Oslava 300 let pivovaru ve Znojmě

 
KDY: sobota od 16.00
KDE: pivovar, Znojmo
ZA KOLIK: vstup volný

Tři století od počátků nynějšího pivovaru v areálu znojemského hradu připomene sobotní slavnost v historickém jádru Znojma. Oslava začne ve čtyři hodiny odpoledne na prostranství u rotundy sv. Kateřiny. „Tam bude také hlavní hudební scéna slavnosti, kde od půl páté odpoledne postupně vystoupí Guns’N‘Roses tribute Czech Republic, Irnis, Jaksi Taksi a Circus Brothers,“ pozvala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Mládě se narodilo desátého července.
V zoo přivítali samičku skotu cachena. Ve Vyškově ho chovají jediní v republice



Zástupci Městského pivovaru, který v areálu nyní působí, se rozhodli výročí oslavit pivním speciálem. „Nazvali jsme ho 1720 a uvařili podle dobové receptury právě z dob zakládání pivovaru. Použili jsme například nenakvašený ječmen, nakuřovaný slad, pivo je ochucené měsíčkem, vřesem a chmelem. Speciál nebudeme čepovat, stočili jsme ho do asi patnácti set lahví, které budou v prodeji právě jen při této příležitosti. Slavnost je pro nás také první příležitostí oslavit pět let trvání našeho pivovaru, i když samotné výročí připadá až na listopad,“uvedl šéf Městského pivovaru Miroslav Harašta. V odpoledním programu si návštěvníci užijí také pivní soutěže, řízené ochutnávky a další program v Hradní ulici. „Lidé si mohou také vytvořit vlastní etiketu znojemské jedenáctky a stočit si vlastní lahev,“ doplnil Harašta. Každou půlhodinu mohou také návštěvníci nahlédnout do současné výroby při exkurzích v pivovaru.


Tipy z Vyškovska

Sečení kloboučských otav
KDY: neděle od 7.00
KDE: Kloboučky
ZA KOLIK: zdarma

Nezaměnitelný zvuk kosy, která se zařízne do lučního porostu, bude slyšet v neděli v Kloboučkách na Vyškovsku. Již od sedmé hodiny ranní se sejdou zájemci u sečení otav v Boří. Porota bude hodnotit pokos, uložení trávy i ustrojení. Zapojit se mohou ženy, muži i junioři. Kosu si vezmou účastníci vlastní.

Fest guláš v Nesovicích
KDY: sobota od 13.00
KDE: Nesovice, hřiště
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Ochutnat guláše, které uvařili účastníci akce nazvané Fest guláš, mohou lidé v Nesovicích. Vařit guláše začnou nadšení kuchaři v sobotu v jednu po poledni, masité dobroty budou k ochutnání v pět hodin. Pro děti je připravený dětský koutek, po sedmé hodině zahraje DJ Radúz. Výtěžek z akce je věnovaný dětem z nesovické základní a mateřské školy.

Otevření muzea ve Švábenicích
KDY:neděle od 13.00
KDE: Švábenice
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

V neděli 2. srpna se otevírá návštěvníkům muzeum ve Švábenicích. Ve výstavní síni je k vidění výstava věnovaná pivovarům. Galerie nabízí stálou výstavu 1740 betlémů a je zde také expozice umění 18. a 19. století z pozůstalostí místního kostela a fary. Výstavy jsou otevřené do 1. listopadu každou neděli.

Zpěvák kapely Kryštof Richard Krajčo
Tip na koncert: Kapela Kryštof zahraje pro Vyškov. Lístky jsou v prodeji

 

Prohlídka s Šípkovou Růženkou 
KDY: neděle od 13.30 do 16.30
KDE: zámek Slavkov u Brna
ZA KOLIK: 180 - 250 korun

Další z kostýmovaných prohlídek se uskuteční v neděli na zámku ve Slavkově u Brna. Příchozí se tentokrát mohou těšit na odpoledne s Šípkovou Růženkou. Místa je nutné rezervovat na čísle 544 227 548 případně si koupit vstupenky on-line. Pro velký zájem přidali pořadatelé vstup o půl páté. Další kostýmovaná prohlídka bude a 15. srpna připomene Napoleonovy narozeniny.

Další tipy z regionu

Hodonínsko

Letní putování po vinařských stezkách Strážnicka 
KDY: sobota od 9.00
KDE: Strážnice
ZA KOLIK: 200 korun

Cyklisté i pěší se v sobotu vydají na Letní putování po vinařských stezkách Strážnicka. Čekají na ně dvě trasy pro cyklisty a jedna pro pěší. Start je v devět až jedenáct hodin dopoledne ve Strážnici na náměstí Svobody, cíl v Petrově v areálu vinných sklepů Plže. Putování slováckou přírodou a vinicemi zpestří ochutnávka vín i cimbálová muzika.

Břeclavsko

Hudba na vinicích  
KDY: pátek a sobota, vždy od 19.00
KDE: Sonberk, Popice
ZA KOLIK: od 450 korun

Na koncert kapely MIG 21 mohou zajít už dnes v sedm hodin večer příznivci kapely do Vinařství Sonberk v Popicích. Zahraje tam na festivalu Hudba na vinicích. V sobotu pak vystoupí zpěvačka a skladatelka ANNA K. Vstupenky jsou k dostání v předprodeji v síti xticket.cz od 450 korun. Koncerty si návštěvníci užijí se sklenkou vína v ruce a výhledem na Pálavu.

Krojované hody Tvrdonice 
KDY: pátek až úterý
KDE: Tvrdonice
ZA KOLIK: obvyklé vstupné

Stavěním máje zahájí zítra krojované hody chasa v Tvrdonicích. V sobotu se k předhodovému zpívání sejdou ženské a mužské sbory. Uskuteční se také regionální kolo soutěže O nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku na Podluží. Hrát bude Hrušecká cimbálka.

Blanensko

Festival 3+1 
KDY: sobota odpoledne a večer
KDE: koupaliště, Letovice
ZA KOLIK: neuvedeno

Odpolední představení a dílničky pro děti nabídne v sobotu na koupališti v Letovicích na Blanensku jednadvacátý ročník festivalu 3+1. Odpoledne a večer bude patřit hudebním vystoupením. Vystoupí skupina Rockfór, Bára Basiková s kapelou, Band-a-ska a Třetí zuby.

Brněnsko

Brasil Fest
KDY: sobota a neděle
KDE: Brno
ZA KOLIK: zdarma
Brazilský temperament zaplní v sobotu i neděli centrum Brna. O víkendu totiž bude vrcholit Brasil Fest. Celá akce je zdarma. V sobotu na nádvoří Staré radnice a Zelném trhu čekají lidi koncerty, ochutnávky jídel či sambová tančírna. V neděli pak workshopy v parku Lužánky.