Jednalo se již o druhou misi, které se loni účastnil. První byla v Makedonii. Z té srbské se vrátil v druhé polovině prosince. V roce 2016 totiž Srbové vypozorovali, že na hranici s Bulharskem uprchlíků přibývá. „Začali využívat přechod mezi oběma zeměmi kvůli opatřením, které státy učinily na trase takzvané Balkánské cesty,“ přibližuje Hloušek.

Kevin Dahlgren u soudu.
Sebevraždu Dahlgrena vyšetřuje generální inspekce

Službu měl nepřetržitě. Jako velitel musel být neustále v dosahu. A žádného zástupce neměl. „Chybělo nám pořádné zázemí a často jsme improvizovali. Vše důležité jsme si brali s sebou. Obstarat jsme si museli také opravy aut a další techniky,“ vzpomíná muž.

Život v Srbsku podle něj plyne pomaleji než u nás. „Pracovní záležitosti však Srbové řeší profesionálně,“ podotýká. Kromě českých policistů působí v oblasti také skupiny z Rakouska a Maďarska. Hranice s Bulharskem je hornatá. Existuje jen několik míst, kde je možné ji přejít. Do Srbska s Hlouškem vyrazilo patnáct policistů a šest aut. Češi na hranici hlídkovali společně se srbskými kolegy. „Dřívější nápor už polevil, situace je teď klidnější. Na celé hranici jsou pouze desítky migrantů,“ upozorňuje policista.

Tvrdí, že účelem působení zahraničních týmů je hlavně prevence. „Jelikož nelegálních překročení hranic ubývá, opatření fungují,“ konstatuje. Přesto obavy z toho, že se situace může změnit, stále trvají.

Hloušek má letos v plánu vyrazit na další misi. Opět zavítá do Makedonie. Za týdny strávené v Srbsku je vděčný. „Byla to výborná zkušenost. Jsem rád, že jsem mohl porovnat náš způsob práce se srbskými vojáky a policisty,“ uzavírá.

Miloš Zeman.
Na jižní Moravě je sečteno 90 procent hlasů. Vítězí Zeman