Hejtman kauzu považuje za předvolební boj. „Jde o kauzu Babišových novin. Kapitančiková pracuje jako mluvčí radnice Brno-střed, kde vládne ANO s Žít Brno," naznačil jeho pohled na politické pozadí slov bývalé mluvčí hejtmanství.

Obdobně se vyjádřila i současná oficiální mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Holešinská Windová. „Celý rozhovor (pro Deník referendum – pozn. redakce) je zoufalý. Obsah proto nemá smysl komentovat," řekla.

Kapitančiková přitom tvrdí, že až doposud o věci nemluvila právě kvůli loajalitě k bývalému zaměstnavateli. „Dlouho jsem váhala. Hašek ale ví, o co jde. Nic jiného než zapírat mu nezbývá," prohlásila.

Reakce se nezdržela ani ředitelka jihomoravského krajského úřadu Věra Vojáčková. „Ohrazujeme se proti prohlášením Denisy Kapitančikové. Hospodaření kraje pravidelně kontroluje ministerstvo financí a nikdy nenašlo žádné závažné nedostatky. Výroky Kapitančikové nyní zanalyzujeme a po vyhodnocení zvážíme právní kroky tam, kde neodpovídají skutečnosti a poškozují dobré jméno kraje a úřadu," sdělila ředitelka.

Redakce Deníku Rovnost se pokusila kontaktovat také Janu Mrencovou přes Producentské centrum Profil, ve kterém působí. Ve firmě ovšem nikdo nezvedal telefony.

Představitelé opozice kauzu nechápou. „Je to trapné, zbytečné a ostudné. Pokud je to pravda a Mrencová pro Haška pracovala, neměl by ji zapírat," vzkázal šéf jihomoravských občanských demokratů Jiří Crha.

Podobně to vidí také krajský předseda TOP 09 Jan Vitula. „Buď jde o hodně hloupý nebo naopak hodně mazaný případ. Kraj patrně platil za služby, které nedostával," myslí si Vitula.

Jasno v případu nemají ani lidovci, kteří se sociálními demokraty vládnou. „Hejtman nás ubezpečil, že žádná taková mluvčí pro kraj nepracovala. Budeme teď ale chtít jeho vyjádření," vzkázal jejich lídr Roman Celý.

Politolog Michal Pink z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně si netroufl odhadnout, zda by teď bylo pro Haška a jeho sociální demokracii dobré, kdyby odstoupil. „Nechci být v roli soudce ani rádce. Záleží na tom, jak se cítí pevný v kramflecích," řekl politolog.

Podle experta na politický marketing Karla Komínka odpovídá načasování kauzy začátku předvolebního boje. „Kdyby to ale chtěl někdo strategicky využít, s případem by přišel v druhé polovině záři, kdy by to mělo větší efekt," nastínil.

Celá kauza by se nyní podle Komínka mohla stočit na téma korupce, nehospodárnosti a klientelismu. „Haškovo lhaní je přitom dobře zdokumentované z případu takzvané Lánské schůzky. Neměl by chybu opakovat, protože to vše jen zhorší," doplnil.

Takzvané Lánské schůzky s prezidentem Milošem Zemanem se Hašek zúčastnil po volbách do poslanecké sněmovny v roce 2013. Cílem bylo svrhnout předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku. Hašek opakovaně v živém televizním přenosu účast na této schůzce popřel, přestože ho z ní usvědčil další z účastníků Milan Chovanec.