastní oči i práci pasteveckých psů s tradičním valašským bačou a jeho zvířaty. Pro děti bude připravené vydlabávání dýní a dílničky, ve kterých si můžou vyrobit něco hezkého. K dispozici bude občerstvení jako například jehněčí karbanátky nebo šnečí speciality. V případě hezkého počasí přijedou do Drysic i historická vozidla.

Název akce Promítání Budiž světlo
KDY: 12. října od 19:30
KDE: kino Sokolský dům, Vyškov
ZA KOLIK: 100 korun

Na prvním říjnovém promítání filmu Budiž světlo uvidí diváci vyškovského kina Františka Beleše. Herec ve filmu patří mezi hlavní představitele. Snímek nominovala Slovenská filmová a televizní akademie na Oscara. Film uspěl na festivalu v Karlových Varech, odkud si odvezl cenu pro nejlepšího herce. Snímek obdržel také zvláštní uznání ekumenické poroty a umístění v TOP 10 divácké ceny.

Budiž světlo vypráví o otci tří dětí, který jezdí pracovat do Německa, aby uživil rodinu. Když se vrátí domů na Vánoce, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti ve které žijí.