Platforma, kterou loni vytvořili brněnští studenti, funguje už na více než tisícovce škol. Zaregistrovaly se do ní i desítky ředitelů v Brně. Aplikace jim bezplatně pomáhá s odhalováním šikany. „Funguje jako online schránka důvěry a nechává anonymně promluvit ohrožené děti, spolužáky i rodiče,“ sdělil spoluzakladatel projektu Jan Sláma. Autoři oznámení předají příslušnému člověku na škole a poradí s řešením.

Tvůrci projektu nyní představili první výsledky. Děti podle nich oznamují sebevražedné tendence, sexuální narážky i sebepoškozování. „V patnácti procentech případů je problém kyberšikana. Časté jsou facebookové skupiny zaměřené specificky na zesměšňování oběti,“ řekl Sláma.

Ilustrační foto
Studenti z Brna vyvinuli aplikaci pro oběti šikany. V kraji ji používá 30 škol

A ačkoli se šikana čím dál více přesouvá na internet, fyzické útoky nevymizely. Objevují se skoro v polovině případů. „Dnes spolužákovi třískli hlavou o zeď takovou silou, až se sesul k zemi a chvíli mu trvalo, než se posbíral,“ popsal anonymně jeden z žáků.

Nenech to být:
Platforma funguje jako online schránka důvěry. Děti ji najdou na webu www.nntb.cz.
Student anonymně nahlásí případ šikany na své škole. Autoři projektu hlášení předají příslušné osobě na škole. Konzultanti platformy pak škole doporučí možná řešení.
Do projektu se u nás zapojilo už 1 062 škol, tvůrci už školám předali 2 504 nahlášení.

S urážkami, kyberšikanou a psychickým terorem se setkal i student Štěpán Uhlík. Na bývalé škole si jeho spolužáci založili na Messengeru skupinu, kde si posílali jeho různé fotografie, aby ho ponížili. „Byl jsem z toho na dně. Nemohl jsem se tam ukázat,“ svěřil se. Zástupci školy přitom jeho případ dlouho zlehčovali.

S podobným přístupem se často setkává i další z autorů platformy Nenech to být Pavel Ihm. „Zažil jsem třeba i případ, kdy v jedné třídě chlapec ubližoval ostatním dětem. Když s tím žáci přišli za třídní, říkala jim, že dokud neteče krev, ať si to vyřeší sami,“ upozornil.

Podle specialisty na řešení školního násilí Michala Koláře bývá problém šikany i její skrytost a nepřístupnost. „Často všichni účastníci z rozličných důvodů brání jejímu odhalení. A to i oběti. Pro ně je bolestivé a zraňující mluvit o svém týrání, ztrácí poslední zbytky sebeúcty,“ okomentoval.

Opoziční zastupitel za sociální demokracii Oliver Pospíšil leze v předvolebním klipu z kontejneru.
Kampaň po brněnsku: Politici rapují a vylézají z kontejneru