Model planety, který zatím nemá název, doplní již existující nafukovací zmenšeniny Měsíce a Země – lunalón a terralónu. „I Mars necháme vytvořit jako nafukovací kouli s průměrem deset metrů, tedy ve stejné velikosti, jako naše stávající modely. Stejně tak ale plánujeme i další velikostní variantu. Pokud má naše nafukovací Země průměr deset metrů, tak velikost nafukovacího Marsu, aby poměr odpovídal realitě, má být pět a půl metru,“ nastínil ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Poprvé se lidé Marsu v Brně dotknou v létě. „Aktuálně počítáme se dvěma termíny. Půjde opět o takové týdny s nafukovacími modely, jaké jsme pořádali letos v létě. Jeden týden v červenci a jeden v srpnu,“ doplnil zástupce ředitele Jan Píšala.

Projekt Hovnays režiséra loutkových a animovaných filmů Cyrila Podolského.
Nová kontroverzní pohádka: v hlavní roli Hovnaysovi z brněnské kanalizace

Odborníci z hvězdárny dokonce v létě uvažují o speciálním happeningu. „Pokud má naše nafukovací Země průměr deset metrů, tak aby vše odpovídalo realitě ve zmenšeném měřítku, měl by od ní nafukovací Měsíc být vzdálený tři sta metrů a nafukovací Mars několik kilometrů. Zvažujeme proto pořádaní akce ve stylu Vydejte se ze Země na Mars, aby lidi šli od modelu Země na Kraví hoře k modelu Marsu třeba na Hádech," poodhalil plány Dušek.

Nový model zatím nemá jméno. Zástupci hvězdárny na sociální síti vyzvali lidi, aby navrhli tipy. „Mars bude krásný, ať už jeho model nazvete jakkoli,“ reagovala komentářem třeba Markéta Dušková.

Mars bude již třetím nafukovacím osvětleným modelem brněnské hvězdárny. Jako první vznikl v roce padesátého výročí přistání na Měsíci Lunalón, obří nafukovací model Měsíce. Letos hvězdárny představila stejně velký nafukovací model Země, na který se v době jeho nafouknutí v parku na Kraví hoře přišlo podívat více než pětadvacet tisíc lidí.