Původně už měli řidiči v těchto dnech kvůli uzavřenému Pisáreckému tunelu na jihozápadě Brna jezdit po objízdných trasách. Státní silničáři zároveň v obou tubusech pracovat na rozsáhlé opravě. Místo toho lidé za volantem tunelem stále jezdí. I když představitelé Ředitelství silnic a dálnic počítali s jeho uzavírkou na začátku července, s rekonstrukcí dosud nezačali.

Stále vybírají zhotovitele opravy tunelu. „Dokud nepodepíšeme smlouvu se zhotovitelem, nelze sdělit přesný termín zahájení prací a související uzavírky obou tubusů, stejně tak délku jejího trvání. Jakmile podepíšeme smlouvu se zhotovitelem, budeme řidiče včas informovat o zahájení uzavírky," sdělila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Tomkovo náměstí v Brně.
Stavba VMO na Tomkově náměstí: To bude zase Kocourkov, bojí se lidé objížděk

Silničáři dosud nezveřejnili ani objízdné trasy. Jedna z nich ale zřejmě povede po Rybnické ulici v Novém Lískovci. Jeho představitelé při jednáních o objížďkách požadovali, aby ulicí nesměly jet nákladní auta. Výsledek ale dosud ani oni neznají. „Je problém, že v Ředitelství silnic a dálnic nedodržují dohodnuté lhůty. Původně měla uzavírka tunelu trvat do konce srpna, ale bojíme se, že se protáhne až do září a možná i října, kdy je provoz mnohem horší než o letních prázdninách,“ řekla novolískovecká starostka Jana Drápalová.

Přesný termín začátku uzavírky tunelu momentálně neví ani koordinátorka dopravy v Brně Vlasta Jágerová. „Vypadá to, že snad začne kolem 8. srpna, ale zatím nevíme. Existuje ještě možnost dalšího posunu kvůli odvolání,“ uvedla.

Kvůli průtahům spojeným se zahájením uzavírky tubusů hrozí, že zasáhne i do poprázdninové dopravy v září. Právě toho se Jágerová obává. „Nástup školního roku znamená hustější provoz městské hromadné dopravy i víc aut v ulicích,“ upozornila.

Řidič Matěj Štěrba z Brna je hlavně rád, že silničáři tubusy konečně opraví. „Mám pocit, že se tím tunelem nedá kvůli různým omezením projet už snad deset roků a tím pádem, pokud se uzavírka prodlouží do září, je to podle mě asi už jedno,“ podotkl muž, který místem občas jezdí kvůli práci.

Doprava při uzavřeném Pisáreckém tunelu v Brně.
Dopravní komplikace v Brně: oprava silnice na dva týdny uzavře Pisárecký tunel

Při rozsáhlé opravě se silničáři v tunelu zaměří hlavně na nové technologie. „Na výměnu osvětlení, elektrorozvodů a také instalaci zařízení pro úsekové měření rychlosti,“ přiblížila už dřív mluvčí Trubelíková.

V tubusu B vedoucím od dálnice D1 do města se dělníci zaměří i na sanační práce a výměnu povrchu silnice. V rouře A už tyto práce udělali loni. „Museli jsme je provést kvůli poškození povrchu vozovky při nehodě kamionu a úniku ropných látek,“ vysvětlila Trubelíková.

Uzavírka Pisáreckého tunelu v Brně

- Státní silničáři naplánovali rozsáhlou opravu obou tubusů.

- Původně měla uzavírka odstartovat na začátku července a trvat až celé dva prázdninové měsíce.

- Ani téměř na konci července tunel neuzavřeli.

- Oprava se dotkne hlavně nové technologie, tedy výměny osvětlení, elektrorozvodů a také instalace zařízení pro úsekové měření.

- V tubusu B vedoucím od dálnice D1 do města se zaměří i na sanační práce a výměnu povrchu vozovky.

OLDŘICH HALUZA

KAROLÍNA STÁRKOVÁ