V lednu začala platit druhá fáze protihazardního zákona, podle které musí pryč výherní přístroje z hospod i barů. Zůstanou jen v hernách a kasinech. V hospodách zatím jsou přechodně jen ty, které mají povolení z dřívější doby. Řada smluv končí v únoru.

Pro každou hernu se navíc zpřísnily podmínky. Například je nutné zavést informační systém a zaznamenávat, kdo a za kolik na přístrojích hraje. „Než se stresovat, raději jsme zavřeli. Zákon bude pro spousty menších heren a barů zničující,“ míní provozovatel kavárny Adamec.

Dva automaty jsou už pryč také z břeclavského podniku Tomáše Zonygy. Tvrdí, že zákazníci z nové úpravy nadšení nejsou. A že na ni doplatil i on. Přišel totiž o zisk. „Měsíčně jsme měli z herních přístrojů dvacet tisíc korun, takže ročně to dělalo více než sto tisíc,“ vyčíslil Zonyga.

Ilustrační foto.
Inspekce analyzovala vína s označením VOC. Všechny vzorky vyhověly

Jako dobrý nápad naopak považuje vymizení automatů z hospod Jan Včelouch z Moravského Žižkova na Břeclavsku. „Do automatů jsem nevhodil ani korunu, ale znám pár lidí, kteří tam dokázali utratit celou výplatu,“ reagoval.

Zákon přinesl ještě jednu novinku. Všichni hráči se musejí zaregistrovat. Vytvoří si konto a nastaví vlastní limity. „Je to dobře. Nechápu, proč má hrát ten, kdo pobírá sociální dávky nebo je na úřadu práce,“ kroutí hlavou Vyškovanka Jana Dostálová.

Nejlepší by podle ní bylo, kdyby automaty z měst zmizely úplně. „Dojíždění hráče odradí,“ myslí si.

Změny chválí i Petra Ličková ze společnosti Podané ruce, která pomáhá lidem se závislostí. „Opravdu přínosné však bude, až zákon začne platit v plném plánovaném rozsahu,“ uvedla sociální pracovnice.

Tvrdí, že odrazovým můstkem se stane hlavně takzvaný registr vyloučených hráčů. Z něj se pozná, zda hráč nepobírá dávky. Ministerstvo financí jej hodlá spustit v roce 2020. Stát má tři sta milionů korun.

Plýtvání potravinami, ilustrační foto.
Konec plýtvání. Neprodané potraviny dostanou chudí

Podle znojemské psycholožky Evy Kneblové ale se zákazem automatů v hospodách a barech gamblerů neubude. „Člověk, který je zvyklý hrát, si možnost najde. A zase pokvete internetový hazard,“ vyjádřila se odbornice.

V Břeclavi platí už několik let plošný zákaz hazardu. Posledním zařízením ale ještě dobíhá povolení. „Zbývají poslední kusy, v březnu zcela končí,“ řekl místostarosta Jaroslav Válka.

Co přinesl nový zákon
• Výherní automaty smí být pouze v hernách a kasinech.
• Všichni hráči se nově musí zaregistrovat.
• Herny mají mít bez výjimky od ledna v provozu monitorovací systém a uchovávat záznam.
• V kasinu se může za hodinu prohrát 450 tisíc korun, v herně maximálně 45 tisíc.
• Po každých dvou hodinách hraní má následovat čtvrthodinová přestávka.