V Lubné na Tišnovsku, obci s nejvyšší účastí na jižní Moravě, zvítězil s 56,52 procenty Drahoš. Naopak ve Vrbovci na Znojemsku zvítězil jasně současný prezident Zeman.

Na Vyškovsku už jsou sečtené všechny hlasy. Oproti prvnímu kolu je v okrese hned několik obcí, kde zvítězil Jiří Drahoš. Jedná se o Křenovice, Holubice, Němčany, Šaratice a Zbýšov. Jediným městem na Vyškovsku, kde zvítězil Jiří Drahoš, je Slavkov u Brna. Stejně jako v prvním kole prezidentských voleb zvítězil Jiří Drahoš i v Kobeřicích u Brna.

Bývalý hodonínský senátor, exministr sociálních věcí a také podporovatel současného prezidenta Zdeněk Škromach glosuje průběžné výsledky. „Rozdíl v počtu hlasů roste. Procento mírně klesá,“ uvedl na sociální síti Facebook Škromach. Nyní je radním v Rohatci, kde zatím Zeman vede se 65 procenty.

Ke Stálkám, kde Jiří Drahoš vyhrál už v prvním kole, přibyly v zatím spočítaných obcích na Znojemsku další tři. Nejlépe se mu dařilo v malých Přeskačích, Lidovecká bašta mu dala 58.5 procenta. 56,2 procenta Drahoš získal v Dolních Dubňanech, Těsně vyhrál s 50.8 procenty v malém Bezkově.

Téměř sečteno je na Znojemsku. Volit přišlo téměř 66 procent voličů, o šest procent více než v prvním kole Miloš Zeman potvrdil své vítězství z prvního kola, ve kterém získal 51,4 procent. V druhém kole dostal téměř 65 procent.man.

Ústup a Lhota u Olešnice byly jediné dvě obce na Blanensku, kde v prvním kole prezidentských voleb nevyhrál Miloš Zeman. Ve druhé zmíněné obci je již sečteno. Akademik Jiří Drahoš dostal 28 hlasů, Miloš Zeman jen 5.

O jeden jediný hlas zvítězil Miloš Zeman v Heršpicích na Vyškovsku. Získal jich 225, Jiří Drahoš 224. Volební účast v obci byla téměř třiasedmdesát procent.

Na Blanensku byla mezi prvními sečtená Kunčina Ves. K urně tam přišlo bezmála 90 procent voličů. I ve druhém kole vyhrál Miloš Zeman. Dostal 25 hlasů. Jiří Drahoš o čtyři méně.

Rozhovor s Romanem Hanákem.
Lidé nechávají rozhodnutí o železničním uzlu Brno na politicích, říká Hanák

Volební účast v 13:00Blansko 67,5 %
Brno 68,64 %
Břeclav 62,9 %
Hodonín 62,8 %
Vyškov 64,57 %
Znojmo 62,2 %


Druhé kolo volby prezidenta si nenechal ujít mladý brněnský politolog Miloš Gregor, který před několika dny odlétl na stáž do Spojených států. „Mám odvoleno. Stálo mě to dvě hodiny času a asi třicet dolarů za taxi. Jestliže jsem to zvládnul já, zvládnete to taky, tak nebuďte líní,“ napsal na Facebooku Gregor.

V zahraničí volila také například Kateřina S. z Blanenska. Hlasování ji zastihlo na dovolení v Buenos Aires. Podle svých slov chce na hradě změnu. „V místě trvalého bydliště jsem si vyřídila voličský průkaz. Pak stačily dvě minuty googlení na internetu, kde je v Buenos Aires české velvyslanectví. Na ambasádě nebyl problém se domluvit, díky tomu, že někteří zaměstnanci hovoří česky. Volební komise nám říkala, že v prvním kole tam bylo volit Jihomoravané volí i v zahraničí. Například na ambasádě v Buenos Aires hodila svůj hlas do urny Kateřina S. z Blanenska. Zdroj: archiv Kateřiny S. dvaadvacet lidí. Ve druhém kole hodinu po otevření volební místnosti už nás tam bylo pětadvacet. Potkali jsme se tam se dvěma manželskými páry z Pardubicka, které mířily na dovolenou na Antarktidu. A kvůli volbám si udělaly krátkou zastávku v Buenos Aires,“ uvedla žena.

K volbám nejít se rozhodla Alena Vyhnálková. Přesto však do volební místnosti v Ivanovicích na Hané zamířila. Ovšem jen jako doprovod svých prarodičů. „Volím v jiném městě, ale ve druhém kole jsem volit nešla. Nelíbí se mi ani současný prezident ani pan Drahoš. Jen jsem si udělala s babičkou a dědou procházku. Oni berou volby jako povinnost a nevynechají ani jedny. Do výběru jim nemluvím. Společně si pak sedneme k televizi a budeme čekat na výsledek," řekla. Sama si myslí, že ať už bude prezident kdokoliv, žádné změny Česko nečekají. „Všechny sliby jsou jen předvolební tah," uzavřela Vyhnálková.

