Žáci Tyršovy základní školy v Kuldově ulici například od listopadu nesmí vstoupit do budovy školy se zapnutým telefonem. „Mobil u sebe mít sice mohou, při vstupu do budovy jej ale zcela vypnou a uloží na bezpečné místo, u sebe nebo u někoho z vyučujících. Po opuštění školy jej mohou opět zapnout," popsala změny ředitelka školy Michaela Jedličková. Zákaz se vztahuje i na herní konzole, nebo tablety.

Děti budou mít podle ředitelky o přestávkách šanci na kvalitnější odpočinek nebo povídání s kamarády. „Spousta škol má v řádu ošetřený zákaz používání mobilů v hodině, my jsme se rozhodli zajít ještě dál. Děti se mnohdy nedovedly od techniky odpoutat a už po třetí vyučovací hodině se nedokázaly soustředit," zdůvodnila Jedličková.

Úplný zákaz mají i děti na základní škole na Bakalově nábřeží. „Chceme, aby žáci čas ve škole využívali smysluplně," řekla ředitelka Yveta Gašparcová.

Už dva roky děti vypínají telefon na základní škole Sirotkově ulici. „Žákům jsme nabídly alternativu v podobě stolního fotbalu a deskových her," sdělil ředitel školy Dan Jedlička.

Rodiče nový systém vnímají většinou pozitivně. Dceru má ve třetí třídě na Tyršově základní škole Monika Viktorová. „Děti se o přestávkách místo internetu a hraní her alespoň projdou po chodbě. A kdyby se něco stalo, zavolat může kdokoliv z učitelů," zhodnotila.

Podle Marie Klusoňové ze školského odboru brněnského magistrátu vše záleží na ředitelích škol. „Školní řád není mrtvý, naopak se do něj dá vstupovat. Ředitel by ale vždy jakékoli změny měl konzultovat s rodiči i školskou radou, aby se k nim všichni mohli vyjádřit," okomentovala.

Třeba Ivo Zálešák, ředitel základní školy v Masarově ulici, nicméně považuje úplný zákaz mobilů i o přestávkách za přehnané řešení. „Podobné zákazy považuji za zásah do osobních svobod dětí," prohlásil.

Na většině brněnských škol nicméně stále děti o přestávkách telefony používat mohou, například na základní škole v Masarově ulici, na náměstí Svornosti nebo na základní škole v Bosonožské ulici. „Zatím jsme benevolentní, o přestávkách žákům mobily necháváme. Na internet se ale nedostanou," uvedla ředitelka poslední ze škol Lenka Špačková.

Přímo zapojit telefony do výuky zvažuje třeba ředitel základní školy ve Vejrostově ulici. „U některých předmětů to může být užitečné. Technologie jde kupředu a jednoho dne bude využitelná všude ve školství, nevidím proto důvod, proč techniku dětem zakazovat," sdělil Zdeněk Černošek.

Potřebu alespoň na chvíli si odpočinout od přemýšlení nicméně vyzdvihuje dětská psycholožka Kateřina Križanová. „O přestávce si děti potřebují oddechnout, pokud jsou ale stále na mobilu, jednostranně zatěžují mozek a hůře se později soustředí," okomentovala.

Podle matky jednoho z žáků Tyršovy základní školy také zákaz mobilů může předcházet kyberšikaně. „Navíc pozice těla při pohledu na obrazovku mobilu není pro dítě příliš zdravá," myslí si Renata Netoušková.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ
ELIŠKA SRNCOVÁ