Příznivci temperamentní hudby, tance i dobrého jídla budou moci zažít Brazílii všemi smysly. Nemusí ale cestovat na jih Ameriky, stačí, když se vydají do v centra Brna. Festival začne v pátek koncertem kytarového mága Yamandu Costy. „Jsme šťastni, že festival dokázal přitáhnout špičku hudební scény, jakou je Yamandu Costa. Jeho koncert rozezní terasy hradu Špilberk. Těší nás i nový objev na hudební scéně, kterým je kapela AYOM. “ podotkl dramaturg festivalu a bubeník Jakub Škrha.

Prázdninové vycházky umí vyčarovat kouzelné objekty k fotografování.
V hlavní roli slunečnice. Podívejte se na letní romantiku vycházek v polích

Sobotní program nabídne ve čtyři odpoledne karnevalový průvod, který povede z Moravského náměstí na Zelný trh. Jednou z tváří průvodu bude vítězka a tanečnice StarDance Veronika Lálová, která již dříve tančila na slavném karnevalu v Riu. „Brasil Fest Brno mi umožní si Rio prožít znovu, a to za přítomnosti kamarádů a profesionálních hudebníků. Účastnila jsem se i loňského, prvního ročníku a atmosféra byla jedinečná,“ vzkázala divákům Lálová. Spolu s ní brněnskými ulicemi protančí tanečnice z Brazílie za doprovodu několika desítek bubeníků nejen z uskupení Ritmo Factory. Na divácky atraktivní podívanou v ulicích Brna navážou koncerty a taneční vystoupení tuzemských i světových interpretů na třech pódiích – na nádvoří Staré radnice, na Zelném trhu a na Jakubském náměstí. Hlavním sobotním koncertem bude vystoupení kapely AYOM. Na své si přijdou i milovníci jídla. Součástí programu je ochutnávka specialit jihoamerické gastronomie. V neděli se návštěvníci mohou zúčastnit tanečních a hudebních seminářů v Lužánkách. Festival zakončí večerní koncert na Ponavě. Nápad na festival se zrodil při loňském stoletém výročí česko-brazilských vztahů. Třídenní akce je zdarma, vstupenky na páteční koncert Yamandu Costy jsou k dostání www.goout.net za čtyři sta korun.

Tipy z Vyškovska

MIG 21 v Zámecké zahradě
KDY: pátek od 20.00
KDE: Vyškov, Zámecká zahrada
ZA KOLIK: 590 korun

Koncert kapely MIG 21 pod širým nebem si užijí v pátek večer lidé ve Vyškově. Slavné hity Jiřího Macháčka i jeho kolegů rozezní Zámeckou zahradu. Areál bude otevřený již od šesti hodin, návštěvníci mohou posedět na přinesených dekách a užít si prázdninovou atmosféru. Vstupné je 590 korun.

Mistříňanka v Kozlanech
KDY: neděle od 14.30
KDE: Kozlany
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Svátek pro příznivce dechové hudby nachystali pořadatelé v Kozlanech na Vyškovsku. V neděli tam totiž vystoupí slavná kapela Mistříňanka. Ta rozezní areál obecní zahrady od půl třetí odpoledne. Vstupné je dobrovolné a poputuje na pomoc tornádem postiženým obcím na jihu Moravy.

Fest guláš
KDY: sobota od 13.00
KDE: Nesovice, hřiště
ZA KOLIK: 100 korun

Klání soutěžních týmů ve vaření gulášů vypukne v sobotu odpoledne v Nesovicích. Vařit začnou v jednu hodinu, první výsledky snažení budou k ochutnání v pět. Malí návštěvníci si mohou zkrátit čekání v dětském koutku. Soutěžící uvaří minimálně deset litrů guláše, kotlík i veškeré suroviny přinesou vlastní. Výtěžek akce je věnovaný na potřeby dětí Základní a mateřské školy Nesovice.

