Co byste řekla o letošních vánočních trzích jednou větou?

Konečně stylové.

A proč?

Pro mě to byly pracovně třetí trhy a ne všechny věci šly tak rychle, jak bych si představovala. Teď jsme to ale dotáhli téměř k dokonalosti. Propojila se všechna čtyři náměstí, trhy vypadaly dobře. Hladce fungoval i systém vratných hrníčků, nebyly žádné zásadní provozní problémy. Dokonce bylo i hezky a málo pršelo. Podařilo se nám pořídit nové osvětlení a zvedla se i návštěvnost trhů. Všechno do sebe krásně zapadalo a já z toho mám radost.

Jana Janulíková
∙Narodila se 19. prosince 1975 v Tvrdonicích na Břeclavsku.
∙Na Masarykově univerzitě v Brně vystudovala muzikologii a marketing.
∙Vyučovala na JAMU, působila jako šéfredaktorka hudebního časopisu nebo vedla marketing opery Národního divadla Brno. 
∙Třetí rok vede Turistické informační centrum města Brna.
∙Potřetí v jeho čele organizovala Brněnské Vánoce.

O kolik lidí více tentokrát na trhy přišlo?

Lidé často procházejí z jednoho trhu na druhý, takže se velmi těžko odhaduje přesná návštěvnost. Pořád hledáme nějakou přesnější metodu jejího měření. Máme odhad od policie, podle kterého navštívilo náměstí Svobody za jeden den průměrně osmadvacet tisíc lidí. Když to spočítáme dohromady, jenom tam bylo za měsíc přes osm set tisíc návštěvníků. A ta náměstí s trhy jsou v Brně čtyři. Podle mě to bylo poznat i pocitově. Město bylo mnohem zaplněnější než v běžné dny. Z vlastního pozorování také víme, že spousta lidí přijížděla do Brna jen kvůli trhům, což je skvělé.

Jsou brněnské vánoční trhy podle vás v něčem výjimečné oproti trhům v jiných městech?

Tím, čím je jedinečné celé brněnské centrum. Konečně ho lidé přestali vnímat jen jako náměstí Svobody. Z toho mám obrovskou radost, protože ten zapeklitý Svoboďák není zdaleka pupek Brna. Těch zajímavých míst je tady mnohem více a stejně tak i trhy jsou na více místech. Centrum je díky tomu živé. Před pár lety jsme všichni plakali nad tím, jak se nám vylidňují centra, ale já mám pocit, že se nám to podařilo zvrátit, a to i díky vánočním trhům. A centrum města je také to, co nám jinde závidí. Už několikrát jsme něco takového slyšeli například na konferenci v Praze.

Ilustrační foto.
Co s vánočními stromky? Tlusté do popelnice nepatří

Takže je to jen jejich polohou?

Určitě ne. Hodně dělá i sortiment, který nabízí. Po celou dobu trhů klademe velký důraz na prvotřídní kvalitu produktů, které stánkaři pro-dávají. Nejpřísnější jsme byli na Dominikánském náměstí. Prodejci, kteří tam měli své stánky, jsou brněnští restauratéři. Mohli jsme si tedy být jistí, že budou nabízet prvotřídní kvalitu. Stále přísnější jsme také na prodejce na náměstí Svobody. V podstatě jim sami nadiktujeme sortiment, který chceme, aby prodávali. Stánkaři mají často tendence nabízet jenom omezený výběr zboží. My ale chceme, aby byla nabídka mnohem širší. Poprvé jsme také zařadili raw a vegan stánky, což si myslím, že mělo mezi lidmi úspěch. Našim cílem je, aby trhy nebyly jenom o svařáku a bramboráku. V náš prospěch hrají také ceny produktů, které jsou k lidem velmi vstřícné, a to i co se týče systému vratných hrnků a kelímků.

Co se vám letos na trzích líbilo nejvíc?

Kdybych si měla udělat žebříček těch nejlepších věcí, tak bych řekla, že jsem nejvíce hrdá na Dominikánské náměstí.

Proč zrovna na něj?

Nápad rozšířit trhy i tam vznikl v roce 2016 a v jakési pilotní podobě jsme ho tehdy i vyzkoušeli. Tentokrát se nám povedlo přenést trh na celé náměstí, získali jsme kvalitní prodejce a návštěvnost se opravdu skokově zvýšila.

Ředitelka brněnského turistického informačního centra Jana Janulíková.Zdroj: Deník / Racek AttilaZ průzkumu po minulých trzích vyšlo, že hodně lidí o Dominikánském náměstí nevědělo. Zlepšili jste tentokrát propagaci?

Každá novinka potřebuje svůj čas. Návštěvníci mají hodně silné zvyky a trochu jim trvá, než se dokážou obrátit a jít někam jinam. Například na Zelný trh, na který chodili celý život. Je ale pravda, že jsme Dominikánské náměstí propagovali hodně výrazně. Pojali jsme ho jako klidové místo a gastronomický zážitek. Z průzkumů totiž bylo vidět, že části návštěvníků vadí velký ruch na trzích. Chtěli jsme jim tedy nabídnout alternativu k té masovosti, kterou najdou třeba na náměstí Svobody. Na místo jsme proto přesunuli dětské atrakce, jako třeba dílničky nebo dřevěný betlém.

Nebáli jste se, že budou na přesun betlému lidé reagovat negativně?

