Vyhrát mohou nejen vybavení, ale i peníze na nákup nové techniky. "Přihlašovat se mohou od pátku osmadvacátého dubna do poloviny července," řekl místopředseda odborné poroty a náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Slavomír Bell.

Dobrovolní hasiči se mohou přihlašovat do dvou kategorií. V první budou jednotky soutěžit se svým zásahem, ke kterému vyjely nebo vyjedou v období od července loňského roku do konce června letošního roku.

Do druhé se zase mohou hlásit celé sbory dobrovolných hasičů s preventivní nebo společenskou akcí, kterou uskutečnily ve stejném období. "Letos jsme mimořádně zařadili i třetí kategorií, určenou pro kolektivy mladých hasičů. Mládežníci mají za úkol vytvořit akci, která připomene historii soutěže Plamen, její zakladatele a osobnosti. Do akce musí zapojit co nejvíce dětí a přitáhnout pozornost co nejvíce lidí," vysvětlil prezident spolku Svatý Florián - Dobrovolní hasiči roku Jiří Bezděk.

Mládežníci mohou vyhrát peněžní odměnu. Její výše zatím není známá. V prvních dvou kategoriích už je ale jasné, že si vítězné týmy odnesou nejen trofej, skleněnou zásahovou helmu skutečné velikosti, ale i vysílačky, zásahové tablety a motorové pily. Kromě darů získají oceněné sbory a jednotky i peníze na nákup nového hasičského vybavení, rozdělí si jedna a třičtvrtě milionu korun.

Ze všech přihlášených vybere finalisty odborná porota, a na podzim pro své favority budou moct hlasovat i lidé. Výsledky ankety vyhlásí pětadvacátého listopadu. Na něm by měla patronka ankety, zpěvačka Ilona Csáková zazpívat i píseň, které text bude vycházet z námětů od dobrovolných hasičů. "Dobrovolní hasiči mohou zasílat příběhy, náměty i myšlenky do písně. Na vybrané se vrhnou textaři a hudební skladatelé a věřím, že píseň do listopadu stihneme připravit," slíbila zpěvačka.

Veškeré podrobnosti, jak se přihlásit a zapojit do ankety, najdou lidé na stránkách www.adhr.cz.