Sečení kloboučských otav
KDY: neděle od 7.00
KDE: Kloboučky, Boří

Tradiční akci v půli léta pořádají nadšenci v Kloboučkách. Již třináctý ročník Sečení kloboučských otav začne v neděli v půl sedmé  ráno. Sraz účastníků je o půl hodiny dříve. S kosou se utkají muži, ženy i junioři. Hodnoticím kritériem bude ustrojení, pokos i uložení trávy. Občerstvení bude připravené.

Filmové léto v Bučovicích
KDY: do neděle, vždy od 21.00
KDE: zámek Bučovice
ZA KOLIK: 80 korun

Letní kino v zahradě státního zámku Bučovice pokračuje do neděle. Příchozí se mohou těšit na čtvrteční hudební komedii s hity The Beatles, následuje dobrodružný film pro celou rodinu Dolittle, train movie s Petrou Hřebíčkovou v hlavní roli s názvem D2: Vlakem až na konec světa. Filmový maraton zakončí válečné drama Ten dvanáctý. Vstupné je osmdesát korun, začátek promítání je vždy v devět hodin večer. Vstupenky jsou k dostání na místě vždy hodinu před začátkem. Občerstvení je zajištěné.

DALŠÍ TIPY

Hodonínsko

Krojované hody
KDY: pátek až úterý
KDE: Starý Poddvorov

Tradiční krojovaní hody slaví od pátku do úterý chasa ve Starém Poddvorově na Hodonínsku. Průvody po vsi začínají v neděli ve dvě odpoledne, v pondělí pak v sedm. V neděli hrají Legrůti, v pondělí Bojané.

Diskotéka pro děti
KDY: sobota od 15.00
KDE: Kyjov
ZA KOLIK: 60 korun

Akce pro děti ve stylu Ledového království se koná v Kyjově. Na programu je diskotéka. Akce začíná v sobotu ve tři hodiny odpoledne před radnicí. Vstupné je šedesát korun, děti do dvou let mají vstup zdarma.

Noční prohlídky
KDY: neděle od 18.00
KDE: zámek Milotice
ZA KOLIK: 200 - 250 korun

Zámek Milotice zve na noční prohlídky pořádané k oslavě výročí tří set let od zasvěcení zámecké kaple jejímu patronu, svatému Janu Nepomuckému. Pořadatelé lákají na oslavu ve společnosti milotické aristokratické rodiny Seilern-Aspang, kdy se návštěvníci přenesou do období první republiky a možná ještě dál. První ze série čtyř prohlídek se uskuteční už toto neděli od šesti hodin. Cena je 250 nebo 200 korun a místo lze rezervovat na čísle 704 527 065, a to od úterý do neděle od devíti do čtyř hodin..

Sto let fotbalu
KDY: sobota od 13.00
KDE: Strážnice
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Strážnická tělovýchovná jednota připravila pro všechny milovníky fotbalu a dobré nálady oslavu stého výročí strážnického fotbalu. Ta se uskuteční již tuto sobotu od jedné hodiny a na programu jsou tři fotbalové zápasy místního klubu. Dobrovolné vstupné bude věnované na dobročinné účely.

Fazolfest v Blastnici
KDY: sobota od 15.00
KDE: Blatnice pod Svatým Antonínkem
ZA KOLIK: 100 korun

Již v sobotu se uskuteční další ročník tradičního Fazolfestu v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Soutěžní týmy budou vařit pokrmy z fazolí a utkají se o přízeň návštěvníků, kteří jídla zhodnotí. Na vítěze čeká odměna. Dnem a večerem bude provázet kapela JaGr Band. Začátek je ve tři hodinyv Hospůdce na hřišti. Vstupné je sto korun.

Letošní červencové nejen houbařské úlovky.
Rostou. Lesy vydávají své bohatství. Pochlubte se i vy svými úlovky a recepty

Brněnsko

Pikniky - Spolu proti samotě
KDY: neděle od 10.00
KDE: různá místa v zemi
ZA KOLIK: zdarma

Překonat rekord v počtu pikniků v jeden den v celé zemi se v neděli pokusí překonat nadšenci inspirovaní Spolkem proti samotě. Zájemci z jihu Moravy se mohou ještě do soboty hlásit na webu www.spoluprotisamote.cz. Pikniky s mottem Česko jde spolu na piknik se budou konat na řadě míst právě v neděli v době mezi desátou ráno a čtvrtou odpoledne.

