Výzkum archeologů ve Vojtově se zaměřuje hlavně na hroby bývalého hřbitova, který zanikl v roce 1883. „Předpokládáme, že v ploše výzkumu odkryjeme přibližně sedm set čtyřicet hrobových jam, ve kterých leží více než tisíc čtyři sta lidí. Zatím jsme prozkoumali dvě stě padesát hrobů se šesti sty kostrami,“ popsal archeolog ze společnosti Archaia Václav Kolařík.

Na hřbitově našli zatím spíše hroby chudších lidí. „Ve většině jsou pouze v rakvích položení zemřelí, jen s prostou hrobovou výbavou, většinou měli u sebe třeba křížek nebo růženec. Dokonce jsme našli i hodně hrobů bez rakví. Zřejmě šlo o velmi chudé lidi, kteří neměli peníze na tradiční pohřeb, tak je asi jen dovezli na nějakém vozítku a položili nebo vhodili do jámy,“ poznamenal Kolařík. Kostry archeologové postupně odváží na prozkoumání antropologům, jejich práce pak bude trvat několik let.

Tři válečné hroby objevili v jednom týdnu archeologové na Brněnsku. Na podzim se ostatky německých vojáků dočkají pohřbu.
Tři hroby německých vojáků objevili archeologové za týden. Na Brněnsku

Na místě, kde již za pár měsíců bude staveniště, ale již při dřívějších výzkumech našli archeologové i znaky osídlení ze starší doby železné nebo Keltů. V prostoru křižovatky ulic Vojtova a Vídeňská také do konce osmnáctého století stával kostel. „Po dokončení výzkumu bývalého hřbitova budeme kopat ještě hlouběji a odkrývat pravěké a raně středověké objekty. Velmi bychom si přáli objevit zázemí vesnických domů z raného středověku. To totiž není obvyklá záležitost, kdyby se v Brně podařilo zkoumat zázemí domu z tohoto období, třeba podlahové úrovně. Laikovi to může znít jako vcelku obyčejná věc, ale pro odborníky je to velmi zajímavá práce, protože přesně nevíme, jak v jedenáctém a dvanáctém stoletá vypadaly domy. Dokladů je totiž velmi málo. Zatím ale nevím, jestli se nám něco takového podaří. Jistá šance ale je,“ nastínil archeolog.

Archeologický výzkum ve Vojtově, kde do konce března bývalo parkoviště hojně využívané fanoušky Komety, je záchranný. Na místě se totiž bude stavět. „V místě vzniknou dva nové bytové domy se sto šestnácti byty. Z toho téměř dvě třetiny budou pro důchodce a zbytek bude startovacích,“ uvedla Zuzana Taušová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Veliký železný kotel o objemu sedmdesát až sto litrů našli na stavbě budoucí garáže ve znojemské městské části Hradiště archeologové pod vedením Davida Humpoly. Foto: Archiv ÚAPP Brno
Unikátní nález na Hradišti. Archeologové vykopali obří kotel z desátého století

V jedné z budov bude i zázemí pro pečovatelskou službu Brna-středu, pobočka Knihovny Jiřího Mahena nebo kulturně-vzdělávací centrum. Mezi domy bude park. Celkem bude stavba nových budov stát více než tři sta padesát milionů korun.