Příležitost zaměstnat při osamělých nebo rodinných vycházkách vedle nohou také hlavy nabízí hledací hry a další vycházky s tajenkou. Na jižní Moravě je nabízí například střediska volného času i jiní tvůrci. Ti všechny účastníky také prosí, aby kešky a další součásti her nechávali na místě a umožnili tak stejnou zábavu všem dalším zájemcům.

ZA TŘEMI KRÁLI. Celou řadu vycházek v mobilní aplikaci LApka nabízí brněnské Středisko volného času v Lužánkách. „Tříkrálové putování za hvězdou vás dostane na místa, kde jste možná ještě nebyli. Dozvíte se spoustu zajímavého o třech mudrcích, vyluštíte tajenku a děti si užijí pár pohybových her,“ pozvala mluvčí střediska Kristýna Kolibová. Jak dodala, v aplikaci najdou zájemci i celou řadu dalších vycházek po brněnských vyhlídkách, Wilsonovým lesem nebo různé trasy pro rodiny s dětmi a kočárkem.

KRAJEM KAHANU. Po patnácti důmyslně ukrytých schránkách mohou pátrat příznivci oblíbeného geocachingu v okolí Rosic na Brněnsku. „Hra účastníky provede obcemi mikroregionu Kahan. Mohou vylézt na zbýšovskou haldu, projít se k Rybičkové skále, vydat se k rosickému zámku, obdivovat lukovanský nebo příbramský kostel,“ naznačila Halka Horká, který se stará o propagaci mikroregionu. Jak dodala, každá schránka obsahuje část šifry, která po vyluštění dovede zájemce k patnácté schránce.

Fenky flat coated retrievera Ari s Aishou se těší, až skončí omezení a nouzový stav.
Co dělají Ari s Aishou v nouzovém stavu? Staly se z nich modelky. Podívejte se

BOSKOVICKÁ STRAŠIDLA. Procházku s příběhy z historie Boskovic připravili pro děti pracovníci tamního střediska volného času. „Snažíme se lidi rozhýbat, aby bezpečným způsobem udělali něco pro své zdraví. Na našem webu proto najdou náměty na různé aktivity, vycházky a teď i výpravu za boskovickými strašidly,“ uvedla ředitelka střediska Alena Staňková. Podklady ke hře najdou zájemci na webu střediska. „Provede je místy spojenými s příběhy deseti boskovických strašidel, kde najdou odpovědi pro vyluštění tajenky. Správné odpovědi se nám už týden scházejí, těší nás, že je o hru zájem,“ dodala ředitelka.

MIKULOVSKÉ KEŠKY. Zpestření procházek lidem v Mikulově připravili i pracovníci tamního domu dětí. „Chtěli jsme vymyslet něco nového, aby měli lidé příležitost chytře zahnat nudu. Podobné hry obvykle děláme jen pro děti na táborech. Ale tentokrát kolega, který je velký nadšenec, vymyslel právě hledání kešek. Ve městě a nejbližším okolí jich ukryl dvaadvacet. Z odezvy od lidí vím, že je ukryl opravu dobře. Některé jsem ale také už bohužel museli nahradit, protože je někdo odnesl,“ řekla ředitelka domu dětí Alena Židelová. Fotografickou nápovědu, kde kešky hledat a další informace najdou zájemci na webu domu dětí.

PŘÍBĚHY V PARKU. Pátrací hrou si mohou zpestřit procházku na čerstvém vzduchu návštěvníci ve slavkovském zámeckém parku. „Podobné hry jsou jednou z mála možností, které mohou návštěvníci využít, aby se při pohybu na čerstvém vzduchu v našem parku také něco nového dozvěděli a trochu se pobavili. Moc nás těší, že pátrací hry baví nejen děti. V parku vídáme spousty manželských párů, důchodců i mladých lidí,“ informovala ředitelka slavkovského zámku Eva Oubělická. Zámeckým parkem zájemce nyní provede hra s názvem Zachraň Andromedu, která potrvá do 28. ledna. Soutěžící nasbírají při procházce dvanáct písmen, ze kterých složí a vyluští hádanku.