Pouť smíření
KDY: sobota od 9.30
KDE: z Pohořelic do Brna

Festival Meeting Brno pořádá v sobotu v netradičním termínu v polovině prázdnin již tradiční Pouť smíření. „Již po patnácté se vydáme po stopách více než dvaceti tisíc Brňanů německého jazyka, kteří byli před šestasedmdesáti lety hnáni směrem k rakouským hranicím,“ uvedli pořadatelé. Poutníci vyjdou v půl desáté od smírčího kříže na okraji Pohořelic a vydají se přes Rajhrad a Modřice do Brna, kde pouť tradičně skončí na Mendlově náměstí v zahradě augustinánského kláštera na Starém Brně.

Petr Bende v Brně
KDY: sobota od 20.00, areál otevírá od 18.00
KDE: Brno-Líšeň
ZA KOLIK: na místě 350 korun

V brněnské Líšni se rozhodli pořadatelé otevřít nádvoří zámku Belcredi pro koncert zpěváka Petra Bende s kapelou. Jedná se o jejich jediný letní koncert v Brně. Vstupenky v předprodeji přijdou na 280 korun, na místě příchozí zaplatí 350 korun. Kapacita zámeckého nádvoří je ale omezená. Areál bude přístupný jež v šest hodin večer.

Bakterie E.coli, ilustrační foto
Pro pitnou vodu bez bakterií: brněnští vědci vyvíjí novou čistící technologii

Welká Wodácká Pouť
KDY: sobota i neděle od 10.00
KDE: Brno

Víkend na vodě se spoustou zábavy mohou užít lidé v Brně. Začátek je v sobotu v deset hodin dopoledne nedaleko zastávky MHD u zoo, lodě vyrazí z Bystrce na vodu v jedenáct dopoledne. Příjezd do Pisárek je naplánovaný před druhou odpoledne a následuje program na souši. Pořadatelé slibují ohýnek, opékání a živou muziku. V neděli čeká na zájemce trasa z Pisárek do Modřic. Místa i lodě je vhodné rezervovat na telefonu 731 501 639.

ZasFest
KDY: sobota od 16.00
KDE: Zastávka u Brna, areál TJ Čechie
ZA KOLIK: 100 korun

Spoustu muziky i zábavu pro celou rodinu slibují na sobotní odpoledne i večer pořadatelé v Zastávce. Zahrají Rock String, Andy Minet a Arcus Rock. Příchozí se mohou těšit na soutěže pro děti i dospělé. Na místě bude ke koupi teplé i studené občerstvení.

Brno - máme tě rádi
KDY: od 2. do 30. srpna
KDE: Nová radnice, Brno

Po celý srpen mohou zájemci navštívit výstavu fotografií nazvanou "Brno - máme Tě rádi", kterou pořádá Fotoklub Univerzity třetího věku VUT Brno. Výstava se koná v Křížové chodbě Nové radnice na Dominikánském náměstí v Brně a potrvá do konce srpna. Vernisáž je naplánovaná na pondělí 2. srpna na pátou hodinu odpolední. Výstava bude k vidění ve všední dny od 10.00 do 17.00 a v sobotu od 10.00 do 14.00.

CO SE CHYSTÁ

Edith Piaf: Dnes nechci spát sama
KDY: pondělí 2. srpna
KDE: Biskupský dvůr Brno
ZA KOLIK: 390 korun

Divadlo Kampa přiveze na jih Moravy představení, které se divákům vryje pod kůži. Inscenace Edith Piaf: Dnes nechci spát sama mapuje životní příběh světově proslulé zpěvačky a je protkaná jejími nesmrtelnými písněmi. Na své pražské domovské scéně je od prvního uvedení v roce 2018 představení pravidelně beznadějně vyprodané a úspěch sklízí i na zájezdech po celé republice. Diváci hru uvidí v Brně v pondělí 2. srpna, a to na Biskupském dvoře. Na lednickém zámku pak bude k vidění 3. srpna.

