K internetu se připojují především mladí lidé. „Potřebuji ho nejčastěji kvůli škole. Vyučující po nás chtějí vše v elektronické podobě a nemáme už ani papírové indexy. Známky se ukládají do informačního systému školy. Často ale také potřebuji rychle vyhledat nějaký spoj nebo přeložit text. Už si nedokážu představit, že bych internet doma neměl," popsal například student z Brna Petr Skalický.

Ani starší lidé připojení nezavrhují. „Je to báječná věc, hojně internet využívám už asi patnáct let, například pro bankovnictví. Přečtu si tam denní zpravodajství, ale poslouchám přes něj i rádio nebo sleduji televizní pořady," řekl třiašedesátiletý František Koblása z Blanska.

Většina důchodců ale internet nepoužívá. „Věřím, že pro mladé je to užitečné. Používají ho často ve škole i v práci a jsou na něj zvyklí. Já ale neumím pořádně zacházet ani s počítačem. Nikdy jsem to nepotřebovala a teď už se to ani učit nebudu," podotkla důchodkyně z Brna Marie Mikulová.

Podle Karla Adama z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně mělo za poslední tři roky připojení k internetu průměrně pětašedesát procent domácností. „To mezi kraji znamenalo druhé místo hned za hlavním městem," dodal.

Snadno dostupná technika a připojení s sebou nesou i významnou změnu životního stylu a vznik závislostí na internetu nebo počítačových hrách. „Je ale potřeba odlišit, kdy se opravdu jedná o škodlivou závislost, a kdy jde pouze o výraznou změnu života," upozornil brněnský psycholog Jiří Brančík.

Dodal, že pokud si člověk zvykne hrát hry, nic to nemusí znamenat. „O závislosti se dá mluvit ve chvíli, kdy začne u počítače vysedávat dlouho do noci, ráno pak nedokáže vstát a nejde do práce," vysvětlil.

Problémem podle něho může být i virtuální svět, který díky internetu a sociálním sítím vzniká. „Někdo tráví hodně času například na seznamce a píše si s lidmi, které nezná. Ven se ale s nikým bavit nejde. Takový život je pro něj ale lepší, než aby seděl doma, trápil se, protože nenajde odvahu se s někým seznámit osobně, a nakonec by spáchal sebevraždu," myslí si Brančík.

Infografiku o tom, kolik jihomoravských domácností má počítač s připojením k internetu a rozhovor se sociologem najdete v úterním vydání Deníků Rovnost