Ivo Bárek (nestraník s podporou ČSSD) měl v prvním kole senátních voleb jasnou převahu. Volilo ho víc než šestnáct tisíc pět set lidí z Vyškovska a okresu Brno- venkov.

Byl jste si jistý postupem do druhého kola?
Věřil jsem tomu, ale nečekal jsem tak výrazný odskok. Téměř sedm tisíc hlasů. Přitom jsem dělal poměrně skromnou kampaň. Neměl jsem všude billboardy. Kdyby ostatní věnovali peníze na charitu, rozhodně by udělali lépe.

Co podle vás přispělo k vašemu vítězství?
Lidé pochopili, že jsem udělal kus práce pro region. Například jsem otevřel jednání ohledně přeložky silnice I/50 v Bučovicích. Přivedl jsem peníze do vesnic, jako jsou třeba Dražovice, Orlovice, Podivice. Spolupracoval jsem na projektu průmyslové zóny. Podpora lidí mě hodně zavazuje.

Předpokládal jste, že ve druhém kole senátních voleb se proti vám ocitne Václav Horák?
Ano, myslel jsem si to. Jde totiž o velmi známou osobnost. Měl velkou kampaň a podporu v Brně-venkově a také křesťansky založených obcích.

Co od vás voliči můžou očekávat?
Konkrétně můžu jmenovat například podporu dokončení přeložky silnice I/50 v Bučovicích. Obecně pak podporu zaměstnanosti, využívání peněz z Evropské unie, rozvoj venkova. Naopak nebudu podporovat zákony, které se budou týkat třeba jen náznaku privatizace nemocnic či pojišťoven. Dál budu spolupracovat se starosty napříč politickým spektrem tak, jak jsem to dělal ve funkci přednosty okresního úřadu a senátora.



Pro Václava Horáka (KDU-ČSL) hlasovalo přes devět tisíc pět set voličů. Podporu měl hlavně na Brněnsku.

Tušil jste šanci na postup?
Očekával jsem, že by se mi mohlo podařit postoupit. Měl jsem velkou podporu hlavně v Brně-venkově. V kampani jsem intenzivně komunikoval s lidmi, pohyboval jsem se v regionu. Předpokládal jsem, že se nerozhodne v prvním kole.

Se kterým kandidátem jste očekával největší souboj?
Odhadl jsem, že Ivo Bárek má postup do druhého kola jistý. Počítal jsem, že o druhém postupujícím se bude rozhodovat mezi mnou a Lubošem Kadlecem. Očekával jsem těsnější souboj. Mám radost, že jsem ho předčil o tři a půl tisíce hlasů.

S čím půjdete do druhého kola?
Chci oslovit voliče ostatních stran. Tedy ty, kteří volili ty kandidáty, již se do druhého kola nedostali. Budu se snažit přesvědčit lidi hlavně na Brněnsku, že pokud dva dosavadní senátoři byli z Vyškovska, třetí by mohl být z Brna-venkova. Tím ale neříkám, že bych nestál o hlasy voličů z Vyškovska. Jsem pro ně připravený dělat maximum tak, jako jsem to dělal coby náměstek hejtmana.

Co byste chtěl na Vyškovsku prosadit?
Dobře vím, co Vyškovsko potřebuje. Například investice do obchvatu Vyškova a Bučovic nebo na dobudování kanalizace a čistíren odpadních vod.