Nad lesoparkem s Jeskyní Blanických rytířů na kopci Milenka stojí Burianova rozhledna.
Nejen jeskyně Blanických rytířů. Obec Rudka u Kunštátu nabízí mnohem více

Letní filmový maraton
KDY: od 2. do 6. srpna
KDE: Otnice, fotbalové hřiště

Otnice na Vyškovsku čeká od pondělí tradiční letní filmový maraton. V pondělí uvidí natěšení diváci českou tragikomedii Tichý společník, v úterý animovaný film Červený střevíček a sedm statečných, středa bude ve znamení české komedie Matky a následuje nový český film s Bolkem Polívkou a Evou Holubovou – Gump, pes který naučil lidi žít. Festival zakončí francouzská komedie s názvem Jak býti dobrou ženou. Začátky promítání jsou naplánované vždy od půl deváté večer.

Deczi v Ratíškovicích
KDY: úterý 3. srpna
KDE: Ratíškovice
Uznávaný jazzový trumpetista Laco Deczi s kapelou Celula New York potěší své příznivce v regionu. Vstoupí v Ratíškovicích na Hodonínsku. Koncert si lidé užijí v úterý 3. srpna od sedmi hodin na letním parketu, v případě nepříznivého počasí ve spolkovém domě. Za vstupné v předprodeji zaplatí zájemci 300 korun, na místě pak 350 korun. Další hudebníkův koncert v Ratíškovicích se uskuteční v září.

Slovanská epopej otevírá
KDY: od soboty denně
KDE: Moravský Krumlov, zámek

Na zámek v Moravském Krumlově se do zmodernizovaných prostor v opravených sálech vrátila Slovanská epopej Alfonse Muchy. Od víkendu přivítá první návštěvníky ve zkušebním provozu a zájemci si již mohou kupovat vstupenky prostřednictvím webu. Základní vstupné je 250 korun, expozice je otevřená denně od devíti ráno, poslední vstup je v pět odpoledne.

Quennie v Mikulově
KDY: 5. srpna, 20.00
KDE: Mikulov, amfiteátr
ZA KOLIK: 1 572 korun
Do Mikulova příští čtvrtek zavítá se svou show Queen Relived kapela Queenie, jeden z nejuznávanějších revivalů legendární britské skupiny.  „Diváci se mohou těšit na precizní provedení písní skupiny Queen v původních aranžích a tóninách a na tu nejlepší atmosféru, jakou zažijí pouze na živém koncertě,“ lákali pořadatelé.

 

U SOUSEDŮ

Prázdniny v Telči
KDY: od pátku do poloviny srpna
KDE:
Telč

Devětatřicátý ročník festivalu Prázdniny v Telči začíná v pátek. „Na Vysočině návštěvníky potěší při koncertech a vystoupeních například Vlasta Redl, Bratři Ebenové, Cirk La Putyka, Druhá tráva, Radůza, Hradišťan, Karel Plíhal, Žalman a spol., Mňága a Žďorp, Tata Bojs a mnoho dalších interpretů ,“ lákali pořadatelé. V pátek na hlavní scéně vystoupí mimo jiné Iva Bittová s kapelou, v sobotu Vlasta Redl a v neděli Jiří Schmitzer a bratři Ebenové. Festival trvá do poloviny srpna.