Do jedné z volebních místností v Hustopečích na Břeclavsku zavítala i Tereza Vaculíková. Byly to její teprve třetí volby.Zdroj: Deník/Aneta BeránkováNaopak potřetí využila svého voličského práva Tereza Vaculíková z Hustopečí na Břeclavsku. Byly to její teprve třetí volby. „Volila jsem už do krajského zastupitelstva a do parlamentu. V prvním kole jsem moc nevěděla, koho budu volit, mezi kandidáty nebyl nikdo, u koho bych si řekla, že ho fakt chci na Hradě, spíš jsem to udělala vylučovací metodou a ani ve druhém jsem nebyla stoprocentně rozhodnutá, tak jsem se podívala na debaty v televizi a podle toho jsem se rozhodla,” uvedla mladá Hustopečanka, se kterou byla volit i její maminka Martina Ondrová.

Na možný omyl v jednom ze znojemských volebních okrsků upozornil ještě v pátek večer na sociální síti Facebook uživatel Vladimír Procházka. „Přítelkyně volila ve Znojmě na Pražské, 5. okrsek. Starší usměvavý pán říkal už to tady pro vás mám přichystané a dal jí dva Zemany. Upozornila ho na to a on Drahoše ani nemohl najít,“ napsal Procházka.Předseda volební komise v pátém znojemském okrsku Jan Pokorný tvrdí, že si neuvědomuje, že by úmyslně voličce vydal dva hlasovací lístky s kandidátem Milošem Zemanem.

„O této situaci víme. Nejsme si však vědomi, že by došlo k vydání dvou lístků s kandidátem Zemanem. Není pravdou, že bychom neměli kandidátní lístky s profesorem Drahošem. Volička řádně odvolila,“ řekl Pokorný s tím, že lístky členové komise stále kontrolují.Vedoucí oddělení krizového řízení správního odboru znojemského městského úřadu tvrdí, že o případu ví. „Učinili jsme všechna opatření, aby se podobná věc neopakovala,“ konstatoval František Skřivánek. Oficiální stížnost k této věci úředníci nezaznamenali.Ve volebních místnostech v kraji byl v pátek převážně klid, jediný incident řešili brněnští strážníci v brněnských Stránicích, kdy museli vyvést ven z budovy opilého člena jedné z komisí.

Už hodinu před uzavřením volebních místností se na Břeclavsku zúčastnilo hlasování více lidí než v prvním kole, kdy jich přišlo více než osmapadesát procent. „Volební účast k třinácté hodině je za správní obvod Břeclav téměř třiašedesát procent,“ informovala vedoucí oddělení evidence obyvatel na břeclavském městském úřadě Jitka Zháňalová. V samotné Břeclavi přesáhla volební účast jednašedesát procent.

V řadě obcí na Hodonínsku přišlo k urnám už více než sedmdesát procent voličů. Nejvíce to bylo ve třináct hodin v Karlíně. „Účast je téměř devětasedmdesát procent,“ uvedl mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček. To je o pět procent více než při první přímé volbě prezidenta.

Teprve podruhé usedla do volební komise Martina Vlčková, které se v hodonínském okrsku U Červených domků stala dokonce předsedkyní komise. „Jsem v komisi po sedmi letech, soused mě nominoval za ODS. Už před začátkem druhé kola se u nás tvořily fronty. Většinou volí tady hlavně starší lidi, a především Miloše Zemana,“ svěřila se Vlčková, v jejím okrsku přesáhla volební účast hodinu před ukončení hlasování dvaašedesát procent.

Klid ve volebních místnostech hlásí ve Slavkově u Brna. S volební účastí tam jsou ale spokojení. „Je nadprůměrná. Například v pátek v devět hodin večer byla padesátiprocentní, což je o pět procent víc než v prvním kole. Takže se dá předpokládat, že i konečné výsledky budou vyšší,“ informovala mluvčí Slavkova u Brna Veronika Slámová. Dva dny prezidentských voleb se bez problémů obešly rovněž ve Vyškově. „Nemáme nic hlášeného, byl klid,“ potvrdil velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček.

Ve Znojmě se lidé schází sledovat výsledky například do podniku Chez Martine v Pražské ulici. Před vchodem vidí návštěvníci plakát podporující kandidáta Jiřího Drahoše. Krátce po druhé hodině je podnik plný asi z jedné třetiny. „V tuhle dobu obvykle otevřeno nemám, ale doufám, že to lidi bude zajímat. Sama jsem se třeba na první debatu dívala doma a myslím, že je lepší, když se člověk o ty nervy má s kým podělit,“ usmívala se šéfka podniku Martina Špačková

Druhé kolo prezidentských voleb - herec Zdeněk Junák.
Volební místnosti zavřely. V Brně přišla více než polovina voličů

Jihomoravané odvolili v celkem 1403 volebních okrscích. „Volič musí před komisí prokázat svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky či cestovním průkazem,“ upozornil mluvčí kraje Jiří Klement.

V posledních prezidentských volbách před pěti lety dosáhla volební účast ve druhém kole v Jihomoravském kraji 60,96 procenta. Nejvíce lidí přišlo volit v okrese Brno-venkov, naopak nejmenší účast byla na Břeclavsku. Miloš Zeman tehdy v kraji vyhrál se ziskem 57,36 procenta hlasů.


SLEDUJTE VOLBY V ONLINE REPORTÁŽI ZDE