Když jede Karel Zavadil z Blanenska s rodinou do brněnské zoo, odstaví auto většinou na parkovišti u zahradního centra. Odtamtud pak jdou s dětmi pěšky. U hlavního vstupu se musí proplétat mezi auty, která se tam pokouší zaparkovat. To se ale v nejbližších letech změní, protože brněnští radní odsouhlasili modernizaci prostoru před vstupem do zahrady. „Nedá se tam většinou zaparkovat, protože je málo místa, a navíc parkující řidiči hlavně ve větších autech mají špatný rozhled. Rozšíření bude fajn,“ řekl muž.

Prostor před hlavním vstupem do zoo pochází z padesátých let, kdy zahrada otevřela a nebyl ještě takový provoz. „Právě fakt, že u zoologické zahrady nelze pořádně zaparkovat, část lidí odradí. Ani návštěvníci, kteří přijdou pěšky, nemají vyhráno. K pokladnám jdou přes parkoviště, což není bezpečné ani pro ně, ani pro řidiče,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Výstava internetového umění v brněnském Semilasse.
Sprosťárny, nekorektní humor v Brně. Autor Oprásků přišel v kostýmu Zmikunda

Po úpravách, které vedení Brna představilo ve středu, se ve zmíněném prostoru zvýší počet parkovacích míst z deseti na víc než dvacet a přibudou i stojany na kola. „Budou tam i dvě dočasná stání pro autobusy, aby lidé bezpečně vystoupili a šli do zoo. Zároveň vznikne nová širší komunikace u služebního vjezdu,“ upřesnil ředitel zoo Martin Hovorka.

Kolem pokladen vyrostou nové turnikety a úschovné boxy. Náklady na tuto investici se odhadují na třiadvacet milionů korun. A dalších šestnáct a půl milionu spolknou úpravy bočního vchodu. „V budoucnu tam projedou i kamiony s návěsy a stavbaři vybudují novou vrátnici a chodník pro pěší,“ uvedla Zuzana Gregorová z brněnského magistrátu.

Olympijský festival v Brně. Ilustrační foto.
Schválili Olympijský festival v Brně. Riviéra a přehrada ožijí sportováním

Návštěvníky potěší i nové expozice v zahradě. Představitelé města totiž odsouhlasili investiční záměry na vybudování expozice Himálaj včetně buddhistického chrámu a nové ubikace pštrosů ve výběhu Safari. „Vznikne tu asi deset výběhů s atraktivními druhy zvířat. Lidé uvidí třeba sněžné levharty, bažanty nebo modré ovce. Ubikace pštrosů by mohla být hotová příští rok. A výběhy v Himálaji se začnou stavět postupně do dvou let,“ vypočítal Hovorka.

Vedení magistrátu také nadále počítá s tím, že u druhého sezonního vchodu vybuduje nový parkovací dům. „Od něj pak povede lanovka do areálu zahrady,“ připomněl náměstek primátorky Petr Hladík.

Nová zoo do Brna přenese severní pól
Nová zoo do Brna přenese severní pól, lanovku i nový vstup

Vybudování lanové dráhy ale bude podle Hovorky náročnější, protože ji musí povolit Drážní úřad.