Jihomoravané se na festival těší. „Jsem zvědavý, jakou formou organizátoři soutěže připraví. Největší medailové šance máme na olympiádě podle mě v biatlonu a rychlobruslení. Jsem zvědavý na atmosféru na výstavišti,“ svěřil se Jakub Striegler z Višňové na Znojemsku.

Biatlon si návštěvníci vyzkoušejí na vlastní kůži. „Připravujeme biatlonový ovál se střelnicí s laserovými zbraněmi i trestné kolečko,“ přiblížil za Český olympijský výbor Petr Graclík.

Pro zájemce bude připravený také snowboarding, boby, stolní tenis nebo hokejbal. Na sport si příchozí můžou vypůjčit vybavení. „U každého sportoviště bude také odborný dohled,“ zdůraznil organizátor.

Případné teploty nad nulou podle něho sportoviště neohrozí. „V Praze na Letné při zimní olympiádě v Soči byla venkovní teplota dvanáct nebo třináct stupňů nad nulou a sportoviště tam fungovala. Měli jsme dostatečnou zásobu sněhu, stejně jako připravujeme v Brně,“ uvedl Graclík.

Vizualizace plánovaného olympijského parku v Brně.
Olympijský festival začne za měsíc. Ukáže třicet sportů

Ambasadory festivalu jsou hokejista Martin Erat a krasobruslařka Eliška Březinová. „Myslím, že je festival pro lidi velice zajímavý. Líbil se mi už v Praze,“ řekla Březinová. Přislíbila, že pokud bude mít čas v areálu být, dá příchozím krasobruslařské lekce.

Na Olympijský festival se chystá také jihomoravský hejtman Bohumil Šimek. „Zajímá mě biatlon a hokej, ale jen pasivně. Nemám rád zimu, jsem spíš letní typ,“ svěřil se.

Brněnský primátor Petr Vokřál doufá, že si některé sporty vyzkouší. „Těším se na curling. Zkusit si chci třeba bruslení nebo běžky,“ řekl. Doufá, že festival přiláká také děti z jihomoravských škol. „Je to pro ně příležitost vyzkoušet si sporty, k nimž se jinak nedostanou,“ uvedl.

Organizátoři chystají také několik doprovodných akcí. S bývalými českými krasobruslaři si zájemci zabruslí 10. února. O den později přijede na výstaviště vlak s vnukem Jiřího Rašky Janem Mazochem. Spolu s dalšími sportovci si připomene padesátileté výročí zisku dědovy zlaté medaile v Grenoblu ve skocích na lyžích.

Sportoviště budou otevřena každý den od 9 do 19 hodin. V pátek a v sobotu až do devíti večer. Dospělí za vstup do areálu zaplatí padesát korun, pro děti do sto padesáti centimetrů je vstup zdarma.

Doprovodné akce festivalu
∙ Návštěvníci si 11. února připomenou 50. výročí zisku zlaté medaile Jiřího Rašky ve skoku na lyžích.
∙ Ve stejný den se na Olympijském festivalu uskuteční závod v zimním triatlonu, neboli kryathlonu.
∙ Jak si připravit lyže se naučí lidé na workshopu 20. února.
∙ Sporty pro handicapované uvidí příchozí 21. února na paralympijském dni.
∙ Zisk hokejového zlata z Nagana si připomenou lidé 22. února.