Ostrov u Macochy slavil každoroční hody.
Hody v Ostrově u Macochy byly velkolepé. Náladu nezkazily ani dešťové kapky

Ztracený v Jihlavě
KDY: pátek od 16.00
KDE: Jihlava
Zábavné odpoledne pro celou rodinu zakončené koncertem. Tak nabízí pořadatelé zastávky Tour de Léto Marka Ztraceného. Jihlavská zastávka ve Vodním ráji v ulici Romana Havelky začíná ve čtyři hodiny odpoledne a nabídne řadu příležitostí k chutnému občerstvení, posezení a soutěžení jak pro dospělé návštěvníky, tak pro děti. Vstupenky jsou už v předprodeji na webu interpreta marekztraceny.cz a stojí 690 korun,

Folk v Náměšti
KDY: pátek a sobota
KDE: Náměšť nad Oslavou
Závěrečné dny má před sebou tradiční festival Folkové Prázdniny v Náměšti nad Oslavou. V pátek jsou na pořadu Flétny nad Náměští a koncert Clarinet Factory, V sobotu festival uzavře vystoupení orchestru Folkových prázdnin a koncerty Justina Adamse a Maura Duarta a formace Rumbaristas.

 

Zámecká zahrada ve Vyškově hostila v úterý 20. července koncert Hradišťanu.
Hradišťan rozezpíval Zámeckou zahradu ve Vyškově. Podaří se to i v Boskovicích?

Břeclavsko

MKLV Festival
KDY: sobota
KDE: Mikulov
ZA KOLIK: 700 korun

Prázdniny a léto v Mikulově přepůlí v sobotu v tamním amfiteátru festival s názvem MKLV. Program začíná hodinu před polednem, zahrají například Poetika, Kapitán Demo, Dara Rollins a Mikoláš Josef. Pořadatelé slibují také soutěže a program pro nejmenší, nebude chybět rozmanité a chutné občerstvení, které přiveze víc než tucet oblíbených foodtrucků. Vstupné je sedm set korun.

Vinařská benátská noc
KDY: sobota, 17.00
KDE: Sedlec u Mikulova
Ve vinařském areálu u Nesytu chystají pořadatelé na sobotu už tradiční ochutnávku vín s občerstvením, v pět odpoledne pak začne benátská noc s kapelou Apollo z Lednice. Program pozdě večer uzavře ohňostroj.

Obloha jednoho pozdního letního večera.
Do Vanovic přichází Večernice. Krásný západ slunce všechny okouzlí

Krojované hody Tvrdonice
KDY: sobota - úterý
KDE: Tvrdonice

Svoje tradiční krojované hody oslaví od soboty do úterý krojovaná chasa v Tvrdonicích na Břeclavsku. Krojované průvody po dědině vychází v sobotu ve tři odpoledne, v neděli ve tři a v pondělí v půl čtvrté. Večerní zábavy začínají vždy v devět večer. V neděli a pondělí hraje dechová hudba Zlaťulanka, v úterý zahrají Legrúti. „Výtěžek z přespolního sóla věnujeme obcím postiženým tornádem,“ uvedli pořadatelé s tím, že zvou k účasti i krojované z obcí, kde hody kvůli tornádu být nemohou.

Košt svařáků
KDY: pátek od 18.00
KDE: Brumovice
ZA KOLIK:
200 korun

Léto a prázdniny přepůlí parta nadšenců v Brumovicích na Břeclavsku koštem svařáků v chladicím návěsu u fotbalového hřiště. Od šesti hodin začne přejímka soutěžních svařáků, jejich hodnocení návštěvníky startuje o hodinu později a potrvá do deseti večer. K dobré chuti a náladě budou hrát kapely  Tihle, Bulvaar, Lašar a Kožuch. Vstupné je 200 korun.

Blanensko

Festival 3 + 1
KDY: do soboty
KDE: Letovice, koupaliště
ZA KOLIK: 100 korun

Dvaadvacátý ročník Festivalu 3+1 začal již v pondělí a pokračuje až do soboty. Hlavní festivalový den, kterým je právě sobota, nabídne neformální atmosféru s hudbou, divadly a programem pro děti. Zábavné odpoledne v areálu letovického koupaliště začne o půl čtvrté představením Komediantů na káře, následuje vystoupení kapel Karel Kahovec a George & Beathovens, Ondřej Ruml, Peter Lipa Band, Jamaron a Band-a-ska. Nebudou chybět ani výtvarné dílničky pro děti. Vstupné v předprodeji je sto korun korun, na místě sto padesát korun a děti do patnácti let mají vstup zdarma.