Ilustrační foto
Zavřené restaurace na Vyškovsku komplikují život pivovarům i farmářům

Další tipy z Vyškovska

Putování se Zimníčkem
Kdy: do 10. února
Kde: ulice Vyškova
Za kolik: zdarma
Rodiny s dětmi mohou pro své procházky městem využít Vyškovské zimní putování. Zájemci projdou celkem deset zastavení, na nichž si připomenou řadu známých pohádek a příběhů. Vyzkouší si také svou obratnost, paměť a logický úsudek. Stezka začíná u Knihovny Karla Dvořáčka a končí u Střediska volného času Maják. Vyrazit lze každý den do 10. února 2021. Je vhodné si s sebou vzít papír a tužku, v pozdních hodinách raději i baterku, případně svačinu.

Vycházka do Vícemilic
Kdy: bez omezení
Kde: Vícemilice, Kloboučky
Za kolik: zdarma
Zájemci se mohou vydat na procházku do přírody do Vícemilic. Zájemci mohou luštit tajenku a první část najdou u stolku s lavičkami pod hlavní nádrží. Druhá část tajenky je na tabuli provozního řádu. Třetí část skládačky vyžaduje putování do Klobouček, ke studánce u tábora Jitřenka. Další dílek do skládačky najdou výletníci na dřevěném sloupu u cesty, jen pár metrů od cedulky U Svaté.Cestou k rybníku pak nelze minout studánku, kde se nachází poslední dílek do skládanky. Vyluštěná tajenka napoví, jaké je třetí výletní místo. Komu však nápověda nepomohla a místo nezná, poradí Google nebo mapy.cz . Kdo si chce naplánovat vycházku bez auta, může se k místu přiblížit z Bučovic i vlakem. Stezku s úkoly a následnou odměnu pro děti připravili pracovníci Domu dětí a mládeže Bučovice.

V prosinci se ve vyškovské zoo narodilo několik mláďat.
Zvířecí rodinky se rozrůstají. Zoopark ve Vyškově se chlubí novými přírůstky

Další tipy z regionů

Tipy z Brněnska

Vědecká stezka
Kdy: bez omezení
Kde: park na Kraví hoře, u hvězdárny, Brno
Za kolik: zdarma
Práci s astronomickým dalekohledem, planetárními váhami či zvukovodem si lidé vyzkouší při procházce brněnským parkem Kraví hora. Ve venkovním kognitoriu brněnské hvězdárny jsou všechny tyto nástroje běžně přístupné pro kolemjdoucí. Vědecká stezka nabízí třináct exponátů.

Videa ze zoo
Kdy: bez omezení
Kde: web Zoo Brno
Za kolik: zdarma
Naživo se za zvířaty z brněnské zoo jejich příznivci zatím vypravit nemohou, pohled na ně si ale užijí i doma. V sekci Videogalerie webových stránek Zoo Brno totiž zájemci najdou desítky videí s komentovanými krmeními či dováděním oblíbených zvířat.

Tipy z Blanenska

K2 vlastní cestou
Kdy: sobota od 20.30
Kde: online
Za kolik: 100 korun
Boskovické nebo blanenské kino mohou podpořit diváci, kteří si koupí vstupenku na online promítání projektu Moje kino live. V sobotu se mohou těšit na dokument o dramatické cestě Kláry Kolouchové na druhou nejvyšší horu světa – K2.

Zásah v hasiči v bývalém kulturním středisku ve Vyškově v Dědické ulici.
Šest požárů za půl roku. Do chátrající budovy v Dědicích vnikají nezvaní hosté

Tipy z Hodonínska

Besedy o zdraví
Kdy: bez omezení
Kde: YouTube knihovny Hodonín
V době, kdy je hodonínská knihovna návštěvníkům uzavřená, nabízí zájemcům na YouTube kanále rady a tipy různých odborníků. Snaží se tak zůstat v kontaktu se svými příznivci. V poučných videích tak lidé zjistí, co radí chiropraktik. Naučí se vypořádat s bolestmi hlavy a krční páteře nebo jak posílit v zimním období imunitu. Najdou zde také návody a tipy na cvičení.

Tipy ze Znojemska

Znojemská hledačka
KDY: bez omezení
KDE: online
ZA KOLIK: zdarma
Poučnou a zábavnou vycházku nabízí Znojemská hledačka. Hru vhodnou třeba pro rodinnou procházku vymysleli pracovníci znojemského Jihomoravského muzea. Zájemci najdou podrobnosti a plán hry na webu muzea. Hra zájemce provede sérií zastávek od minoritského kláštera centrem města k Vlkově věži.