Určitě to byl z naší strany odvážný krok. Dost lidí nás od něj odrazovalo. Říkali, že budou návštěvníci plakat, protože jsme jim vzali betlém, ale bylo to přesně naopak. Ani jednou jsem nezaznamenala, že by si někdo stěžoval na to, že jsme betlém přesunuli. Betlému to před radnicí hrozně slušelo. Tím, že byl trochu upravený a nasvícený, byl ohromným lákadlem a lidé se u něj také neustále fotili.

Čerpáte inspiraci i v zahraničí, když vymýšlíte vánoční trhy pro Brno?

Určitě ano. Hodně to bylo vidět, když jsme zaváděli plošný systém vratných hrnků. Protože jsme u nás jediní, kdo to takhle má, vyjeli jsme se podívat, jak systém funguje v zahraničí. S několika organizátory jsme se i osobně setkali právě proto, aby nám řekli, jak to dělají oni a co funguje a nefunguje.

V minulých letech jste sklidili kritiku za to, že vozíte vratné hrnečky umývat do jižních Čech. Dělali jste to stejně i letos?

V současnosti nemáme možnost dělat to jinak, protože v Brně prostě certifikovanou myčku nemáme. Při mytí těchto obalů je obrovský nárok na hygienu a my v současnosti nejsme schopni zajistit mytí hrnečků blíž.

Rozporuplné pocity tentokrát vyvolávaly vánoční hrnky, které navrhla výtvarnice Vendula Chalánková. Jaký měly nakonec úspěch?

Letošní hrnky byly neskutečný úspěch. Speciální edici vánočních hrnků jsme měli letos podruhé. Loňské hrníčky, které navrhoval Petr Kvíčala, byly v oběhu jako vratné. Letošní už ne. I tak jsme ale první náklad hrníčků, který byl šest set kusů, vyprodali asi za týden. V posledním adventním týdnu jsme pak naskladnili dalších šest set kusů, i ty už jsou skoro vyprodané. Na odbyt šly i polštáře, chňapky nebo pohlednice s motivy různých front, ve kterých stojí osobnosti spjaté nějakým způsobem s Brnem. Jednu z těch front, tu, ve které jsou mladé brněnské osobnosti, se nám podařilo vytvořit naživo. Sezvali jsme všechny na jedno místo a vyfotili přesně tak, jak jsou na hrnku.

Dříve si lidé stěžovali na hluk z akcí na náměstí Svobody. Jeden z majitelů tamních domů, pan Novák, si dokonce vydobyl právo do nich mluvit. Řešili jste problém s hlukem i na vánočních trzích?

Program jsme vymýšleli i s vědomím, že tady tento problém je. Zvolili jsme tedy menší pódium a klidnější styl hudby, jako je swing nebo folklór. Zvučili jsme také na nižší frekvenci. Všechno bylo poklidnější jak dramaturgicky, tak zvukově. Připomínky pana Nováka už jsou bohužel pravidlem. My ale víme, že hlavním motivem k návštěvě vánočních trhů je právě program. V momentě, kdy by tam ten program nebyl, museli bychom kompletně změnit celý koncept trhů.

Rozsvěcení vánočního stromu na brněnském náměstí Svobody 24. listopadu 2017.
Letošní vánoční trhy? Pod radnicí se zlepšily, shodli se lidé

S čím byl obecně na trzích největší problém?

Hodně jsme se potýkali s vandalismem. Ačkoliv jsou trhy hlídané jak strážníky, tak externí firmou, kterou si pro tento účel najímáme, někteří lidé si neváží vůbec ničeho. Řešili jsme poničenou vánoční výzdobu na stáncích, opravovat jsme museli i stromek. Nešťastní jsme byli také z krádeží zvonků ze zvoniček. Na Dominikánském náměstí zmizel za prvních čtrnáct dní snad sedmkrát. Nakonec jsme jej přidělali malým zámkem na kolo. A byl klid.

A co vánoční sněžítko, které jste letos umístili na kašnu místo betléma? Jak jste na to vůbec přišli?

Když jsme přesunuli betlém, přemýšleli jsme, jakým způsobem pojmeme kašnu. Přišli jsme na koncept sněžítka, bílé koule, kolem které pomyslně korzovaly brněnské osobnosti z vánoční kolekce. Sněžítko bylo jedním z hlavních témat, které fungovalo trochu jako kvíz. Rodiče s dětmi tam často postávali a bavili se o tom, jestli to je vajíčko nebo ozdoba nebo co to vlastně je. Bylo to založené na humoru, kterého se nebojíme. Nebojíme se ani trochu kontroverznějších věcí. To se o nás ví a já si myslím, že je nutné se na svět nedívat vždycky úplně vážně.

Máte už nějakou představu, jaké by mohly být příští trhy?

Mám v hlavě asi tak tisíc další nápadů, co by se dalo udělat, a nejlépe bych je chtěla udělat hned. Samozřejmě to ale tak rychle nepůjde. O spoustě věcí se ještě budeme bavit, teď vám k tomu ale nic konkrétnějšího neřeknu.

Mluvilo se o tom, že by se trhy prodloužily a pokračovaly i po Vánocích. Je to reálné?

Já jsem o to usilovala už minulý rok, ale je těžké přesvědčit prodejce, aby prodávali i po Vánocích. Už v minulosti jsme měli vypsané výběrové řízení až do šestého ledna, prodejci ale neměli zájem zůstat na trzích i mezi svátky. Teď tedy přemýšlíme nad tím, jak pro ně tu nabídku udělat zajímavou. Neuvažujeme o plošném rozšíření trhů. Možná zkusíme zachovat jen jedno náměstí. Určitě je to jedno z témat, nad kterým už teď přemýšlíme.