Čápi se na komíně v centru městyse uhnízdili na začátku dubna. Jejich fanoušci teď v živém vysílání z web kamery sledují, jak velcí černobílí opeřenci krmí mláďata, která se začala líhnout před dvěma týdny. „Jména jim děti ještě nedaly,“ uvedla ředitelka mateřské školy Jitka Kučerová.

Čápi přilétají na komín vedle školky už deset let. Pohled na ně se však neomrzí. „Přes zimu zapomenete, jak jsou krásní. Když letí přes zahradu, máme je nad hlavou. Vidíme, jak do hnízda nosí mech nebo klacíky,“ popisuje zážitky Kučerová. Děti ve školce se navíc mění, takže některé z nich letos čápa viděly poprvé.

Ptáčata ovšem ředitelce dělají starosti. „Viděli jsme tři, pak dokonce čtyři. Teď to vypadá, že jsou v hnízdě jen dvě. Vůbec nevíme, co se stalo,“ láme si hlavu ředitelka.

Na komín mateřské školy v Jedovnicích se vrátil párek čápů. Samice je ze Slovenska. Kamera z hnízda zaznamenává živý přenos.
Čápice Matylda přiletěla ze Slovenska zpět do Jedovnic

Pod komínem nenašli ani mrtvé tělo. Podle ornitologů bylo v jedovnickém hnízdě možná dokonce pět mláďat. „Že všechna nepřežijí, je obvyklé. Zavinit to může dravec, sucho nebo třeba krupobití,“ vypočítala důvody úhynu ptáčat ornitoložka Gabriela Dobruská.

Podle ní jsou mláďata ještě tak malá, že by si s nimi například sokol poradil. „Jestli je sucho a rodičům se nepodaří najít dostatek potravy, dávají ji pouze nejsilnějším potomkům,“ vysvětlila přirozené chování ptáků ornitoložka. Dodala, že mláďata můžou v hnízdě prochladnout po dešti nebo krupobití.

V hnízdě na komíně tedy v současné době sídlí čtyřčlenná čapí rodina. Ptáky můžou děti sledovat na interaktivní tabuli i obrazovce televize. „Raději se na ně díváme z okna,“ svěřila se Karolína ze třídy Hastrmánků.

Další čápi bílí hnízdí třeba v Lysicích, Boskovicích, v Ivanovicích na Hané nebo ve Slavkově u Brna.

Čapí rodinku můžete sledovat online ZDE