„Někteří rodiče mají dopředu jasno, který kroužek pro dítě zvolí, a brzké přihlášení je jistota, že dítě místo dostane. Největší zájem ale nastane první týden školního roku, protože mnozí se rozhodnou až podle rozvrhu," vysvětlila mluvčí Střediska volného času Lužánky Milena Bogdálková.

V Lužánkách nabízí přes šest set kroužků, pětašedesát z nich už je obsazených. „Nejpopulárnější jsou rukodělné a výtvarné," dodala Bogdálková. Zájemci aktuální počty volných míst najdou na webových stránkách středisek.

Zveřejnilo je i zařízení zaměřené na ekologickou výchovu dětí a mládeže Lipka. „Když jsou lidé stále nerozhodní, který kroužek zvolit, pořádáme akce, na kterých se setkají s vedoucími a mohou si aktivity vyzkoušet," poznamenala mluvčí Lipky Kateřina Vítková. V zařízení se lidé už nedostanou na několik lekcí pro nejmenší z nabídky jeho pobočky Jezírko.

DALŠÍ SKUPINY

Několik kurzů je už obsazených i v Domově dětí a mládeže Helceletka. „V ostatních je stále dost volných míst. Pokud je o něco mimořádně velký zájem, snažíme se přidat další skupiny," uvedla ředitelka domova Zdeňka Říhová. Největší zájem je o kroužky pro předškoláky nebo ty netradiční, jako je třeba Lego kroužek.

Většina aktivit začíná od prvního října, pokud zbudou volná místa, lidé se mohou hlásit i později. „Vím, že většinou není problém se do kroužku dostat, protože v Brně je velký výběr," ocenila třeba Brňanka Hana Novotná.

Střediska mají i nabídku trávení volného času pro dospělé a důchodce. Jejich provozovatelé také očekávají největší nápor přihlášek v následujících týdnech. „Pro dospělé máme třeba kroužek jógy nebo kluby pro matky s dětmi," uvedla Vítková. V Lužánkách se dospělí mohou zapsat například do divadelního kroužku nebo na výtvarné dílny, v Helceletce na šerm.

Ceny kroužků za rok se pohybují v řádech několika set korun. „Závisí na zaměření, třeba výtvarné jsou dražší, protože lidé přispívají na použité materiály," podotkla Bogdálková.