Tradiční hasičská soutěž O Bačovský pohár se konala tento víkend.
Bačovský pohár obhájili dobrovolní hasiči z Vratíkova. Nezastavil je ani déšť

Gulášobraní
KDY: sobota od 9.00
KDE: Blansko, zámecký park
ZA KOLIK: zdarma

Gulášobraní potěší všechny příznivce tohoto pokrmu již tuto sobotu v blanenském zámeckém parku. Zážitek to bude gurmánský i hudební, slibují pořadatelé. Akci otevře v devět hodin a celý den budou provázet kapela 4 psi. Ukulele Orchestra jako Brno zahraje světové hity v originálním podání. Soutěžní týmy přitom budou bojovat o přízeň poroty tvořenou návštěvníky. K dobrému jídlu nebudou chybět ani rozmanité druhy piva a občerstvení. Děti se také nudit nebudou. Vstup je zdarma.

Hradozámecký den a noc
KDY: sobota od 11.00
KDE: Lysice, zámek
ZA KOLIK: večer 100 korun

Velké nádvoří zámku v Lysicích ožije v sobotu zábavou pro celou rodinu. Od jedenácti hodin zde budou tvořivé a pohybové aktivity pro děti a dospělé. Návštěvníci budou moci ochutnat grilované dobroty, speciality a produkty z Kréty a nebudou chybět ani komentované prohlídky zámku. Od sedmé hodin večerní zahraje živá hudba v podání kapely Kytarová pohoda se svými rockovými peckami, nebude chybět ani After party s DJ KLIMIX. Denní vstup je zdarma, večerní program je za sto korun, děti do čtrnácti let mají vstup zdarma.

 

Senzor, který by měl z železnic udělat bezpečnější prostředí, vyvíjejí odborníci z brněnské techniky.
Vědci z Brna vyvíjejí speciální senzor. Mohl by zabránit vlakovým tragédiím

Znojemsko

Božické otevřené sklepy
KDY: sobota od 13.00
KDE: Božice
Tradiční den otevřených sklepů museli božičtí vinaři kvůli pandemii na jaře odložit, nyní ale v sobotu své sklepy otevřou a návštěvníky přivítají v Božicích na Znojemsku mezi jednou hodinou odpoledne a devátou večer.

Přehrady Fest
KDY: pátek a sobota
KDE: pláž, Vranovská přehrada
Loni museli pořadatelé festival Přehrady zrušit, letos nabídnou alespoň odlehčenou variantu. I tak se mohou návštěvníci vranovské pláže těšit na dva dny plné vystoupení zajímavých kapel a hudebníků. „Na festivalovém podiu se vystřídají například několikanásobný držitel Ceny Anděl a Český slavík Tomáš Klus, pop-rocková parta UDG, písničkáři Pokáč, Pekař, Voxel, Robin Mood, Pavel Čadek, Vojtaano a kapela Ready Kirken,“ pozvali pořadatelé. Vstupenky jsou v předprodeji, vstupné na jeden den stojí 490 korun, na oba dny 690. Děti do šesti let mají vstup za korunu, od šesti do dvanácti let zaplatí za oba dny 300 korun.

Rozsáhlá zřícenina hradu Blansek leží nad údolím říčky Punkvy a od roku 1958 je chráněna jako kulturní památka České republiky.
Tip na výlet u propasti Macocha: požár i zub času byl k hradu Blansek neúprosný

Šramlfest
KDY: pátek a sobota
KDE: Znojmo
Malebné prostranství ve Znojmě pod kostelem svatého Mikuláše u Karolininých sadů ožije poslední červencový pátek a sobotu již tradičním pohodovým festivalem alternativní a pouliční kultury. V pátek začne program v pět odpoledne, v sobotu o hodinu dříve. Zahrají například Toot Ensembel a MIDI lidi. Dvoudenní vstupenka stojí 500 korun.